Başarının Kesin Sırrı: Heyecanı Önleme Yöntemleri

2021’in soğuk ve karlı yüzüne tanık olduğumuz bir haftanın son gününden hepinize merhaba Sevgili Novarge Ailesi. Bugün sizlerle eğitim ve iş temposunun arasında başarının belirleyici bir gücü olan “heyecan” kavramından bahsedeceğiz.

Hayatının her alanında heyecan yüzünden işlerini sekteye uğratmak zorunda kalmış ya da istediği verimi alamamış bireyler mutlaka vardır. Heyecan kavramının başarı için olumlu yönleri olduğu kadar, başarının etkisini azaltacak birçok olumsuz yönü de mevcuttur. “Heyecandan bayıldı.” ya da “Heyecanına yenik düştü.” gibi kavramları mutlaka duymuşsunuzdur. Heyecan; genellikle iş mülakatlarında, sınavlarda ve önemi buluşmalara kendini sıklıkla gösterir.

Heyecanın temeli bir işin altından kalkılamayacağı düşüncesi ya da aşırı mutluluk duygusu olabilir. Mutluluğa dayalı heyecan genellikle kontrol edilebilir fakat korkutucu nitelikteki işler heyecan duygusunun kontrol sürecine etkide bulunabilir. Heyecanın boyutunu kontrol edemediğimiz süreçte işler beklemediğimiz gibi sonuçlanabilir. Özellikle önemli iş mülakatları ya da sınavların öncesinde yaşanan heyecan düzeyi; bilgilerin unutulmasına, ifade etme yöntemlerinin eksikliğine ve fiziksel olarak vücudun gösterdiği bazı tepkimelere neden olabilir. Heyecanın birçok farklı nedeni olabilir.

Heyecanın Nedenleri Nelerdir?

  • Genetik yatkınlıklar
  • Hata yapmaktan korkmak
  • Bireysel özgüvensizlik
  • İşe ve çalışmaya duyulan güvensizlik
  • Çocukluk travmaları
  • Onaylanmama korkusu
  • Reddedilmekten korkmak

 

Günümüzde her bireyde aynı etkiyi göstermese de heyecana bağlı problem yaşayan bireyler için hayatı olumsuz yönde etkileyen bir faktördür. Yaşamınızı daha iyi hale getirmek ve başarının önündeki engelleri kaldırabilmek için heyecanı önleme yöntemlerini araştırdık. Gelin, birlikte değerlendirelim.

Heyecanı Önleme Yöntemleri Nelerdir?

Nefes Egzersizlerini Deneyin

Önemli bir görüşmede ya da sınavda yaşadığınız heyecan belirtilerini en aza indirmek için nefes egzersizlerini deneyimleyebilirsiniz. Düzenli nefes egzersizlerini alışkanlık haline getirmek, heyecan düzeyinizi ve belirtilerini en aza indirgeyecektir.

Örneğin, 10’a kadar yavaş yavaş burnunuzdan nefes alıp, ağzınızdan verebilirsiniz. Heyecan düzeyiniz en aza ulaşana kadar sayıyı arttırabilirsiniz. Bir süre sonra vücudunuz rahatlayacaktır.

Başarıya Olan İnancınızı Kaybetmeyin

Başarıya olan inancın azalarak başarısızlık düşüncesinin oluşması heyecan düzeyinin kontrolsüz olarak artışına neden olacaktır. Başarıya giden her yolda olduğu gibi, heyecan düzeyinizi dengelerken de kendinize güvenmelisiniz.

Örneğin, heyecana neden olacağını düşündüğünüz durumların öncesinde kendinize başarılı olduğunuzu hatırlatabilirsiniz. Özgüven oluşumu, başarıya olan inancınızı olumlu yönde etkileyecektir.

Önem Verdiğiniz İsimlerle Konuşun

Hayatınızda önem verdiğiniz insanlarla iletişim halinde olmak rahatlamanızı ve heyecan düzeyinizin azalmasını sağlayacaktır. Özellikle önemsediğiniz insanlarla konuşarak duygularınızı ifade edebilir ve heyecanınızı kontrol edebilirsiniz.

Örneğin, sınavlar ve görüşmeler öncesinde yakınlarınızı telefonla arayarak konuşabilirsiniz. Duygularınızı kolayca ifade edebilmek heyecanınızı dindirecektir.

Hata Yapmaktan Korkmayın

Kusursuz olma isteği ve hatalara yer vermemek heyecan düzeyinizi arttırarak kaygıya neden olacaktır. Yaşamda tüm olumsuzlukların var olduğunu ve tüm bireylerin başına gelebileceğini unutmadan hareket etmelisiniz. Olumsuzlukların yaşamın sonu olmadığını ve hayatın tüm şartlarda devam ettiğini unutmamalısınız.

Örneğin, herkes hata yapabilir ve hatalar insanlar için vardır. Kusursuz olma isteğinizi zihninizden uzaklaştırarak heyecanınızı en aza indirebilirsiniz.

İşinize ve Düşüncelerinize Güvenin

Heyecanı engelleyen nitelikler arasında bireysel güvenin yanında yaptığınız işe ve düşüncelerinize güvenmek de oldukça önemlidir. Yaptığınız işin, edindiğiniz bilginin ve fikirlerinizin değerli olduğunu düşünüp işinizin daima arkasında durmalısınız. İşinize yönelik güveniniz, bireysel güveninizi de tetikleyerek heyecanınızı engelleyecektir.

Örneğin, Yaptığınız işin en iyi hale gelmesine çabalayarak, işinize karşı daha fazla güven besleyebilirsiniz. Güven seviyeniz arttıkça, heyecan seviyeniz o kadar düşecektir.

Novarge’de bugün; özgüvensizlik ve çeşitli travmaların neden olduğu heyecan faktörünü önleme yöntemlerinden bahsettik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hepinize sağlıklı, başarılı ve mutlu bir hafta sonu diliyorum Sevgili Novarge Ailesi.

Unutmayın, her şey geleceğiniz için.

ELİF AKSÜT

22 Ocak 2021

Yorumlar

  • Fügen Karakaya

    26 Temmuz 2022

    Harici bilgi bekliyorum

  • Fügen Karakaya

    26 Temmuz 2022

    İyi akşamlar, heyecan giderme üzerine bir çok yazı okudum, sizin ufak yazı ile bilginiz etkiledi, sayenizde üzerinden atayım istiyorum, çok yer yapmış, tşk

Popüler Bloglar

Başarının Kesin Sırrı: Heyecanı Önleme Yöntemleri

Piaget’in Bilişsel Gelişim Kuramı ve Dönemleri

Zekâ Geliştirici Besinler

Çalışmanın Dayanağı: Zekâyı Geliştirme Yöntemleri

Güzellik Uzmanlığı Kursu ve bilinmesi gerekenler