Novarge Premium
Beyin Fırtınası Tekniği Nedir? Nasıl Yapılır?

Beyin Fırtınası Tekniği Nedir? Nasıl Yapılır?

EĞİTİM

Beyin, gelişime açık ve sınırsız bir gücü içinde barındıran çok önemli bir organdır. Beyin fırtınası tekniği de bu temele dayandırılan etkili bir çözüm yöntemidir.

Son dönemde başta eğitim sektörü olmak üzere kurumsal şirketler öğrencileri veya çalışanlarını geleneksel yöntemler dışına çıkararak etkili, yaratıcı düşünme ve fikir üretme aşamaları ile buluşturmak istiyor. Yeni geliştirilen tekniklerle analitik düşünme ve problem çözmede bir adım önde olabilecek bireyler bu şekilde daha etkili olabiliyor.

Bu noktada kullanılan önemli tekniklerden birisi de beyin fırtınasıdır. Çok fazla ismi duyulmasa da kurumsal firmaların ve eğitim sektörünün çok sık kullandığı bu teknikte hedef, bireysel ya da grupsal olarak bireylerin mevcut durumdaki konu ile alakalı yaratıcı fikirler ortaya koymalarını ve konu hakkında fikirler üretmelerini sağlamaktır.

Beyin Fırtınası Tekniği Nedir?

Beyin fırtınası tekniğinde yaratıcı fikir, çözüm üretme, karar alma ve hayal gücünü devreye sokma gibi kavramlar önemli yer tutar. Amaç, bahsi geçen kavramları kullanarak üretimi verimli bir hale sokmaktır. Bu yüzden beyin fırtınası tekniğinin gruptaki bireylerin samimi ve rahat oldukları ortamlarda uygulanması tavsiye edilir. Resmi ortamlarda yukarıda bahsettiğimiz kavramların ortaya çıkması zor olacaktır. Ayrıca bu teknik hem bireysel hem de grupla birlikte kullanılabilmektedir.

Bu yöntem kullanıldığı zaman, düşüncelerin akla geldiği anda söylenmesi talep edilir. İlk etapta ortaya atılan düşünceler eleştirilmez. Bu da serbest bir düşünce ortamı yaratır ve bireyler çekinmeden bütün düşüncelerini söyleyebilirler. Bu şekilde birkaç kişiden serbest bir şekilde ortaya çıkan fikirler birbirini besler ve artık yol katetmeye başlanır.

Beyin Fırtınası Tekniği Nasıl Yapılır?

Beyin fırtınası tekniğinde öncelikle konuşulacak olan başlık soru haline çevrilir ve grupta bulunan tüm bireylerin görebileceği bir yerde sergilenir.

İkinci etapta gruptaki bireylerden soruyu en özgür ve serbest bir şekilde cevaplamaları istenir.

Gruptaki kişilerden bir tanesi toplantıyı yönlendirme görevinde olur ki bu kişi moderatördür. Moderatör, toplantıyı kurallarına göre yönlendirir.

Gruptaki üyelerce sunulan fikirler ve öneriler eleştirilmez. Unutulmamalıdır ki bu teknikte amaç değerlendirme yapmak değil; öneri ve düşünceleri geliştirmek ve en üst seviyeye çıkarmaktır. Bu noktada moderatörün müdahale edeceği yerleri çok iyi bilmesi gerekir.

Ortaya serbest bir şekilde atılan görüşler eleştirilmeden toplandıktan sonra artık rasyonel bir şekilde değerlendirme aşamasına geçilir. Asıl fikirlerin olgunlaştığı bölüm de burasıdır.

Beyin Fırtınası Bireylere Ne Katar?

Tek düze düşünmekten kurtarır: Ortaya çıkan birden fazla fikir, soru, eksikler vs. farklı başlıklar altında yeni bir düşünme ve eklemeler yaparak fikirleri geliştirme imkanı doğurur. Bireye farklı bakış açıları kazandırır ve bu da bireyi tek düze düşünmekten kurtarır.

Her şeyi olduğu gibi kabul etmekten kurtarır: Özgür ve serbest düşünce ortamının oluşması, kişilerin korkmadan fikirlerini söylemeleri ile daha demokratik bir ortam oluşturur. Bu ortam da tek bir kişinin doğrularının, olduğu gibi kabul edilmesi durumunu ortadan kaldırır.

Ön yargıyı ortadan kaldırır: Beyin fırtınası sayesinde bireylerdeki ön yargılar da ortadan kalkar. Grupta gerçekleşen samimi fikir alışverişler, bireyleri birbirine yaklaştırır ve ön yargıları kırabilir.

Saygı halini geliştirir: Başka fikirleri olduğu gibi görme, o fikirleri dinleme ve tahammül etme, bu şekilde farklı perspektifler edinme sayesinde kişideki saygı hali de gelişmektedir.

Yorum Yaz

Benzer İçerikler