Novarge Premium
Bitcoin ve Kripto Para Ne İşe Yarar?

Bitcoin ve Kripto Para Ne İşe Yarar?

KARİYER

Bankalar, para alım ve gönderim gerektiren işlemlerde aracılık yapar ve komisyon alır. Farklı parasal hizmetler de komisyon kesintilerine tabidir. Kripto paralar, merkeziyetçi olmayan ve dijital ortamda gerçekleşen sistemle çalışır.  İşlem detaylarının bulunduğu sözleşme evrakları zarar görebilir, kaybolabilir, para işlemlerinde kurum içi yolsuzluklar yapılabilir. Kontrol süreci olmayan kripto para, yolsuzluk riskini sıfırlar. Blockchain sistemi, sanal kontrat oluşturma ve sanal ödeme yapma imkanı sunar. Kontrat terimi, alım talebi ve satış onayının doğrulanmasını tanımlar.

Sanal kontrat yazılımcılığı, kripto para madenciliği olarak bilinir. Yapılabilecek işlem hacmini artıran çalışmalar, kripto para birimine değer kazandırır. Sık tercih edilen birimlerin elde edilebilme oranı düşer ve kuru yükselir. Farklı değerleri bulunan kripto coin çeşitleri henüz müstakil olarak yaygınlaşmamıştır. Marketlerde ve mağazalarda geçmeyen birimler, TL’ye çevrilip kullanılabilir. Yurtdışı merkezli olan ve yasallığı tartışılan sanal kripto marketler vardır.

Bitcoin ve Kripto Para Kullanmak Caiz Midir?

Kripto para caiz mi diyenler, Ali Erbaş’ın ifadelerini dikkate alabilir. Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, 11 Şubat 2022 tarihli açıklamasında şu hükmü vermiştir: “İstismara sebep olabileceği, insanların insanlara zarar verme ihtimalinin ortadan kalkmaması sebebiyle, Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından caiz denilemiyor.”

Kripto para helal mi sorusuna verilen olumsuz yanıtlar, denetleyici kurum eksiğinden kaynaklanır. Reel para birimleri merkez bankalarınca denetlenir. Gerektiğinde piyasadan para çekmek veya basım yapmak mümkündür. Ekonomi politikalarına uygun olarak kurumlar manevra yapabilir. Bankacılık sisteminin farklı unsurlardan oluşması, müdahale imkanı sağlar. Verileri sanal ortamda saklayan ve değer değişimi hızlı seyredebilen sanal para, güvensizliğe yol açabilir. Az yatırımla milyoner olmak veya geniş sermayeler kaybetmek aynı ölçüde muhtemeldir. Bitcoin ve kripto para ne işe yarar diyorsanız, bu yolla zengin veya borçlu hale gelme ihtimaliniz vardır.

Bir Kripto Paranın Yükseleceği Nasıl Anlaşılır?

Kripto borsasına yatırım yapmak bilgi ister. Yanıltıcı yatırım tavsiyesi vermek suç sayılabileceğinden, kripto para yorumcuları kesin ifadeler kullanmaz. Sermaye miktarı ve işlem yapılacak sanal para birimi önemlidir. Düşük sermayeyle kısa zamanda zengin olmak istisnai bir durumdur. Bitcoin ve kripto para ne işe yarar diyenler, sanal para yatırımının risklerini bilmelidir. Gerçek para değerlerinde dalgalanmalar ani seyretmeyebilir. Bitcoin ve diğer kripto para birimleri ani iniş çıkışlara müsaittir. Yatırım yapılmış para biriminin değer çizelgesi hakkında kesin çıkarım yapılamaz.

Piyasayı yakından takip eden ve farklı seçeneklerin kur grafiklerini yorumlayabilen uzmanlar vardır. Kripto para danışmanı unvanıyla tahminlerde bulunurlar. Tecrübesiz yatırımcılar, alana hakimiyeti bilinen yorumcuları dikkate alabilir. Bir kripto paranın yükseleceği nasıl anlaşılır sorusuna net cevap verilemez. Yatırımcıları cezbeden, kur değişimlerindeki hızdır. Bunun negatif yönde gerçekleşebileceğini unutmamak gerekir.

Bitcoin ve Kripto Para Ne İşe Yarar? Çeşitleri Nelerdir?

Dünya genelinde yaklaşık 9 bin kripto para çeşidi vardır. Farklı değerlere sahip birimler arasında Bitcoin ve Ethereum öne çıkar. Birim tanınırlığı, kur listesindeki sıralamaya göredir. Her kripto coin, aynı mantıkla çalışan farklı yazılım altyapılarına sahiptir. Kripto para çeşitleri yatırım uygulamaları üzerinden takip edilebilir. Site arayüzlerinin kullanımı için üyelik sırasında öğretici program uygulanır. Bitcoin ve kripto para ne işe yarar sorusunun cevabı, sanal birimler için ortaktır. Kripto parayla alışveriş istenen yaygınlığa ulaşmamıştır. Bozdurarak harcama yapılabilir. Rağbet gören kripto para çeşitleri şunlardır:

● Bitcoin

● Ethereum

● Solana

● Tether

● Palkadot

● Cardano

● Binance

● Terra

Yorum Yaz

Benzer İçerikler