Novarge Premium
Hayatın İplerini Elinde Tutan 5 Düşünce Hatası

Hayatın İplerini Elinde Tutan 5 Düşünce Hatası

NOVARGE'DEN

Mart ayının son gününden hepinize merhaba Sevgili Novarge Ailesi. Pandemi, hayat rutinleri ve yaşam serüveni derken bir çırpıda geçen 2020 yılından sonra, 2021 yılının da nasıl ilerlediğine tanık olmayacak kadar hızlı bir süreçten geçiyoruz. Tüm bu dış etkenlere dayalı sıkıntıların akabinde bugün sizlerle, his ve düşünce ilkelerimize yönelik konuşmak istedik. Novarge’de bugün, hayata yönelik negatif enerjilerin kol gezdiği düşünce hatalarından ve çeşitli sıyrılma önerilerimizden bahsedeceğiz.

Uyandığımız her yeni gün, bir öncekinden farklı duygu hallerimizle var olur. Gözlerimizi ilk açtığımızda kimi zaman içeri vuran güneş ışığının enerjisini içimizde hissederiz, kimi zaman da perdelerimizi bir an önce kapatıp tekrar yatağa girmenin yollarını arayacak kadar umutsuz bir halde uyanırız. Ancak her iki durum da benimsediğimiz düş dünyasından ve pozitif düşünceye yönelik tavrımızdan kaynaklanır. Hayatta karşılaştığımız her olgunun içerisinde olumluyu görebilmek ve olumsuzdan sıyrılabilmek bizim ellerimizdedir.

Unutmayın, mutluluğa açılan kapıların anahtarı insanın her zaman hayatında yer alır. Yeter ki onları bulabilsin.

Günlük yaşantımızın ve geleceğimizin tümüne yansıyan düşünce hataları, hiçbir zaman üstesinden gelemeyeceğimiz kadar zor değildir. Bu gibi durumlarda kendi içimizde sıyrılamadığımız bazı düşüncelerden arınabilmek için bir yardım eline ihtiyaç duyabiliriz. İşte bugün tam olarak bunun için buradayız. Gelin, öncelikle belirgin düşünce hatalarından, akabinde de olumluya yönelik açılan yolların anahtarlarından bahsedelim.

Olumsuza Davet Eden 5 Düşünce Hatası

Olumluyu Göz Ardı Etmek

Hayatta bazen elde ettiğimiz başarıların hangi yolların sonucunda karşımıza çıktığını unutur ve galibiyetleri göz ardı ederek yürümeye çalışırız. “Hoca kolay sormasa zaten yapamazdım.” Ya da “Nezaketen olmasa bana iyi davranmaz. Zaten beni sevmiyor!” gibi kesin hüküm bildiren cümleler, olumlu olanı görmemize engel olabilecek kadar negatif bir enerjiye sahiptir.

Olumluyu göz ardı etmemek için öncelikle kendi başarılarınızın, doğru tercihlerinizin, yerinde kararlarınızın farkında olmanız ve yeri geldiğinde kendinizi takdir etmeyi bilmeniz gerekir.

Düşünce Hataları

Ya Hep Ya Hiç Düşüncesi

Yaşamın içerisinde karşımıza çıkan birçok detayda kesin hükümlü düşüncelere başvurabiliriz. “Bu sınavı kazanamasam hayatım biter!” ve “Onun kadar kimseyi sevemem ben artık!” gibi cümleler başlı başına içerisinde olumsuz yargılar barındırır.

Öncelikle bu noktada, hayata dair hiçbir detayın, hiç kimsenin, hiçbir düşüncenin sizden daha değerli olmadığını bilmeniz gerekir. Bir yola çıkarken, sonuçlarında karşılaşabileceğiniz olumlu neticeler kadar olumsuz neticeler olduğunu da düşüncelerinizde barındırırsanız, her türlü ihtimali göze alarak hareket edebilirsiniz.

Düşünce Hataları

Aşırı Genelleme

Aşırı genelleme kavramı günümüzde en çok karşılaşılan hatalardan bir tanesidir. Örneğin yaşamımız içerisinde karşılaştığımız olumsuz karakterler bizi üzebilir ya da kırabilir. İlişkimiz sonlandığında herkesin böyle davranacağını, bu tepkiler vereceğini ya da bize böyle duygular yaşatacağını düşünebiliriz ancak bu belirgin bir düşünce hatasıdır.

Yaşamda karşılaştığımız her insan ve her olay bize farklı duygu durumları yaşatır. Ancak bu durum her zaman böyle ilerleyecek gibi bir inanış söz konusu olduğunda geleceğe yönelik umutlarımızın körelmesine neden olur ve klasik bir düşünce hatasına düşeriz. Tünelin sonunda her zaman parlak bir ışığın varlığını unutmamalısınız.

Düşünce Hataları

Seçici Soyutlamalar

Kişisel yaşantımızda karşılaştığımız olumsuz durumlara karşın bazen tek bir nokta üzerinde odaklanıp, geri kalan tüm detayları gözden kaçırabiliriz. Odaklandığımız durum direkt yoldan sorgulamamıza, olumsuza yatkın hale gelmemize ve tökezlememize yol açar.

Seçici soyutlama yapmaktan ziyade olayları geniş bir açıdan gözlemlemeye çalışmalıyız. Örneğin, bize kötü davrandığını düşündüğümüz bir insanın, diğer bireylere yönelik tavırlarını ya da hayata bakış açısını gözlemleyerek geniş bir açıdan görüş alanı yaratabiliriz. Bu çaba bir pratik haline geldiğinde bünyemiz direkt olarak seçici soyutlamayı reddederek, geniş bakış açısıyla hayatı görmeye başlar.

Düşünce Hataları

Felaketleştirme

Düşünce hataları arasında en çok rastlanan seçeneklerden biri olan felaketleştirme, hayatta karşımıza çıkan olumsuzluklara ilişkin dünyanın sonuymuş düşüncesi ve hayatımız mahvolacakmış hissine kapılmaya verilen isimdir. Panik atak, felaketleştirmenin doğru bir örneğidir. Panik atak durumundan mustarip kişiler, devamlı kaza yapacaklarını, her an ölebileceklerini, biri tarafından cezalandırılacaklarını düşünerek bir felaket senaryosu içerisinde yaşamaya başlarlar.

Felaketleştirme düşüncesinin içerisinden sıyrılmanın en güzel yanı tüm detaylar içerisinde olumluyu çekip alabilmektir. Olumsuza yatkın bir hayat yaşayan panik atak hastaları, devamlı felaket düşüncesine iten olumsuz olguları hayatlarından çıkartıp olumlu düşünmeye eğilim gösterirlerse, felaketleştirme isimli düşünce hatasından sıyrılabilirler.

Düşünce Hataları

Novarge’de bugün, hayata bakış açısını şekillendiren düşünce hatalarından ve olumluya adım atma girişimlerinden bahsettik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hepinize sağlıklı, başarılı ve mutlu bir hafta diliyorum Sevgili Novarge Ailesi.

Unutmayın, her şey geleceğiniz için!

ELİF AKSÜT

Yorum Yaz

Benzer İçerikler