Novarge Premium
Geleceğin Eğitim Teknolojilerine Yönelik 4 Olağan Senaryo!

Geleceğin Eğitim Teknolojilerine Yönelik 4 Olağan Senaryo!

EĞİTİM

Başarılı ve umutlarla dolu yeni bir haftanın ilk iş gününden hepinize merhaba Sevgili Novarge Ailesi. Bugün sizlerle, teknoloji çağında gün be gün değişen eğitim sistemlerinde, “Geleceğin Eğitim Teknolojilerine Yönelik 4 Olağan Senaryo” konusundan bahsedeceğiz.

Geçmişte, şimdinin eğitim sistemi olan uzaktan eğitim teknolojisine yönelik bir fikir beyan edilseydi, muhtemelen hepimize uçuk kaçık bir öngörü gibi gelecekti. Ancak günümüzde bilgi çağına ve teknoloji dünyasına attığımız adımların akabinde uzaktan eğitim artık hayatımızın bir parçası haline geldi. Uzaktan eğitim sayesinde şimdilerde maliyetin azalmasından tutun fiziksel imkânı bulunmayan bireyler bile eğitim imkanlarına erişebilme fırsatlarını yakalayabiliyor. Bunun yanında Novarge Uzaktan Eğitim Merkezi gibi uzaktan eğitim imkânı veren eğitim kurumları; bireye tüm bilgiyi ve tekrar seçeneklerini online ortamdan sunarak, geleceğin kariyerlerine yönelik oldukça etkili bir belge niteliği taşıyan sertifika imkânlarını tanıyor. Teknoloji çağının eğitim alanında da hüküm sürmesi üzerine geleceğin kariyer ve eğitim olanaklarında VR teknolojisi ve diğer tüm dijital sistemlerin kullanımı mümkün hale geliyor.

Geleceğin Eğitim Senaryoları

Novarge’de bugün, geleceğin eğitim teknolojilerine yönelik olağan senaryoları sizler için araştırdık. Gelin, birlikte değerlendirelim.

Geleceğin Eğitim Senaryoları

  1. VR Gözlükleriyle Uzaktan Eğitim

Pandemi nedeniyle hayatımıza giren uzaktan eğitim kavramı, gelecekte hâkim olacağı düşünülen uzaktan eğitim sisteminden biraz farklı. Geleceğin eğitim teknolojilerinde yer alan uzaktan eğitim, VR gözlüklerle öğrencilerin oturduğu yerden okul ortamında olabilmesini sağlayabilecek. Dünya üzerinde kullanımı denenmeye başlayan VR gözlükle gerçekleştirilen eğitimler, öğrencinin okul ortamı ve eğitim hissiyatından ödün vermemesi için konfor ortamından farklı olarak, eğitim alanlarında gerçekleştirilecek. Dünya’da denenen ancak kullanımı yaygınlaşmayan bu sistem, ülkemizin de araştırdığı konular arasında yer alıyor.

Geleceğin Eğitim Senaryoları

  1. Kişisel Sıralar

Verimli bir ders ortamının, öğrencinin öğrenme kabiliyetini destekleyeceğini öne süren bu senaryo, ders ortamında öğrencilerin ihtiyaçlarına yönelik destek sağlıyor. İleride bu eğitim senaryosuyla, öğrencilerin oturduğu sıraların yerini kişiselleştirilmiş kabinlere bırakacağı düşünülüyor. Bu kabinlerde ışık, ses, görüntü, koltuk rahatlığı gibi birçok özellik öğrencinin tercihi ve ihtiyacına göre ayarlanabiliyor. Kişiselleştirilmiş sıralar özellikle işitme kaybı ya da görme bozuklukları yaşayan öğrenciler için oldukça verimli hizmetler sunuyor. İşitme kaybı yaşayan öğrenci kendi ihtiyacına göre dersin sesini yükseltirken, görme kaybı yaşayan öğrenci görüntüyü kendi görebileceği nitelikte yakınlaştırabiliyor.

Geleceğin Eğitim Senaryoları

  1. Bulut Bilişim Sistemi

Teknolojinin hayatımızın içerisine dahil olduğu günden bu yana bilgiye erişimimiz basitleştiği kadar, bilgiyi saklama şekillerimiz de basitleşmeye başladı. Örneğin halihazırda kullanılmakta olan bulut sistemiyle bilgiye her an, her mekânda erişim kolaylıkla sağlanabiliyor. Gelecekte ders kitaplarının yerini alarak öğrenci ve öğretmen arasında bir bilgi deposu görevini üstlenecek bulut bilişim sistemleri, şu an dünyanın birçok yerinde aktif olarak kullanılıyor.

Geleceğin Eğitim Senaryoları

  1. Bükülebilir Kâğıt Sistemleri

Eğitimin dijital olarak uzaktan metoduna geçtiği günden itibaren kaleme ve kâğıda olan ihtiyaç neredeyse yarısı kadar azaldı. Geleceğin eğitim senaryolarına bakıldığında akıllı kağıtların kullanımı oldukça yaygınlaşacak gibi gözüküyor. Sony şirketi tarafından üretilen akıllı kağıtlar, yazı ve resim olanaklarını sunarken aynı zamanda üzerine fotoğraf, video ve belge ekleyerek saklama imkânı da sunuyor. Geleceğin eğitim senaryolarında oldukça mümkün görülen bükülebilir kâğıt sistemleri, geleceği büyük bir kâğıt ve dolayısıyla ağaç israfından kurtarıyor.

Geleceğin Eğitim Senaryoları

Geleceğin eğitim senaryolarına geçmişte bakmış olsaydık muhtemelen hayali bir hikâyeden ibaret gelecekti. Ancak şu an tüm senaryoların içerisinde bir gerçeklik payının olduğunu ve gelecekte gerçekleşmesi oldukça muhtemel senaryolar olduğunun farkındayız. Geleceğin eğitim teknolojileri yalnızca kendi sistemlerinde değişim uygulamakla kalmayıp, geleceğin mesleklerine ve yapay zekâ teknolojilerine de büyük imkanlar sağlıyor. 21. Yüzyılda hüküm süren teknoloji adımlarının kariyer etkilerine yönelik daha önce bloğumuzda ele aldığımız “Geleceğin Parlayan Meslekleri” ve “Geleceğin Kariyerleri: Yapay Zekâ İş Hayatını Ne Yönde Etkiler?” isimli yazılarımıza göz atabilirsiniz.

Novarge’de bugün sizlerle geleceğin eğitim teknolojilerine yönelik 4 farklı senaryodan ve bireysel faydalarından bahsettik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hepinize sağlıklı, başarılı ve mutlu bir hafta diliyorum Sevgili Novarge Ailesi.

Unutmayın, her şey geleceğiniz için!

ELİF AKSÜT

Yorum Yaz

Benzer İçerikler