Novarge Premium
Odaklanmanın Önündeki 5 Engel!

Odaklanmanın Önündeki 5 Engel!

KARİYER

Yağmurlu bir nisan sabahından ve haftanın son çalışma gününden hepinize merhaba Sevgili Novarge Ailesi. Bugün sizlerle, başarının kapılarına yönelik altın bir anahtarı elinde barındıran odaklanma konusundan ve odaklanmanın önündeki engellerden bahsedeceğiz.

Bir konuda başarı elde edebilmenin temel koşulu verimli çalışabilmekten geçer. Verimli bir çalışma ortamının sağlandığı ve gerekli tüm ekipmanların bulunduğu süreçte başarının önünde hiçbir engel duramaz. Ancak verimli çalışabilmenin temel koşulları arasında odaklanmak gelir. Bir konuya odaklanmadan ya da gerekli motivasyon sağlanmadan çalışmadan herhangi bir verim alabilmek oldukça zordur. Bir konuya odaklanabilmek için öncelikle verimli çalışma ortamının yaratılması, odaklanmayı engelleyecek ögelerin ortadan kaldırılması ve gerekli motivasyonun sağlanması gerekir.

Herkesin odaklanabilme özelliği ve ihtiyaç duydukları farklıdır. Örneğin bir matematik problemini çözerken kimileri sessiz bir müziğin varlığının odaklanmasına yardımcı olduğunu öne sürerken; kimileri için de her konuda yalnızca sessizlik, odaklanmanın bir numaralı koşuludur. Ancak gündelik yaşamın içerisinde bazı unsurlar vardır ki, kişi ayırt etmeksizin herkesin odaklanmasında başlıca problemlerden biri haline gelir. Novarge Uzaktan Eğitim Merkezi olarak başarınızı önemsediğimiz gibi, bir başarı elde etme yolundaki adımlarınızı da destekliyoruz. Bugün sizler için “Odaklanmanın Önündeki 5 Engel” konusunu araştırdık. Gelin, birlikte göz atalım.

Odaklanmanın Önündeki Engeller

Başarı için oldukça önemli bir etken olan odaklanma sürecinin önündeki engeller genellikle günlük yaşam temposu, motivasyon eksikliği ve eğilimler çerçevesinde şekillenir.

  1. Teknolojik Aygıtlar

Teknoloji çağına adım adım ilerlediğimiz dijitalleşme ile tüm teknolojik aygıtlar yaşamımızın bir parçası haline geldi. Öyle günler oluyor ki, saatlerimizin büyük bir çoğunluğunu sosyal medya platformları ve internet üzerinde geçirebiliyoruz. Bu sürecin faydaları olduğu kadar, zararları da dikkat edilmesi gereken bir boyutta oluyor.

Ders çalışırken, iş yaparken kısacası odaklanmamız gereken her konuda çevremizdeki teknolojik aygıtlar odaklanmamıza bir engel teşkil ediyor. Örneğin çalışmanın en önemli ve dikkat gerektiren yerine gelen bir mesaj sesi anında tüm dikkatimizin dağılmasına neden oluyor.

Teknolojik aygıtların odaklanmanıza engel teşkil etmesini istemiyorsanız, çalıştığınız ortamdan tüm teknolojik aygıtları kısa bir süreliğine uzaklaştırmayı deneyebilirsiniz.

Odaklanmanın Önündeki 5 Engel

  1. Gündelik Sıkıntılar

Hayata dair yaşadığımız ekonomik sıkıntılar, dargınlıklar ve tartışmalar gibi tüm problemler odaklanmamızın önünde bir engel olarak karşımıza çıkabilir. Çoğunluklar psikolojik olarak aklımızın içerisinde yer eden sorunlar, odaklanma sürecimizde zihnimizde canlanarak dikkatimizi dağıtabilir.

Gündelik sıkıntıların odaklanmanız açısından bir problem teşkil etmesini istemiyorsanız kendinize belirli bir sınır belirleyebilirsiniz. Örneğin, çalışmaya başlamadan önce zihninizde detaylıca tüm sıkıntıları düşünerek bir çıkış yolu bulabilir, odaklanma esnasında sizi rahatsız etmemesini sağlayabilirsiniz.

Odaklanmanın Önündeki 5 Engel

  1. Olumsuz Düşünceler

Yaşama karşı pozitif bakmak konusunda yaşanan sıkıntılar ve olumsuz düşünceler odaklanmanın önünde bir problem olarak varlık gösterebilir. Genellikle zihinde çalışma esnasında beliren düşünceler, “Ya başaramazsam?” ya da “Boşuna çalışıyorum!” şeklinde gelişebilir.

Ancak hiçbir zaman unutulmamalıdır ki, atılan hiçbir adım boşuna değildir. Şimdi olmasa bile gelecekte mutlaka bir mükafata dönüşebilecektir. Örneğin olumsuz düşünmeye başladığınızı anladığınız andan itibaren kendinizi pozitif düşünceye yakınlaştırmak için bireysel gelişim kitapları okuyabilirsiniz.

Odaklanmanın Önündeki 5 Engel

  1. Çalışma Stiline Yanlış Karar Vermek

Günümüzde çoğu insan, sadece yanlış çalışma stilini deneyimlediği için odaklanma konusunda büyük problemler yaşıyor. Örneğin yalnız çalışarak daha verimli sonuçlar elde edebilen bireyler, arkadaşlarıyla birlikte takım halinde bir çalışma ortamı benimsediklerinde başarısız olduklarını gözlemlerler.

Odaklanmak konusunda doğru kararı verebilmenin temel koşulu öncelikle hangi çalışma stilinde daha başarılı sonuçlar alabildiğinizi görebilmektir. Arkadaş hatırına ya da “ya beni yanlış anlarlarsa?” düşüncesiyle toplu çalışma ortamlarına maruz kalmak sizin başarısızlığınıza yol açacaktır. Unutmayın, bu sizin hayatınız ve en doğru kararı verecek olan yine sizsiniz.

Odaklanmanın Önündeki 5 Engel

  1. Sesli ve Gürültülü Mekanlar

Günlük yaşantıda çoğu insan aile nüfusunun fazlalığı ve ev içerisindeki gürültü nedeniyle odaklanmakta zorluk çekiyor. Ancak böyle zor görünen durumların çözümleri oldukça kolay bir şekilde karşınıza çıkabilir. Örneğin, kendinize günlük bir plan rotası belirleyerek, günün belli bir saatini kütüphanede çalışmaya ayırabilirsiniz. Hiçbir zaman çok uzun süre çalışmanın aslında verimli çalışmak anlamına gelmediğini unutmamalısınız.

Kendinize belirlediğiniz kısa süre içerisinde sessiz, sakin ve odaklanarak çalışmak, çok uzun süre gürültülü ortamda çalışmaktan daha fazla başarı elde edebilmenizi sağlayacaktır.

Odaklanmanın Önündeki 5 Engel

Novarge’de bugün sizlerle başarının önemli bir basamağı olan odaklanma konusundan ve odaklanmanın önündeki 5 engelden bahsettik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hepinize sağlıklı, mutlu ve başarılı bir hafta sonu diliyorum Sevgili Novarge Ailesi.

Unutmayın, her şey geleceğiniz için.

ELİF AKSÜT

Yorum Yaz

Benzer İçerikler