Okuma hızınızı artırmak ister misiniz?

Beyin çok hızlı çalıştığından yüksek bir algılama kapasitesine sahiptir. Yavaş okuduğunuzda beyin farklı konularla ilgilenme gereği hisseder ve okurken aklınıza ilgili / ilgisiz farklı konular gelir. Bu da odaklanma sorununa neden olur. Başta öğrenciler olmak üzere bir çok kişi bu durumu yaşamıştır.

Anlayarak hızlı okuma yöntemiyle göz ve beyin koordinasyonu geliştirilir, kelimelerin daha hızlı okunması ve algılanması sağlanır.

Eğitimin Temeli Egzersizlere Dayanmaktadır

Nasıl ki spor yapan biri vücudunu güçlendirip geliştiriyorsa hızlı okuma tekniklerinde de gözün görme ve algılama kapasitesi geliştirilir, güçlendirilir.

Yavaş Okuyanlarda Odaklanma Sorunu Olur

Gözlerin 180 derecelik ortalama bir görüş açısı vardır. Ancak okurken yanlış odaklanmadan dolayı bu oran % 2'lere kadar düştüğü için sıkılırsınız ya da uykunuz gelir. Bu da sizi okumayı sevmeyen bir insan haline getirir.

Aynı Anda 3-4 Kelimeyi Okuyabilirsiniz

Bilimsel olarak kanıtlanmış yöntemlerle okuma hızınızı geliştirerek blok okumayı öğrenebilirsiniz. Blok okuma yöntemiyle 2 kelimeyi aynı anda okuyabilirsiniz. Kişinin yapısına ve çalışma disiplinine göre bu oran 3-4 kelimeye de çıkabilir. Bu da hızınızın 2 ile 4 kat arasında artması demektir. Hızınız arttıkça okumaya olan ilginiz de artacak ve okumak, sizin için daha zevkli hale gelecektir.

Blog yazımızı kısa bir hikaye ile noktalıyoruz.

Bir defasında hocama dedim ki: “Bir kitap okudum ama zihnimde kitaptan hiç bir şey kalmadı..”

Bana bir meyve uzattı ve dedi ki: “Bunu ağzında çiğneyip ye..”

Yedikten sonra sordu: “Şimdi sen büyüdün mü?
”Hayır” dedim..

Dedi ki: “Büyümedin ama o hurma vücuduna dağıldı, et oldu, kemik oldu, sinir oldu, deri oldu, tırnak oldu, hücre oldu..”

Anladım ki, okuduğum kitapta öyle dağılıyor.. Bir kısmı kelime dağarcığını zenginleştiriyor.. Bir kısmı bilgi ve irfanını arttırıyor, bir kısmı ahlâkını güzelleştiriyor, bir kısmı yazı ve konuşmada üslubuna incelik katıyor, bir kısmı hayata farklı bakmanı sağlıyor, bir kısmı içindeki sevgi ve merhameti arttırıyor, bir kısmı özgüvenini arttırıyor, düşünmeni, sorgulamanı tetikliyor, olaylar karşısında nasıl davranman gerektiğini öğretiyor.. Her ne kadar sen bunların farkında olmasan da..

Kitap okumak bir şeye yaramaz, çünkü kitap okumak çok şeye yarar! O kadar çok şeye yarar ki neye yaradığını söylemek imkansızdır..

“İyi dostlar, iyi kitaplar, bir de huzurlu bir vicdan;
İşte ideal hayat..”

Mark Twain

 

24 Aralık 2019

Yorumlar

  • Bahtiyar Kara

    25 Aralık 2019

    Program gayet başarılı ama günlük zaman ayrılması gerekiyor. Zaman ayırmayacaksanız boşuna almayın. Ben ilk 1 hafta iyi takip ettim ama sonrasında araya iş güç girdi takip edemedim.

  • Murat

    25 Aralık 2019

    Ortaokula giden oğlum için almıştım yararlı oldu. Teşekkür ederim

Popüler Bloglar

Başarının Kesin Sırrı: Heyecanı Önleme Yöntemleri

Piaget’in Bilişsel Gelişim Kuramı ve Dönemleri

Zekâ Geliştirici Besinler

Çalışmanın Dayanağı: Zekâyı Geliştirme Yöntemleri

Güzellik Uzmanlığı Kursu ve bilinmesi gerekenler