Novarge Premium
4 Soruda Avukat Kâtipliği

4 Soruda Avukat Kâtipliği

EĞİTİM

Bu yazımızda Avukatlar için önemli bir konumda olan Avukat Katipliği mesleğini “Avukat katibi ne iş yapar, nasıl olunur, ne kadar maaş alır ve Avukat katipliği sertifikası nasıl alınır?” soruları ışığında tanıyacağız.

Arapça bir kelime olan “kâtip” kelimesi yazman anlamına gelmektedir. Avukat katipleri de bir nevi avukatların yazmanlarıdır. Ama bu mesleği sadece yazmanlıkla sınırlamak yanlış olacaktır. Çünkü Avukat katipleri yaptıkları iş gereği kimi yerlerde avukatları temsil eden önemli yardımcılardır. Şimdi bu mesleğin detaylarına göz atalım:

Avukat kâtibi ne iş yapar?

Avukat kâtipleri avukatların en yakınında olan kişilerdir. Bürodaki tüm işleyişten haberdar olan bu kişiler özellikle işleyişi yönetmek ve planlama yapma konularında avukata büyük kolaylık sağlarlar ve avukatın üzerinden büyük bir yükü alırlar. Bu şekilde angarya işlerle uğraşmayan avukat da davalarına daha fazla yoğunlaşabilir.

Avukatlar, konu ile alakalı yasaya dayanarak yanlarında kâtip çalıştırabilirler. Avukat katiplerinin iş yükü avukatın ve büronun durumuna göre değişiklik gösterebilir ama genel olarak şu görevleri vardır:

- Avukatın aldığı davaları belli bir planlama ile takip etmek, gerekli yerlerde avukata hatırlatmalar yapmak,

- Davalar ile alakalı ortaya çıkan evrakları belli bir düzene sokmak, dosyalamak ve klasörlemek,

- Müvekkille yakından ilgilenip avukatla yapacağı görüşmeleri programlamak,

- Davaların türüne göre gerekiyorsa makbuzları hazırlamak ve bunları imzalatmak,

- Bürodaki iletişim ağını yönetmek,

- Randevuları belli bir plana sokmak ve avukata önem derecesine göre hatırlatmalar yapmak,

- Davalarla alakalı yazıları adliyeye götürmek ya da adliyeden gelen yazıları dosyalamak,

- Avukat adına adliye ve barodaki evrak işlerini yürütmek.

Avukat kâtibi nasıl olunur?

Avukat kâtibi olmak isteyenler için özel bir şart yoktur. Ama katiplerin avukata yardım edebilmeleri, müvekkillerle doğru iletişim kurmaları ve adliye, baro gibi yerlerde iş yapabilmeleri için bazı yeterliliklere sahip olması gerekiyor. Sonuçta sizi işe alacak kişi yanında çalışacağınız avukat olacağı için onu etkilemek de size düşüyor. Gerek CV ile gerekse yapılan mülakat ile iş vereni etkilemeniz durumunda bu mesleğe adım atabilirsiniz. Burada konu Avukat katiplerinin sahip olması gereken niteliklere geliyor. Şimdi bu özelliklere bakalım:

Avukat katiplerinin konuşma ve yazma becerileri iyi olmalıdır. Bunun için de iyi bir diksiyona ve Türkçe dil bilgisi kurallarına hâkim olunmalıdır. Dava sürecinde görüşeceği müvekkillere güzel ve anlaşılır bir şekilde bilgi verebilmesi ve yine bu süreçte ortaya çıkan evrakları doğru bir şekilde düzenleyebilmesi için bu şarttır.

Avukat katipleri bu süreçte pek çok evrakın takibini yapıp bunları düzenleyeceğinden MS ofis programlarını iyi düzeyde ve hızlı, pratik bir şekilde kullanmalıdır.

Ayrıca bu mesleği seçenlerin araştırmacı, aktif, güncel ve enerjik bir kişiliğe sahip olmaları gerekiyor.

