Novarge Premium
Bilgi Çağında Gelişen Teknolojinin Eğitime Yönelik Etkileri

Bilgi Çağında Gelişen Teknolojinin Eğitime Yönelik Etkileri

KARİYER

Nisan ayının son iş gününden hepinize merhaba Sevgili Novarge Ailesi. Bugün sizlerle bilgi çağında gelişen teknolojinin eğitime yönelik etkilerinden ve birçok olumlu niteliğinden bahsedeceğiz.

Dijitale adım attığımız ilk günden beri geçmişin geleneksel iletişim araçları yerini yavaş yavaş yeni medya araçlarına bırakmaya başladı. Artık bilgi edinmek amacıyla ansiklopedi ve kitap gibi literatür taramalarımızın yerini, yeni medyayla birlikte internet ağları almaya başladı. Günümüzde bilgi edinmek amacıyla araştırdığımız birçok konuya internet ağlarında web siteleri üzerinden kolay ve hızlı bir erişim imkânı sağlayabiliyoruz.

Teknolojinin yaşam alanlarımızın içerisindeki rolü özellikle pandemi gibi hayatı eve sığdırmaya çalıştığımız süreçlerde belirgin bir artış gösterdi. Artık alışveriş, ticaret ve eğlence gibi sağladığı etkenlerin yanında, eğitim ve kariyer gibi birçok alana ilişkin faydaları da gözle görülür bir biçimde artış sağladı. Örneğin günümüzde eğitim temelli tüm aktiviteler evde internet ağları sayesinde gerçekleştiriliyor. Geleceğin eğitim sistemlerine yönelik bir ön izlemeyi deneyimlediğimiz pandemi sürecinde, eğitime yönelik gelecek senaryolarını görebilmek de oldukça mümkün hale geliyor.

Bilgi Çağında Gelişen Teknolojinin Eğitime Yönelik Etkileri

Teknolojinin gelişimi ve günlük rutinlerimiz içerisinde kendine geniş bir yer bulması, geleceğin eğitim sistemlerine yönelik de belirleyici rolünü üstlenmesine olanak sağlıyor. Novarge Uzaktan Eğitim Merkezi olarak sizler için “Gelişen Teknolojinin Eğitime Yönelik Etkileri” konusunu araştırdık. Gelin, birlikte değerlendirelim.

Gelişen Teknolojinin Eğitime Yönelik Etkileri

Gün be gün hızla gelişen teknoloji, beraberinde eğitime yönelik öğrenme süreçlerinin ve bilgiye erişimin değişimini de getiriyor. Gelişen teknolojinin eğitime yönelik birçok etkisi bulunuyor.

Geleneksel Öğrenme Yöntemleri Yerine Yaratıcı Öğrenme Stilleri

Teknoloji çağı ve geleceğe yönelik dijital dönüşümler eğitime yansıdığında beraberinde müfredata yönelik birçok değişimi de getiriyor. Örneğin geçmişin el becerilerine dayalı sistemleri yerini günümüzde analitik düşünme ve programlama becerilerini geliştirecek robotik kodlama, programcılık ve stem gibi yaratıcı öğrenme stillerine bırakıyor. Geleneksel öğrenme stilleri yerine tercih edilen yenilikçi ve yaratıcı öğrenme stilleri öğrencileri yaratıcı düşünebilme ve analitik zekâ gelişimine de teşvik ediyor.

Bilgi Çağında Gelişen Teknolojinin Eğitime Yönelik Etkileri

Eğitimde Kullanılan Ürünler Teknolojiye Uyum Sağlıyor

Gelişen teknolojiyle birlikte eğitim sistemlerinde geçmişte kullanılan tahta ve tebeşir gibi aletler yerini akıllı tahtalar ve elektronik tabletlere bırakıyor. Geleceğin eğitim senaryolarına göz attığımızda VR gözlükleri ve öğrencilerin fiziksel özelliklerine yönelik oluşturulmuş özel kabinler, eğitim sisteminin teknolojiye ayak uydurmasını sağlıyor.

Bilgi Çağında Gelişen Teknolojinin Eğitime Yönelik Etkileri

Bilgiye Erişim İmkânı Artıyor

Şüphesiz ki gelişen teknolojinin eğitime yönelik sağlamış olduğu yararlardan en kapsamlı olanını bilgiye erişim seçenekleri karşılıyor. Teknolojiye uyumlu olarak benimsenen eğitim stillerinde geçmişin kütüphane ve ansiklopedi gibi literatür taramalarının yerini günümüzde sonsuz bilgi kaynağı olan internet adresleri alıyor. Bilgiye erişimin internet ağlarından kolaylıkla gerçekleştirilebilmesi özellikle kütüphaneye erişim problemi yaşayan fiziksel engelli öğrenciler için büyük bir imkân sağlıyor. Kısacası geleceğin teknolojilerinde eğitime yönelik her öğrencinin erişimi önemseniyor.

Bilgi Çağında Gelişen Teknolojinin Eğitime Yönelik Etkileri

Teknolojik Öğrenme Stili

Geçmişin eğitim sistemlerinde yalnızca dersi dinlediği süreçte öğrenme imkanına erişebilen öğrenciler bulunuyordu. Ancak bu sistem, birçok öğrencinin bilgiye erişimini olabildiğince sınırlandırmaya yetiyordu. Günümüzde eğitimde teknolojinin sunduğu kaydedilebilir ders videoları ve dokümanları, öğrencinin istediği her an ve her yerde bilgiye erişimine olanak sağlıyor. Aynı zamanda geleceğin teknolojik eğitim stillerinde bireyin video, ses ve görüntü gibi her türlü içeriğe erişimi daha kolay hale geliyor.

Bilgi Çağında Gelişen Teknolojinin Eğitime Yönelik Etkileri

Bilgiye Erişimde Kolay İletişim İmkânı

Geçmişte öğretmenler ders sürecinde 40-50 kişilik bir sınıfa aynı anda bilgiyi aktarmakta oldukça zorluk çekiyorlardı. Aynı zamanda bu durum, öğrencinin yetersiz kaldığı bir konu hakkında soru işaretlerini aza indirgeyebilmesi için olanaksızlığa neden oluyordu. Fakat günümüzde teknolojinin sağladığı eğitim sistemleriyle öğrenci, öğretmeniyle kolaylıkla iletişim imkânı sağlarken, kafasındaki soru işaretlerini de kısa sürede yok edebiliyor.

Bilgi Çağında Gelişen Teknolojinin Eğitime Yönelik Etkileri

Novarge’de bugün; bilgi çağında gelişen teknolojinin eğitime yönelik etkilerinden ve birçok olumlu niteliğinden bahsettik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere yeni bir ayda hepinize sağlık, mutluluk ve başarı diliyorum Sevgili Novarge Ailesi.

Unutmayın, her şey geleceğiniz için.

ELİF AKSÜT

Yorum Yaz

Benzer İçerikler