Novarge Premium
Çocuklar İçin Geleceğin Anahtarı: Doğru Mesleğe Yönlendirmek

Çocuklar İçin Geleceğin Anahtarı: Doğru Mesleğe Yönlendirmek

KARİYER

Rüzgârıyla karşıladığımız Eylül ayının bir hafta ortasından hepinize merhaba Sevgili Novarge Ailesi. Bugün sizlerle, çocukların bireysel gelişim ve gelecek adımlar için büyük önem arz eden meslek seçimlerine dair ebeveyn yönlendirmesinden bahsedeceğiz.

“Erken kalkan yol alır.” Sözünü daha öncem mutlaka duymuşuzdur. Hayatımız boyunca erken adım attığımız ve kendimizi sonuçların koşullarına hazırladığımız her süreçte başarıyı yakalama ihtimalimiz biraz daha artış gösterir. Söz konusu durum, eğitim ve kariyer gelişiminde de geçerliliğe sahiptir. Erken yaşta fiziksel ve zihinsel eğilimlere yönelik gelişim yollarını takip etmek, geleceğe ilişkin birçok kapının açılmasına olanak sağlar.

Çocuklar İçin Geleceğin Anahtarı: Doğru Mesleğe Yönlendirmek

Çocukların doğru meslek gruplarına yönlendirilmesinde ebeveynlerin rolü oldukça geniştir. Çocukların yetenekleri, zekâ kuramları ve eğilim gösterdiği alanlara yönelik tespitlerde bulunmak, geleceğe yönelik doğru adımların atılmasına olanak sağlar. Örneğin, mantıksal düşünce yönünde gelişim gösteren ve analitik zekâsı gelişmiş çocukların sayısal alanlara yönlendirilmesi gerekir. Aynı şekilde bir çocuğun eğilimi fiziksel ve bedensel aktiviteler üzerine de olabilir. Bu noktada çocukları beğen eğitimi, spor ve futbol gibi alanlara yönlendirmek gelecek için doğru kapıların açılmasına olanak sağlar.

Çocukların doğru meslek alanlarına yönlendirilmesinde ebeveynlerin göremediği bazı noktalarda eğitimcilerin de rolü yüksektir. Örneğin bir çocuğun gelişimi, derslere ilişkin ilgi ve becerisi ile de ölçülebilir. Öğretmenlerin çocuğun ilgilendiği düşünceler hakkında ebeveynleri bilgilendirmesi, gelişim sürecinde doğru bir izlenim yaratır.

Çocuklar İçin Geleceğin Anahtarı: Doğru Mesleğe Yönlendirmek

Novarge’de bugün, çocukların bireysel gelişim ve gelecek adımlar için büyük önem arz eden meslek seçimlerine dair ebeveyn yönlendirmesini araştırdık. Gelin, birlikte göz atalım.

Çocukların Kaç Yaşında Yetenekleri Tespit Edilir?

Çocukların 4 yaşından 10 yaşına kadar yetenekleri ve ilgi alanları tespit edilebilir. Bu nedenle özellikle belirtilen yaş aralığında çocukların dikkatli değerlendirilmesi gerekir. Çocuğun küçüklüğünde oynadığı oyuncaklardan sevip sevmediği nesnelere kadar tüm ilgileri analiz edilmelidir. İlerleyen yaşlarda elde edilen analizler bir yeteneğe yönlendirme aracı olarak kullanılır.  

Çocukların yeteneğe yönlendirilme aşamasında ebeveynlerin objektif davranabilmesi oldukça önemlidir. Ailelerin objektif davranmayarak kendi istekleri doğrultusunda yönlendirdiği öğrenciler, başarısız bir eğitim hayatında var olurken kendi eğilimleri doğrultusunda seçim yapan çocukların başarı elde ettiği gör ardı edilmemelidir. Ebeveynlerin kendilerinin başarı sağlayamadıkları bir meslek dalında söylemleri çocuğun olumsuz etkilenmesine neden olabilir. Bu nedenle olabildiğince çocuğun tarafsız ve doğru karar verebileceği bir objektiflik çerçevesinde değerlendirilme yapılmalıdır.

Çocuklar İçin Geleceğin Anahtarı: Doğru Mesleğe Yönlendirmek

Çocukları İlgi Alanlarına Yönlendirmenin Avantajları Nelerdir?

Erken dönemde ebeveyn ya da öğretmenleri tarafından ilgi alanlarına yönlendirilmiş çocukların eğitim ya da kariyer yaşamının yanı sıra bireysel gelişim düzeylerinde de avantajlar gözlemlenir.

İlgi alanlarına yönlendirilen çocuklar;

  • Yaşamlarını daha hevesli ve verimli geçirirler.
  • Geleceklerine yönelik umutları körelmez.
  • Başarılı bir eğitim ve iş olanağına ulaşabilirler.
  • Yeteneklerini kolayca iş alanına çevirebilirler.
  • İleride kendi çocuklarını da aynı doğrultuda yönlendirebilirler.
  • Özgüvenleri gözle görülür ölçüde artış gösterir.
  • Düşünce sistemi ve istekleri doğrultusunda rakiplerinden önde bir tutum sergilerler.
  • Bireysel davranış ve düşüncelerine dair bilgi sahibi olmaya başlarlar.
  • Kendilerini tanıdıkları için çevrelerindeki insanları da tanımakta zorluk çekmezler.
  • Yaşama yönelik olumlu ve istekli görüşün verdiği bir başarıya adım atabilirler.
  • Bireysel eğilimlerini farkına varıp, yaşamlarını bu ölçüde düzenleyebilirler.
  • Kendileri gibi olan kişileri kolayca fark edebilir ve doğru yönlendirebilirler.
  • Çocuk ve ebeveynler arasındaki iletişim güçlenir.
  • Bireysel kişilikleri hakkında farkındalık sağlayabilirler.

 

Çocuklar İçin Geleceğin Anahtarı: Doğru Mesleğe Yönlendirmek

Novarge’de bugün, çocukların bireysel gelişim ve gelecek adımlar için büyük önem arz eden meslek seçimlerine dair ebeveyn yönlendirmesinden bahsettik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hepinize mutlu, sağlıklı ve başarılı bir hafta diliyorum Sevgili Novarge Ailesi.

Unutmayın, her şey geleceğiniz için!

ELİF AKSÜT

Yorum Yaz

Benzer İçerikler