Novarge Premium
Bireysel Gelişim ve Çocuk Gelişiminde Kitap Okumanın Önemi

Bireysel Gelişim ve Çocuk Gelişiminde Kitap Okumanın Önemi

NOVARGE'DEN

Bireysel Gelişim ve Çocuk Gelişiminde Kitap Okumanın Önemi

Ekim ayının henüz kış yüzünü göstermediği bir sabahtan, güneşin ilk ışıkları ile yeniden kelimelerimi sizinle buluşturuyorum çok sevgili Novarge okurları! Bugün sizlerle, bireysel gelişim için oldukça büyük etkileri olan kitaplardan bahsedeceğiz. Aynı zamanda yazımızın en sonunda Novarge olarak sizlere bir etkinlik tavsiyesinde bulunacağız.

Günümüzde okumanın, öğrenmenin ve araştırmanın büyük bir önem taşıdığını biliyoruz. Merak duyduğumuz her konuda yaptığımız küçük bir araştırma ya da okuduğumuz bir kitap o konunun hayatımız içinde yer etmesine sebep oluyor. Aynı zamanda hayatımızın şekillenmesinde de oldukça büyük bir rol oynuyor.

Kitaplar; geçmişte, günümüzde ve gelecekte bireyselliğimize yol gösteren rehber niteliğini taşıyor. Okuduğumuz her kelime ve çevirdiğimiz her sayfa düşüncelerimize yoldaş oluyor ve hayatımızı şekillendiriyor. Kitap okuyan bireyler günlük hayatlarında hayal güçlerini, ön görülerini ve hislerini daha kolay kullanabiliyor. Aynı zamanda kitaplar zihnin dinlenmesine ve düşüncelerinden arınmasına etki ediyor. Kitapların kişisel gelişim ve bireyin günlük yaşamı üzerinde bazı gözle görülür etkileri mevcuttur:

Kitap okuyan bireyler,

  • Yalnızlık hissiyle baş başa kalmazlar.
  • Empati yetenekleri yüksektir.
  • Öngörülü davranabilirler.
  • Hayal güçleri gelişmiştir.
  • Zihinsel düzeylerinde artış gözlemlenir.
  • Hafızaları kuvvetlidir.
  • Stres ve kaygıları azalmıştır.
  • Uykuları kalitelidir.
  • Huzurlu ve mutlu bir yaşam sürerler.
  • Konsantrasyonları yüksektir.
  • Kelime dağarcıkları ve dil bilgileri güçlüdür.
  • İletişim becerileri gelişmiştir.
  • Hayata bakış açıları değişir.
  • Genel kültür seviyelerinde artış gözlemlenir.

 

Kitap okumanın bireyin kişisel gelişimi üzerinde birçok olumlu etkisi mevcuttur. Geleceğini yapılandırmak isteyenler ve bilinçli bir dünyanın sağlam adımlarını atan bireyler mutlaka kitap okuma alışkanlığını kazanmalıdır.

Kitap okuma alışkanlıkları genellikle erken yaşlarda kazanılır. Birçok alışkanlık gibi çocuk yaşlarda kazanılan kitap okuma alışkanlığı da geliştirildiği takdirde birçok olumlu etkisini, insanın yaşamı üzerine yansıtır. Bu noktada çocukların erken yaşta kitap okuma alışkanlıklarını kazanabilmesi için ebeveynlere oldukça büyük rol düşmektedir. Çocuklar ilk başta anne babalarını rol model alırlar ve yönlendirmelerine göre davranışlarını oluştururlar. Bu durumda çocukların erken yaşta okuma alışkanlıklarını kazanabilmesi için bazı davranışlar söz konusu oluyor.

Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

Çocuğunuzun Rol Modeli Olun

Çocuk erken yaştan itibaren anne ve babasından gördüklerini hayatına yansıtır. Konuşmalar, hareketler, davranışlar ve hitabet gibi birçok detayı kendi hayatında uygulamaya çalışır. Bu sebeple kitap okuma alışkanlığını çocuğa kazandırmak için ilk önce sizin de kendi kitap okuma alışkanlığınızı oluşturmanız gerekir. Bu alışkanlığı kazandıktan sonra çocuğunuzla birlikte kitap okuma günleri ve saatleri düzenleyebilirsiniz.

Çocuğunuza Kitap Okumanın Önemini Aşılayın

Çocuklar, ebeveynlerinin yönlendirmesine ve bilinçlendirmesine ihtiyaç duyarlar. İlk öğrenim ve eğitim gördükleri yer ailenin kendisidir. Kitap okuma alışkanlığı kazanırken çocuklar ilk başta aile yönlendirmesine ihtiyaç duyabilirler. Bu durumda ailenin de çocuğa erken yaştan itibaren kitapların yaşamdaki yeri, bireysel gelişime katkıları ve çocuğun geleceğini ne düzeyde etkileyeceği anlatılarak, kitap okumanın önemi aşılanabilir.