Avukat kâtibi olmak isteyenlerin prosedürleri çok iyi bilmesi ve bunlara uygun davranmaları, çalışmalarını bu doğrultuda ilerletmeleri, dikkatli ve sabırlı olmaları gerekiyor.

Grup çalışmasına yatkın olmak, avukatını en iyi şekilde temsil etmek, analitik düşünmek ve problemleri hızla çözmeye yatkın olmak gibi özellikler de avukat katiplerinin bazı özellikleridir.

Avukat katipliği sertifikası nasıl alınır?

Avukat kâtibi olmak istiyorsunuz ama ne yapacağınızı, nasıl yapacağınızı bilmiyorsunuz. Burada imdadınıza Avukat Katipliği Eğitimi ve bu eğitim sonunda alacağınız Avukat katipliği sertifikası yetişiyor. Alacağınız eğitim sayesinde meslek hakkındaki her şeyi öğreneceksiniz.

Avukat Katipliği Eğitiminde “Hukuk Dili Kavramı, katiplik hukuku ve yetkileri, hukuk bürosu katiplik işlemleri, etkili iletişim teknikleri, meslek ahlakı, dosyalama ve arşivleme teknikleri, adli mercilerle ilişkiler, devlet dairelerinde yürütülen işlemler, adli yazışmalar ve dilekçeler, ilanlar ve tebliğ belgeleri, sözleşme türleri ve örnekleri, temel hukuk kavramları, ticaret hukuku kavramları, icra ve iflas hukuku temel kavramlar, icra katipliği dosya evrak işlemleri, noterlik işlemleri ve belge örnekleri, uyap eğitimi” konularını öğreneceksiniz. Eğitim bitiminde sınava girip sertifikanızı alabileceksiniz. Sertifika eğitimleri kurslara göre farklılık gösterebiliyor. Biz size Uzaktan Eğitim noktasında önemli başarılara imza atan Novarge’nin sisteminden bahsedelim.

Yukarıda bahsi geçen eğitim sonunda yapılacak olan online sınavdan başarılı olan öğrenciler Ankara Bilim Üniversitesi onaylı e-devlette sorgulanan 320 Saatlik sertifika almaya hak kazanmaktadırlar. Alacağınız eğitimle mesleğe hakim olup kendinize bir yol haritası çizeceğiniz gibi sertifika ile de yeterliliğinizi belgeleyebileceksiniz.

Avukat katibi ne kadar maaş alıyor?

Avukat Kâtipleri için “net şu kadar maaş alıyorlar” demek yanlış olacaktır. Avukat katiplerinin maaşları bulunduğu şehre, büroya ya da alana göre değişiklik gösterebilir. Avukat katipleri, avukatlık bürosunda, hukuk müşavirliğinde, özel işletmelerin hukuk servislerinde ve ayrıca icra takip servislerinde iş bulabilirler.

Avukat katiplerinin maaşının ne kadar olduğu en temelde avukatın iş yüküne ve meslekte geçirdiğiniz yıla bağlıdır. Bir avukat katibinin başlangıç maaşı ortalama yıllık 45.000 TL ile 50.000 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Eğer kâtip birkaç senelik tecrübeye sahipse bu ücret yıllık 55.000 TL ile 65.000 TL arasında olabilir.

Bu alanda kıdemli olan avukat katiplerinin gelirleri ise yıllık 85.000 ile 100.000 TL aralığında olabilir.

Bunun yanında belli bir seviyenin üstünde olan avukatlar için ücret pazarlığında bulunan kimi kıdemli katiplerin epey yüksek gelirler kazandığı da biliniyor. Ayrıca kimi odalar doğrudan avukatların geliri ile alakalı bir ekstra ödeme fırsatları da sunmaktadır.

 

Yorumlar

31 Ocak 2023

Abdurrahman Tanrıverdi

Çok güzel anlatmışsınız. Tebrikler.

  Bu yorum size yardımcı oldu mu ? Evet Hayır

3 kullanıcı içinden 3 kullanıcı bu yorumu yardımcı buldu.

Yorum Yaz

Benzer İçerikler