Novarge Premium
Bir Zihin Yolculuğu: Hikâye Anlatıcılığı

Bir Zihin Yolculuğu: Hikâye Anlatıcılığı

KARİYER

Haftanın ilk gününden ve soğuk bir sabahtan hepinize merhaba Novarge ailesi. Pandemi ile başa çıktığımız şu zorlu günlerde, zihnimizi biraz da olsa rahatlatacak bir kavramın bahsi ile haftaya başlamak istiyorum. Bugün sizlerle, hikâyenin zihnimizi huzura kavuşturma sürecinden ve hikâye anlatıcılığından bahsedeceğiz.

Günlük yaşamda iletişim kurmak ve kendimizi ifade edebilmek için çeşitli yöntemlere başvurabiliriz. Pazarlama süreçlerinde müşteriyle en doğru iletişim yöntemini benimseyebilmek ya da başvurduğumuz bir işte kabul görebilmek için hikâye anlatıcılığına başvurabiliriz. Hikâye anlatıcılığı, bir teknik ya da yöntem değil; tam aksine bir sanattır. Yetenek, beceri ve uygulama kabiliyeti gerektirir.

Hikâye Anlatıcılığı Nedir?

Hikâyeler; tarihin ilk çağlarında var olduğu günden bu yana, bireylerdeki hayal gücü ve tutkuları harekete geçirmekte önemli rol oynar. Hikâye anlatmak; sözcüklerle bir sanat oluşturmak ve resim çizmek gibidir. Dinleyici ve anlatıcı arasında toplumsal bir bağın oluşmasını sağlar.

Hikâye kavramı, bahsedilen unsurların zihinde somutlaşasını ve daha kolay yer bulabilmesini sağlar. Örneğin, çok karışık bir matematik sorusunu hemen anlayamayabiliriz. Fakat somut hikâyeler ve hayal gücünü harekete geçirebilecek kavramlar ile yapılırsa; kolayca algılayabilir ve çözüme kavuşturabiliriz.

Bireysel olarak sahip olduğumuz hikâye anlatma arzumuz; zekamız ve tutkumuz ile birleştiğinde okulda, iş görüşmesinde, sahnede, tanıtımlarda, pazarlamada, koçluk ve öğretmenlikte, sunumlarda ve ödevlerde… Kısacası hayatın her alanında eşsiz bir başarıya olanak sağlar.

İyi bir hikâye anlatıcısı olabilmenin temel koşulu ilk etapta hikâyenin belirlenmesinden geçiyor. Belirlenen hikâye içerisinde bireysel tanımlamaya ve hedef noktaya dikkat etmek gerekiyor. Anlattığınız hikâyenin belirlediğiniz hedefe ulaşabilmesini arzuluyorsanız mutlaka ikna edici ve sade bir dil kullanmalısınız.

Unutmayın, anlattığınız her hikâyenin doğru amaca ulaşabilmesi için; en doğru hedefe yönelmesi gerekiyor.

Hikâye anlatıcılığında, özellikle anlatıcının bazı niteliklere sahip olması gerekiyor.

İyi Bir Hikâye Anlatıcısında Bulunması Gereken Özellikler Nelerdir?

  • Doğruluk

Hikâye anlatıcılığında, iletişime dahil edilen hikâyenin mutlaka doğru olması gerekir. Yalan ile kurulmuş bir iletişim, gerçekler ortaya çıktığında tüm itibarınızı zedeleyebilir. Hikâyenizi dürüstlük ve doğruluk üzerine kurun.

  • Devamlılık

Hikâye anlatıcılığında, anlatılan hikâyenin ve verilmek istenen mesajın mutlaka devamlılığı olmalıdır. Sonu net ve kısa hikayeler; dinleyici ile aranızdaki iletişimi sınırlandırır ve bağınızı kopartır.

  • Duygusallık

Hikâye anlatıcılığında kitlelerin duygusal yönüne hitap etmek, sizi doğru hedefe ulaştırır. Anlattığınız hikâye aracılığıyla verdiğiniz mesajın dinleyicide; mutluluk, acı, hüzün, heyecan ve öfke gibi duyguları harekete geçirmesi gerekir.

  • Dinleyiciyi Hikâyeye Dahil Etmek

Hikâye anlatıcılığında dinleyiciyi hikâyenize davet ederseniz, iletişiminizin ve vermek istediğiniz mesajın somutlaşmasına olanak sağlarsınız. Somut mesajlar ve sağlıklı bir iletişim, hikâyenizin doğru anlatıldığını gösterir. Örneğin; Coca Cola ve benzeri şirketlerin, kişilerin ismine özel ürettiği ambalajlar, hikâyeye bireyleri davet etmenin net bir örneğidir.

  • Kitle Uyumu

Hikâye anlatıcılığında anlatılan hikâyenin kitle ile uyum sağlaması çok önemlidir. Kitleye uygun hikayeler, dinleyicinin kendisini hikâye içerisinde bulmasını sağlar.

  • Hayal Gücüne Sınır Koymamak

Hikâye anlatıcılığında hayal gücünün sınırsız olması gerekir. Gerekirse hikâyenizde kendi dünyanızı yaratıp, kurguladığınız dünyayı anlatabilmelisiniz.

Unutmayın, hikâye anlatıcılığı sizi farklı kılarken; hayal gücünüz benzersiz kılar.

Hikâye anlatıcılığı, (Storytelling) sosyal bir dünyanın kurgusunu ve paylaşımını konu alan bir eylemdir. Hayal gücünüzde şekillenen evreni paylaşabilmek ve somutlaştırabilmek için hikâye anlatıcılığı eğitimi alabilirsiniz. Novarge Uzaktan Eğitim Merkezi’nin sunmuş olduğu; “Storytelling (Hikâye Anlatıcılığı)” eğitimi, hikâye anlatımının dinamiklerini öğrenmeyi ve kendi anlatım dilinizi oluşturabilmeyi amaç ediniyor. Sertifikalı bu eğitim programına linkten kolayca ulaşabilirsiniz: https://www.novarge.com.tr/kurs/storytelling-hikaye-anlaticiligi-egitimi

Haftanın ilk iş gününde yazımızın sonuna geldik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hepinize sağlıklı, başarılı ve umutlu bir hafta diliyorum sevgili Novarge ailesi.

Unutmayın, her şey geleceğiniz için!

ELİF AKSÜT

Yorum Yaz

Benzer İçerikler