Novarge Premium
Novarge’den: İş Mülakatlarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Novarge’den: İş Mülakatlarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

NOVARGE'DEN

Zamanın hızla akışına ayak uydurmaya çalıştığımız şu süreçlerde; bir haftanın daha ortasından hepinize merhaba Sevgili Novarge ailesi.

Pandemi ile zorlu mücadeleler kapsamında ruhsal ve bedensel sağlığımızı korurken bir yandan da iş hayatımızı devam ettirmek zorunda kalıyoruz. Bugün sizlerle; kariyerimizin ilk basamağını oluşturan mülakatlardan bahsedeceğiz.

Geleceğimizi şekillendirirken doğru konumlandırmaya çalıştığımız kariyer planlaması, büyük önem taşıyor. Kariyer planlamasında, gelecekte hayalini kurduğumuz mesleğe ulaşma yolunda kat edeceğimiz basamakların bir tür planlamasını yapıyoruz. Kariyer planının bir kademesinde de mülakatlara doğru hazırlanabilmek geliyor. Fakat bundan önce; mülakatın ne anlama geldiğine kısaca değinelim.

Mülakat Nedir?

Mülakat: bir konu ya da sorun üzerine, alanında uzman kişilerle gerçekleştirilmiş görüşmelerin bütününe verilen isimdir. Mülakatlar toplumu ilgilendiren her konu kapsamında gerçekleştirilebilir.

Yazımız kapsamında bizim üzerinde duracağımız mülakat türünü; iş mülakatları oluşturuyor. İş alanında gerçekleştirilen mülakatlarda temel husus, en kısa sürede yetkinliklerin karşı tarafa doğru dil ve tavır ile aktarılabilmesidir. Aynı zamanda mülakatlarda dikkat edilmesi gereken bazı önemli konular vardır. Gelin, bunları açıklayarak değerlendirelim.

Mülakatlarda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Heyecanınızı Dizginleyin

Heyecanınızın sizi yönlendirmesine izin vermeyin. Her şeyin fazlasının zarar olduğu gibi heyecanın fazlası da bilgilerinizi unutmanıza ve yanlış bir ön izleme bırakmanıza sebep olabilir. Mülakat süresince heyecanınızı dizginleyebilmek için, kendinizden emin olun. Kendinden emin, başarıya inançlı ve ne yapacağını bilen adımlar; heyecanın yenilmesine yardımcı olur.

Konuşma Tarzına Dikkat Edin

Mülakat konuşmalarında ses tonuna, vurgularına ve düzgün lisanına özellikle dikkat etmelisin. Düzgün bir konuşma tarzının, oluşturmak istediğiniz ön izlenimde oldukça büyük etkisi olacaktır. Aynı zamanda konuşma süresince cümlelerin açık ve anlaşılır olmalı. Soru işaretleri olumsuz bir görünüme sebep olabilir. Unutma, mülakatlarda ne söylediğin kadar; nasıl söylediğin de önemli.

Kararsız İfadelerden Kaçının

Mülakat süresince kararsız ifadeler, belirsiz bir ön izlenime yol açabilir. Ne istediğinizden emin olarak hareket etmeli ve tavırlarınızı net olarak yansıtabilmelisiniz.

Başarılarınızda Abartıya Kaçmayın

Mülakatlarda bazen fazla başarının göz dolduracağını düşünebilirsiniz. Fakat bu konuda önemli olan, bahsedilen başarıların doluluğu ve yeterliliğidir. Uzman olmadığınız bir konuda fazla bilgi sahibi olduğunuzu öne sürerseniz; iş süresince teknik sıkıntılar yaşayabilirsiniz.

İş İçin İstekli Olduğunuzu Belirtin

Mülakatlarda iş için istekli ve hevesli görünen bireyler daha iyi bir ön izleme bırakırlar. Bu sebeple, görüşmelerde abartıya kaçmadan işe olan ilginizi belli etmelisiniz.

Konusu Açılmadan Maddi Olanakları Sormayın

Mülakat süresince maddi olanakların konusu mutlaka açılacaktır. Fakat henüz bahsi geçmezken konu arasında olanaklardan söz etmek, yanlış bir izlenime sebep olabilir.

Hitap Edeceğiniz Kişinin Adını ve Unvanını Öğrenin

Mülakat süresince hitap edeceğiniz bireyin adı ve unvanı hakkında bilgi sahibi olmak, işe olan ilginizi ve öncelikli araştırmalarınızı gösterir. Mülakata gelmeden önce mutlaka iş ve işveren hakkında bir araştırma yapmalısınız.

Kıyafetinize Özen Gösterin

Mülakata gelirken kılık kıyafetinize önem vermek işe verdiğiniz önemin bir tasvirini oluşturur. Dikkat dağıtıcı, günlük ya da abartılı kıyafetler; işe ilginize yönelik yanlış bir ön izleme oluşmasına sebep olabilir.

Görüşme Saatinden 15 Dakika Önce Orada Olun

Büyükşehirlerin trafik sorunları ve günlük hayat telaşı gibi sebepler mülakata gecikmenize sebep olabilir. Bu sebeple mutlaka mülakat saatinden 10-15 dakika önce orada olmaya özen gösterin. Mülakat sürecinden önce orada olmak heyecanınızı dizginlemenize ve ön hazırlığınızı yapmanıza olanak sağlar.

Novarge’den Mülakat Öncesi Başarı Sağlayacak Öneri

Mülakatların geleceğe yönelik kariyer planlamasında taşıdığı önemi biliyoruz. Novarge ailesi olarak hayalinizdeki kariyere ulaşabilmeniz için mülakat öncesinde gerçekleştirilebilecek bir etkinlik sunmak istiyoruz.

Mülakattan birkaç gün önce yapmanızı tavsiye ederiz.

  • Mülakata giderken giyeceğiniz kıyafetlerinizi seçin ve giyin.
  • Ayna karşısına geçin ve insanların sizi nasıl göreceklerinden emin olun.
  • Mülakata götüreceğiniz tüm dosyalarınızı ve ekipmanlarınızı hazır edin.
  • Ayna karşısına bir masa ve sandalye koyun.
  • Sandalyeye oturun ve alabileceğiniz sorulara yönelik bir hazırlık yapın.
  • Tahmini sorulara vereceğiniz cevapları ayna karşısında prova edin.
  • Eksik gördüğünüz ve heyecan duyduğunuz yanları tespit edip, düzeltmeye çalışın.

Mülakat gününe kadar mutlaka bir kez etkinliği deneyimlemenizi tavsiye ederiz.

Novarge ailesi olarak geleceğe yönelik kariyer planlamanızın her bir aşamasında yanınızdayız. Farklı ve değerli olduğunuzu unutmayın. Bu yazımızda da mülakat dahilinde dikkat edilmesi gereken konulardan bahsettik ve önerilerde bulunduk. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hepinize sağlıklı, huzurlu ve başarılı bir hafta diliyorum Novarge okurları.

Unutmayın, her şey geleceğiniz için!

ELİF AKSÜT

Yorum Yaz

Benzer İçerikler