Novarge Premium
Hayata Karşı Yeni Bir Yol: Yaşam Koçu

Hayata Karşı Yeni Bir Yol: Yaşam Koçu

EĞİTİM

Bulutların ardından gelen güneşin enerjisiyle hepinizi selamlıyorum Novarge ailesi. Yeni haftanın ilk gününde tüm okurlarımıza sendromsuz, sağlıklı ve huzurlu saatler diliyorum. Bugün hayatın yeni düzenine ve geleceğimize alışabilmenin yollarından ve yöntemlerinden bahsedeceğiz. Bunları ya tek başımıza ya da başka insanların yardımı ile yapabileceğiz.

Dünyanın döndüğü her an ve her saniye bir değişime daha tanıklık ediyoruz. Kaos teorisine göre dünyanın kilometrelerce ötesindeki kelebeğin kanat çırpışı bile başka yerlerde çok farklı değişimlere sebep olabiliyor. Yaşadığımız her gün hayatın değişimlerine ayak uydurmak zorunda kalıyoruz. Geri kaldığımız her an yaşam sürmemizde olumsuzluklara yol açıyor. Bu tarz olumsuzluklar da dolaylı yoldan yaşam kalitemizi düşürüyor.

Örneğin, dünyada bir anda ortaya çıkan Covid-19 virüsü hepimizi etkisi altına aldı. Tüm insanlık bir anda hem psikolojik hem de fiziksel olarak buhrana uğradı. Pandemiye uyum sağlarken hepimiz çok zorlandık. Hatta psikolojimiz üzerinde hasarlar yaşadık ve hala da yaşamaya devam ediyoruz. İşte tam olarak bu noktada bir desteğe ihtiyaç duyabiliyoruz. Bu destek bir arkadaş, psikolog ya da eğitimli bir yaşam koçu olabiliyor.

Nedir Bu Yaşam Koçu?

Yaşam koçları, bireylerin potansiyellerinin ve güçlerinin farkındalığını sağlayarak iyi bir yaşam sürmelerine teşvik eden yoldaş görevi görür. İş ve ev hayatı arasında dengenin sağlanması, geleceğe yönelik hayallerin gerçekleştirilebilmesi ve yaşam olgusunda bireye gerekecek gücün potansiyel dahilinde sağlanabilmesi amaçlanır. Yaşam koçu, bireyin hayatta yaşadığı tüm zorluklara ve karşısına çıkan tüm güçlüklere rağmen ayakta durabilmesini ve zorlukların üstesinden gelebilecek gücü içerisinde bulabilmesini amaçlar. Yaşam koçluğu eğitimli bireyler tarafından yapılır. Bu hususta verilen desteğin istikrarının sağlanabilmesi ve önerilere harfiyen uyum sağlanabilmesi çok önemlidir. Aksi takdirde kat edilen yol yarım kalabilir.

Yaşam Koçuyla Birliktelik Bireye Neler Kazandırır?

  • Yaşam dengesinin sağlanabilmesine yardımcı olur.
  • Hedeflere ulaşma yolunda bir köprü görevi görür.
  • Bireyin potansiyelini daha verimli kullanabilmesini sağlar.
  • Önceliklerin belirlenmesinde önemli rol oynar.
  • Birlikte çalışabilme olanağı ve yeteneği sağlar.
  • Adım atmaya teşvik eder, sorumluluk almaya yönlendirir.
  • Engelleri aşmada önemli görev görür.
  • Bireyin kendini tanıyabilmesine ve farkındalık sağlayabilmesine yardımcı olur.
  • Kendi yaşamının lideri olabilmeyi ve hayat dengesini kurabilmeyi sağlar.

Doğru Yaşam Koçumu Nasıl Seçeceğim?

Bireye en uygun yaşam koçunun seçilebilmesinin temel yolu eksiklerin farkındalığı ile mümkün olacaktır. Aynı zamanda doğru koçu seçebilmek bireyin eksiklerinin farkına varabilmesi ve bu eksiklikler doğrultusunda doğru bilgi verebilmesinden geçer. Doğru seçilmiş yaşam koçunun sizin eksiklerinize yönelik çalışmalar sağlayabilmesi ve olumlu doğrultuda bir çalışma prensibinin benimsenebilmesi için tam olarak uyumlu olunması gerekir.

Yaşam Koçunun Sahip Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

  • Problem çözme becerilerinin yüksek olması gerekir.
  • Birlikte çalışabilme yetisine sahip olabilmesi gerekir.
  • Bireyin lider vasfına sahip olabilmesi en önemli koşullardan bir tanesidir.
  • Çözüm odaklı olabilmesi gerekir.
  • Başarıya giden yollarda çıkan problemleri çözebilecek zekaya ve potansiyele sahip olabilmelidir.
  • Bireysel tanımlama yetisine sahip olabilmesi ve yönlendirme yapabilmesi gerekir.
  • İleri görüşlü ve öngörülü olabilmelidir.
  • Yeri geldiğinde olumsuzluklarla başa çıkabilmelidir.
  • Özgüvenli olabilmesi ve bu özgüveni karşı tarafa yansıtabilmesi gerekir.
  • Profesyonel idare ve bağ kurabilme yeteneğine sahip olmalıdır.

Yaşam koçluğu eğitmenliğine soyunarak siz de çevrenizdeki insanların hayatlarına etki edebilmek ve fayda sağlayabilmek istiyorsanız, Novarge Uzaktan Eğitim Merkezi’nin “Yaşam Koçluğu Eğitimi” programını alabilirsiniz. Bu eğitimde koçluğun ne olduğu, sorumlulukları, felsefesi, danışanlarla bağ kurabilme yöntemleri, profesyonel idarenin etkisi ve koçluğun temel becerileri hakkında bilgi sahibi olabileceksiniz. Aynı zamanda “Yaşam Koçluğu Eğitimi” programını tamamladıktan sonra eğitimi başarı ile tamamladığınızı gösteren bir sertifikaya sahip olacak ve hayatınızın geri kalanına katkı sağlayabileceksiniz.

Novarge’nin Yaşam Koçluğu Eğitimi programına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.novarge.com.tr/kurs/yasam-koclugu-egitimi

Yeni haftanın ilk gününde yazımızın sonunda size veda ediyor ve huzurlu, başarılı, sağlıklı bir hafta diliyorum Novarge ailesi. Unutmayın, her şey geleceğiniz için.

ELİF AKSÜT

Yorum Yaz

Benzer İçerikler