Aile Danışmanlığı Sertifikası nasıl alınır?

Aile özellikle ülkemizde en çok dikkat edilen sosyal birimdir. Toplumun oluşmasında, yönetim, din, ekonomi ve eğitimde ailenin işlevi çok büyüktür. Aile her toplumda sosyal gelişime katkı sağlar.

Aile eğitimi toplum için son derece önem arz eder. Ancak bireyler aile içerisinde bir problemle karşılaştıkları zaman bunu kendileri halledemediklerinde ailenin temelleri sarsılmaya başlar. Aile sorumluluklarını yerine getiremez ve aile kavramı ortadan kalkar. Toplumda aile içerisinde yaşanan sıkıntıların çözümünde ancak uzman kişiler yardımcı olabilir. Bu yüzden aile danışmanlığı eğitimi son derece önemlidir. Danışman bu eğitim sayesinde aile bireylerinin sorunlarına çözüm getirilebilir. Aile danışmanları ailenin bütünlüğünü sağlamak için hizmet verirler ve böylece toplumun sıhhatini sağlarlar. Aile için sıkıntıların giderilmesine yardımcı olurlar.

Aile danışmanlığı, aile alt yapısını korumak, çiftlerin ve çocukların daha mutlu bir ev ortamında hayatlarını sürdürebilmeleri için bireylere yardımcı olmaya çalışan bir uzmanlık alanıdır. Aile danışmanı, aldığı eğitimler sayesinde, bireylerin ruhsal ve sosyal yapılarını anlayabilir. Ailelerin problemlerinde, onlar için en doğru çözümü bulur ve aileleri bu yönde yönlendirir. Aile danışmanlığı sertifikası almak isteyen bireylerin öncelikli olarak PDR, Psikoloji Sosyoloji, Çocuk Gelişimi, Hemşirelik, Rehberlik, Sosyal Hizmetler ve Tıp Fakültesi mezunu olması gerekmektedir. Aile danışmanı sertifikası alabilmek için 464 saatlik eğitim alınması gerekmektedir. Bu eğitimlerin 300 saati teorik olarak, geri kalan 164 saati de uygulama dersleridir. Aile danışmanlığı sertifikası almayı isteyenler, ön şartların olması durumunda Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika veren kurumlara kayıt olmalıdır. Aile danışmanlığı eğitimi için kayıt olan öğrenciler 450 saatlik eğitime tabi tutulurlar. Bu eğitimin 300 saati teorik derslerden oluşmaktadır. Katılımcılar bu derslerde aile danışmanlığının giriş ve temel kavramları, ailede yetişkin psikolojisi ve aileye yaklaşımı öğrenirler. Bununla birlikte ailede çocuk psikolojisi, ergen psikolojisi, aileye yaklaşım, çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu hakkında bilgi sahibi olurlar. Aile danışmanlığında özel konular bölümünde ise, öğrencilere çiftlerin boşanma süreci, duygusal ve davranışsal sorunlar, aile içi şiddet konuları hakkında eğitim verilir. Aile danışmanlığı eğitimi alan öğrenciler, teorik ve uygulamalı derslerin bitiminde aile konusunda detaylı bilgi sahibi olurlar.

Aile danışmanlığı eğitim programına katılan katılımcılar, aldıkları eğitimle aile ortamında yaşanan problemlerin çözüme ulaşmasına yardımcı olmaktadırlar. Aileler arası iletişim kopukluğu, çocuklara yaklaşım, bireylerin birbirlerini anlamaları, maddi ve manevi problemlerin çözümünün bulunması gibi konularda aileleri yönlendirebilmektedirler. Aile danışmanlığı sertifikasını alan bireyler, sertifikaları ile mesleklerini icra edebilirler.

29 Mart 2020

Yorumlar

  • Fatma Coşar

    06 Ocak 2023

    Sosyoloji mezunuyum Aile danışmanlık sertifikası almak istiyorum ne yapmam gerekiyor öğrenebilir miyim?

  • Zeynep isbilir

    26 Ağustos 2022

    Aile danışmanlığı sertıfıkası almak ıstıyorum ne yapmam gerekır

  • Şükran özen

    01 Ocak 2021

    Kimya öğretmeniyim nasıl aile danışmanlık sertifikası alabilirim

Popüler Bloglar

Başarının Kesin Sırrı: Heyecanı Önleme Yöntemleri

Piaget’in Bilişsel Gelişim Kuramı ve Dönemleri

Zekâ Geliştirici Besinler

Çalışmanın Dayanağı: Zekâyı Geliştirme Yöntemleri

Güzellik Uzmanlığı Kursu ve bilinmesi gerekenler