Novarge Premium
Geçmişten Geleceğe Eğitim

Geçmişten Geleceğe Eğitim

EĞİTİM

Günaydın çok sevgili Novarge okurları! Günün erken ışıklarında işimiz, okulumuz, önceliklerimiz ve sevdiklerimiz için erkenden uyandık. Biliyoruz ki, erken davranmadan ya da adım atmadan hiçbir şey kendiliğinden gelip bizi bulmuyor. Hayattaki önceliklerimiz ve adımlarımız da geleceğimizi teker teker bizden habersiz -bazen haberli- belirliyor.

Bugün sizlere eğitimin geçmişi ve geleceğinden bahsetmek istiyorum.

Dün yediğimiz yemeği bile hatırlamakta zorlanıyoruz bazen. Hayat telaşı, duygu karmaşası, yaşam zorluğu bir an olsun zihnimizi boş bırakmıyor. Biz de bu gidişin çevresinde adımlarımızı tutamıyoruz. Geçmişte okulun ve eğitimin aslında çok daha zorlu şartlar altında gerçekleştiğini biliyoruz. Siyah önlükler, beyaz büyük tokalar, rengarenk tebeşirler, sıra örtüleri, at kuyruğu saçlar, yeşil ve kara tahta önünde havaya kaldırılan ayaklar ne kadar zor olsa da geçmişten tatlı bir küple anı sunuyor bizlere.

Şimdilerde kara-yeşil tahtanın yerini beyaz ve akıllı tahtalar aldı. Artık tahtaya yazabilmek için tebeşirlere ihtiyaç kalmadı. Tek bir akıllı kalem tüm işi kolaylıkla görebiliyor. Üstelik tebeşirleri yerinden eden akıllı kalemleri kullanmak da çok kolay. Özellikle bilgi çağında! Mavi ve siyah önlüklerimizin yerini üniformalar ya da serbest kıyafetler aldı. Büyük beyaz tokalarımız ve dantelli çoraplarımız modern hayata yenik düşerek yerini simli, süslü tokalara teslim etti. Büyük bir özenle gece gündüz uğraşıp kapladığımız defter ve kitaplarımız yerini akıllı araçlara henüz bırakmadı fakat bırakmak üzere. Özellikle pandemi süreci ile eğitim sistemi köklü bir değişime kolları sıvayarak tüm dersleri online ve televizyon yoluyla aktarmaya başladı. EBA sisteminden haberdar olduk.

Geçmişe şöyle bir dönüp baktığımızda her bir detayı kendini özletmeye yetiyor. Tozlu raflardan çıkartıp aldığımız ve bizi hüzünlendirmesine izin verdiğimiz okul anılarımızı yıl sonu fotoğraflarımıza hapsederek devam ediyoruz…

Geçmişten bugüne eğitim sistemine şöyle bir baktığımızda, şimdilerde kullanılan araç gereçler, sistemler ve yöntemler o kadar gelişti ki: 10 ya da 15 yıl önce bu gelişmeler kulağımıza gelseydi belki de dikkate bile almazdık!

Şimdi gelin tarihsel bir eğitim düzeyi çizelgesine göz atalım:

2015 Yılı ve Sonrası Eğitim Beklentileri:

  • Her okulda ve her sınıfta akıllı tahta kullanılacak.
  • Tebeşirlerin yerini akıllı kalemler alacak.
  • Eğitim sisteminde ve müfredatta değişimlere gidilecek.
  • Öğrenci üniformaları değiştirilecek. Serbest bir sistem benimsenecek.
  • Sınav sistemleri değişecek.
  • Fatih Projesi ile EBA TV geliştirilmeye başlandı.

2030 Yılı ve Sonrası Eğitim Beklentileri:

  • Sınıf sistemi ortadan kalkacak. Öğrenciler hayat temposuna uygun bir şekilde istedikleri mekânda derslerini alabilecekler. Uygulamalı dersler yüz yüze işlenecek fakat teorik dersler öğrencilerin durumuna göre şekillenecek.
  • Proje tabanlı çalışma sistemleri aktif hale gelecek. Bu yöntem ile öğrencinin çalışma hayatına uyum sağlayabilmesi, grup çalışması potansiyeline sahip olması ve teknolojinin proje sistemine uyum sağlaması için oldukça yarar sağlayacak gibi görünüyor.
  • Öğrencilerin veri yorumlama kabiliyeti geliştirilecek. Veri yorumlama sistemleri ile öğrencinin gelecek hayatına yön verecek akıl ve mantık çerçevesinde düşünebilmesi ve analiz yeteneğinin gelişebilmesi amaçlanacak.
  • Müfredatın gelişim sisteminde öğrenciler de söz sahibi olabilecekler. Öğrenilecek konunun esasında, proje konularında ve çalışma sistemlerinde öğrencilerin de bakış açısına ve isteklerine önem verilerek müfredatın gidişatı buna göre belirlenecek. Açıkçası artık öğrenciler müfredata uygun değil, müfredat öğrencilere uygun bir yol izleyecek.
  • Sınavlar kâğıt üzerinden gerçekleştirilmeyecek. Artık bireysel gücün ve zihnin etkisinin önemi daha yüksek olacak. Öğrenciler kâğıda aktardıklarından ziyade; beden dili ve vücut hareketleri ile zihin güçlerini birleştirdikleri noktada aldıkları sonuç ile değerlendirilecek.
  • Öğrenciler ilgi duydukları ve yetenekli oldukları alanda desteklenecek ve temelden bir alan tecrübesi yapılanması aşılanacak. Bu sayede bireyler gelecek yaşamlarında başarı yakalayacakları alana yönelecekler. Bu durum da başarıyı direkt etkileyen faktörlerden biri olacak.

ELİF AKSÜT

Yorumlar

02 Ekim 2020

Stajyerbiri

Sayın Elif hanım, yazılarınız çok iyi. Severek takip ediyor ve işinizde başarılarınızın devamını diliyoruz.

  Bu yorum size yardımcı oldu mu ? Evet Hayır

2 kullanıcı içinden 2 kullanıcı bu yorumu yardımcı buldu.

Yorum Yaz

Benzer İçerikler