Novarge Premium
Çocuğunuzun Siber Güvenliği için Yapabilecekleriniz

Çocuğunuzun Siber Güvenliği için Yapabilecekleriniz

EĞİTİM

Hayatın her alanına nüfuz eden ve pek çok insanın vazgeçilmezi olan internet, beraberinde çeşitli güvenlik açıklarını da getirdi. Bu dönemde özellikle çocuklarımızı internetin yani siber alemin tehlikelerinden korumak için daha da dikkatli olmalıyız.

Bugünün dünyasını “Dijital Dünya” diye tanımlamak hiç de yanlış olmaz. Yapılan araştırmalara göre insanlar ortalama her gün 8 saatini internette gezerek harcıyor. İnternetle sonradan tanışmış, bir nevi internet öncesi dönemleri, ortamları bilen bireyler kendilerine engel olsa da Dijital dünyanın kucağında doğan teknolojik çocukların kendilerine sınır koymaları mümkün görünmüyor. Bu noktada ailelere büyük görevler düşüyor. Siber alem çocuklara yeni dünyaları açan bir kapı durumunda olsa da bunun pek çok avantajının yanında bazı riskler taşıdığını da bilmek gerek.

Asıl konumuza geçmeden önce siber güvenliğin ne olduğu hakkında kısa bir bilgi verelim. Siber güvenlik kısaca; bilişim sistemlerinin kötü amaçlı saldırılardan korunmasıdır. Bu koruma ile çocuklarınızı zararlı kişiler ve yazılımlardan koruyabilir ve onları güvenli internet kullanımına sevk edebilirsiniz.

İnternette Çocukları Bekleyen Tehlikeler

Özellikle pandemi ile beraber hayatımızdaki yerini artıran online eğitim, ailelerin çocuklar üzerindeki kontrolünü de azalttı. Sınavlar, verilen ödevler, araştırma projeleri derken çocuklar internetle daha da haşır neşir olmaya başladılar. Ama internet kullanımının artması bazı riskleri de ortaya çıkardı. İnternette çocukların maruz kaldığı bazı olumsuzlar şöyle:

 

- Kötü amaçlı programların istemsiz yüklenmesi sonucunda çocuğun fotoğraf ve video gibi kişisel verilerinin ele geçirilmesi,

- Sosyal medya ortamında ya da oyunların içine gömülü olan sohbet odalarında çocuklara karşı gerçekleştirilen siber zorbalık ve kimlik avı dolandırıcılığı,

- Çocuğun yaşına uygun olmayan ve çocukta derin yaralar açabilecek kırıcı içerikler,

- Gruplarda çocukları kötü amaçlı eylemlere cesaretlendirecek kötü niyetli kişiler,

- Sadece bir web sitesinin ziyaret edilmesi ile ortaya çıkabilecek kötü amaçlı programlar vs.

Bahsettiğimiz bu durumlar kimi zaman çocukta travma yaratacak büyük sorunlara yol açabileceğinden ailelerin bu olumsuzlukları düşünmek yerine neler yapabileceklerini bilmeleri en iyisi olacaktır.

Çocuklar için siber güvenlik ipuçları

Teknolojinin sınırsız ve hızlı gelişimi beraberinde kişisel verileri daha da önemli bir hale soktu. Henüz bu konuda bilinçli olmayan çocuklar için ailelerin devrede olması gerekmektedir. Yukarıda bahsettiğimiz durumlardan korkmak yerine önlem almak çocuğunuz için daha iyi olacaktır. Şimdi bu konuda yapabileceklerini kısa kısa anlatalım:

- Çocuklarınızın internet erişimini yönetin

Çocuklarınızı çevrimiçi ortamlarda sınırsızca özgür bırakmayın. Denetim her zaman siz de olsun. Bunun için yazılımları ya da antivirüs programlarını kullanabilirsiniz. Yazılım sayesinde çocuğunuza güvenilir bir internet sunabilir, çocuğunuzun hangi sitelere hangi süreyle girebileceğini belirleyebilir ve kontrolü elde tutabilirsiniz. Antivirüs programları ile internet ortamında yasaklı kelimeler belirleyebilir ve zararlı yazılımlardan çocuğunuzu koruyabilirsiniz.

- Çocuğunuzla seviyesine göre konuşmak ve durumdan bahsetmek

Eğitim her alanda olduğu gibi siber güvenlikte de önemlidir. Çocuğunuzla seviyesine göre siber güvenlik hakkında konuşmak, yol göstermek, baskı yapmadan ne yapması gerektiğini anlatmak önemli bir yol olacaktır.

- Siber alemde yabancılara nasıl davranması gerektiğini söylemek

Çocuklarımıza sadece çevresindeki yabancılardan değil internetteki yabancılardan da korunmaları gerektiğini anlatmalıyız. Oyun esnasında ya da sohbet ederken yabancı biriyle konuşmamaları, özel bilgilerinden kimseye bahsetmeleri gerektiğini söylemeli ve gerekirse bu durum hakkında size bilgi vermesi gerektiğinden bahsetmeliyiz.

- Yanlış giden durumlarda sizinle rahatça konuşabileceğini ifade etmek

Çocuğunuz siber zorbalığa maruz kalabilir. Bu durumda birinin davranışları çocuğunuzu rahatsız ediyorsa, çocuğunuzun bu durumu size söylemesi gerektiğini ona açıklayın.

- Seçici olmayı öğretin

Çocuğunuza neden her linke tıklamaması gerektiğini anlatın. Gerekirse bu konuda onlara farkındalık videoları izletin. Kendilerine gelen mesajlara “evet” dememeleri noktasında çocuğunuzu uyarın.

 

Yorum Yaz

Benzer İçerikler