Çocuğunuza Kitap Karakterleri Hakkında Sorular Sorun

Çocuklar kitabı okuduktan sonra birkaç soruya cevap verdiklerinde okuduklarını daha net anlayabilir ve zihinlerinde pekiştirebilirler. Bu sebeple ebeveynlerin kitap ve karakterler hakkında soru sormaları ve bunu alışkanlık haline getirmeleri bir durumdan sonra çocuklar için öğretici bir hal alacaktır.

Çocuğunuzla Kütüphane ve Kitapçı Ziyaretleri Yapın

Dışarı çıktığınızda çocuğunuzla birlikte kitapçıları ziyaret ederek farklı kitaplar incelemek ve bu aktiviteyi düzenli hale getirmek çocuk için bir heves düzeyini oluşturacaktır. Bir süreden sonra çocuk kendiliğinden gitmek isteyecektir.

Kitaplık Oluşturun

Çocuğunuzun sevdiği kitaplara yer verdiği, onları kendi istediği düzenle yerleştirdiği ve istediği zaman yeniden inceleyebileceği bir kitaplık oluşturmanız onu okumaya teşvik edebilir. Bir süre sonra çocuk kitaplığına yeni kitaplar eklemek isteyecek ve ister istemez okuma isteğini kendi içerisinde bulacaktır.

Filmi Yapılmış Kitaplara Okumaya Teşvik Edin

Çocuklar filmde yer verilen karakterlerin ve konuların kitaptaki kelimelerle nasıl anlatıldığını görür ve ikisi arasında bir karşılaştırma sürecine gider. Aynı zamanda hayal gücünde canlandırdıklarını somut olarak görebilme şansı da mevcuttur. Bu durumda çocuğunuzla birlikte ortak bir etkinlik yaparak filmde ve kitapta eksik gördüğünüz kısımları birbirinizle paylaşabilirsiniz.

Kitapları Çocuğun Ulaşabileceği Yerlerde Bulundurun

Çocuklar doğdukları ilk günden itibaren merak duymaya başlarlar. Bu merak duyguları onları öğrenmeye ve bilinçlenmeye teşvik eder. Göz önünde bıraktığınız kitaplar çocuk tarafından merak edilecek ve incelenecektir. Bu sayede çocuğunuzu kitap okumaya teşvik edebilirsiniz.

Çocuğunuza Kitap Okumaya Bebeklikten Başlayın

Bebeklikte çocuğunuza uyurken ya da yanında okuduğunuz kitaplar zihninde yer etmesini sağlayacaktır. Kitap okuma aşinalığını çocuğunuza ne kadar erken yaşta kazandırırsanız, gelecekte kitaplardan o kadar çok verim almasını sağlarsınız.

Ailece Kitap Okuma Saatleri Düzenleyin

Ailenin tüm bireyleri tarafından yapılan etkinlikler çocuk için mutluluk verici ve doğru bir nitelik taşır. Bu durumda kitap okumak için tüm fertlerin uyacağı bir gün ve saat belirlemeniz çocuğunuzun da bu alışkanlığa uyum sağlamasına sebep olur. Aynı zamanda bu etkinliği hayatının diğer alanlarında da sürdürerek yapmaya devam eder.

Okumanın, bilincin ve düşünmenin öneminin gün be gün arttığı şu zamanlarda kitap okumanın önemini ve bireysel gelişim üzerindeki katkılarını konuştuk. Sizlere bu yazımın sonunda bir etkinlik önerisinde bulunmak istiyorum.

Novarge’den Kitap Okuma Etkinliği

Eğer küçük bir çocuğunuz varsa onunla, yoksa bir yakınınızla deneyin.

  1. Kitaplığınızdan en sevdiğiniz -okuduğunuz bile olabilir- kitabı alın.
  2. Anlayarak okumaya çalışın.
  3. Küçük notlar alarak kitabı okuyun.
  4. Kitap bittiğinde çocuğunuzla ya da yakınınızla birlikte; bir kâğıda kitap hakkındaki düşüncelerinizi yazın.

  • “Kitabın yazarı siz olsaydınız sonunu nasıl yazardınız?
  • Karakteri nasıl yaratırdınız?
  • Kitabın adını ne koyardınız?” gibi sorulara cevap vermeyi deneyin.

Bu sayede okuduğunuzu daha çok anladığınızı ve ilerleyen zamanlarda kitabı unutmadığınızı farkına varacaksınız.

Yazımı okuduğunuz ve etkinliğime eşlik ettiğiniz için teşekkür ederim. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere!

Unutmayın, her şey geleceğiniz için!

ELİF AKSÜT

Yorum Yaz

Benzer İçerikler