İşaret dili bilenler nerelerde çalışabilir?

İşaret dili; el hareketleri ve yüz mimikleri işitme engelli bireylerle iletişim kurmamızı sağlayan bir iletişim yöntemidir. Son verilere göre ülkemizde 3.5 milyon işitme engelli birey yaşamaktadır. Bu sebeple özel işletmeler ve kamu kuruluşları işitme engelli bireylerin sorunsuz hizmet alması günlük yaşamda iletişim sorunu yaşamamaları için çeşitli adımlar atmıştır. Böylelikle farkındalık artırılmış ve ülkemiz insanların işitme engelli bireylere dikkaç çekilmesi sağlanmıştır. Peki işaret dili bilenler nerelerde istihdam ediliyor?

İşaret dili bilirseniz Memur olma şansınız var
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı dönem dönem açtığı mülakat sınavları ile İşaret Dili Tercümanı almaktadır. Bu sınavlarda KPSS şartı aranmamaktadır. Sınavlar yüz yüze mülalak şeklinde olup, memuriyete engel teşkil etmeyecek durumları olan herkes başvuru yapabilmektedir.

Televizyonlarda İşaret Dili Tercümanı zorunluluğu
Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelikte,engelli dostu yayınların aylık yapılan yayınların en az %10'u kadar olması gerektiği şartı getirildi. Böylelikle medya kuruluşları işaret dili tercümanı istihdam etmek durumunda kaldı. İlk etapta haber bültenlerinde çevirmenlik yapılmakta olup, kısa süre sonra programların çoğunda işitme engelli bireylerin de anlayacağı şekilde tercümanlar istihdam edilecek. Siz de TV kanallarına iş başvurusunda bulunabilirsiniz.

Halk Eğitim, Belediye Kursları ya da Özel Kurslarda Öğretmenlik Yapabilirsiniz
Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifikanızı alarak, bulunduğunuz yöredeki Halk Eğitim Merkezlerine, Belediyelerin kurs merkezlerine ya da özel kurslara etkili bir özgeçmiş hazırlayarak iş balvurusunda bulunabilirsiniz. Son zamanlarda işaret dili eğitime çok ciddi talep artışı vardır ve bu belirttiğimiz yerlerde profesyonel öğretmenlerle çalışmak isterler.

Adliyelerde bilirkişi olabilirsiniz
Adalet Bakanlığı işitme engelli bireylerle olan uyuşmazlıkların ya da davaların çözümünde bilirkişi olarak işaret dili tercümanı görevlendirmektedir. Siz de bulunduğunuz bölgedeki mahkemelere bilirkişi olmak için başvuru yapabilirsiniz.

Seminer, Organizasyon ya da konferanslarda tercümanlık yapabilirsiniz
İşaret Dilini öğrendikten sonra ve öğrenme sürecinde sosyal medya araçlarından işaret dili bildiğinize dair gönderiler paylaşarak insanların dikkatini çekebilirsiniz ve sizi bu tür organizasyonlara davet etmeleri önerebilirsiniz. Bunun yanında iş ilanlarını takip ederek bu tür ilanlara başvuru yapabilirsiniz.

19 Nisan 2020

Yorumlar

  • Çiğdem YAYLA

    06 Kasım 2023

    Lise mezunum özel eğitim kurumları ışaret dili tercümanı programı belge var.hemen çalışabilirim

Popüler Bloglar

Başarının Kesin Sırrı: Heyecanı Önleme Yöntemleri

Piaget’in Bilişsel Gelişim Kuramı ve Dönemleri

Zekâ Geliştirici Besinler

Çalışmanın Dayanağı: Zekâyı Geliştirme Yöntemleri

Güzellik Uzmanlığı Kursu ve bilinmesi gerekenler