Novarge Premium
Çocukların Dünyasında Sosyal Medya

Çocukların Dünyasında Sosyal Medya

EĞİTİM

Güzel bir hafta sonu geçirdiğiniz ümidi ile haftanın son gününden sizleri selamlıyorum çok sevgili Novarge okurları. Bugün sizlerle geleceğimizin tohumları güzel çocuklarımız ve gelişen teknoloji furyasının dinamiğini konuşmak istiyorum.

Eskiden sayılı ailenin evlerine girebilen teknolojik cihazların var olduğu günlerden, yeni doğan çocukların dahi sosyal medyada profile sahip olduğu günlere evrildik. Bu süreç bazılarımızı sevindirecek nitelikte olsa da benim gibi gelenekçi bir düşünce yapısında olan insanları korkutuyor da olabilir…

Sosyal medya yeni medyanın bir kolu olduğu günden beri bireylerin kimliklerini oluşturduğu ve hatta hayalindeki kimliklere büründükleri yer haline geldi. Facebook ile hayatımıza giren sosyal medya ağları şu an birçok farklı kanaldan insanların hayatına giriş yaptı. Hepimiz az çok hatırlarız, Facebook’un ilk var olduğu zaman amacı eski arkadaşlara ulaşmak ve bağ kurabilmekti. Zaman geçtikçe bu amaç bir nevi hayatın sunum tekniği olarak sosyal medya kullanımına evrildi. Bireyler artık birbirleri ile iletişim kurmaktan ziyade; kendilerini hayatları adına tatmin edebilmek için sosyal medya hesaplarını kullanıyorlar.

Şu günlerde küçük ya da büyük her çocuğun elinde bir telefon ya da tablet görüyoruz. Bu cihazları oyunlar için kullanmaktan ziyade sosyal medyada kimlikler oluşturmak ya da yeni kimlikler ile kendilerini yeniden var edebilmek için kullanıyorlar. İşte tam olarak bu nokta beni biraz korkutuyor. Sosyal medyada farklı kimlikler ile var olmaya çabalayan çocuklar bir yerden sonra bu sahte kimliğin insanı olabiliyorlar.

Sosyal Medyada Sahte Kimliğin İnsanları

Birey bir yerden sonra bilinçaltında oluşturduğu bir kimliğin fiziğine ve karakterine bürünme isteği içerisine girebilir. İşte bu bilinçaltı durumuna ben “sahte kimliğin insanları” adını veriyorum. Yeni medya furyasında popüler olan her şey insanları bir anda içerisine çekiyor. Popüler kültürün getirilerini hayatımızın her bir noktasında ilmek ilmek görüyoruz aslında. Sosyal medya kimlikleri de popüler kültürün nimetlerinden besleniyor ve insanları popüler, yeni, akılcı ve yeni neslin tabiri ile bir nevi “havalı” olana yönlendiriyor.

Tam olarak bu noktada çocukların neslin de getirileri doğrultusunda popülere yönelik bir kimlik oluşturma çabaları kaçınılmaz oluyor. Oluşturulan bu yeni kimlikler çocukların karakterlerinde bocalama yaşamasına ve geleceğini oluşturma yönünde sendelemesine sebep oluyor. Bu durumun önüne geçebilmek elbette çok zor. Yetişkinlerin bu denli sosyal medya ve popüler kültür ile iç içe olduğu yaşamda çocukların uzak kalması şu an için çok ütopik bir fikir gibi görünüyor. Fakat çocukları sosyal medyanın zararlı içeriklerinden koruyabilmek için ebeveynlere düşen bazı görevler mevcuttur:

Çocuklar Sosyal Medya Hesabı Oluşturmaya 13 Yaşında Başlamalı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) çocukların sosyal medya kullanabilmesi için uygun yaşın en az 13 olduğunu açıklamıştır. 13 yaşın altındaki çocukların doğruyu ve yanlışı ayırt etme güdüleri tam olarak yapılanmadığı için sosyal medya kullanmaları tehlike arz edebilmektedir.

Güvenli Arama Motorlarını Seçmek

Çocukların her ne kadar sosyal medyada tehlikesi mevcut olsa da genel internet kullanımında da zarar görebilecekleri alanlar çok fazladır. Bu noktada ebeveynlere, çocukları güvenli arama motorlarına yönlendirme rolü düşmektedir.

Çocukların Sosyal Medya Hesapları Gizli Olmalıdır

Her ne kadar çocuğumuzu gördüğümüz tehlikelerden korumaya çalışsak da göremediğimiz birçok tehlike çevresinde olabiliyor. Bu durumu en aza indirgemek ve güvenliğini sağlayabilmek için çocukların sosyal medya hesaplarının gizli olması önerilmektedir.

İnternetten Tanıştığı Bireylerin Tehlikeli Olduğu Anlatılmalıdır

Çocuğa küçük yaştan itibaren sosyal medya kimliklerinin zararlı yapısı ve tanıştığı insanların kendilerini tanıttıkları gibi olmayacağının aşılanması gerekmektedir.

Sosyal Medyada Tehdit Hissettiğinde Ailesine Söylemesi Gerektiği Aşılanmalıdır

Çocuklarımızın her sosyal medya kullandığında ya da türlü tehlikelerle karşılaştığında yanında olamayabiliriz. Rahatsız edici kimlikler, reklam içerikleri ve görseller ile karşılaştığında ailesine danışması gerektiği çocuğa öğretilmelidir.

Şahsi Bilgileri Paylaşmama Konusunda Uyarılmalıdır

Şahsi bilgilerin özel olduğu ve sosyal medyadaki insanlarla paylaşılmaması gerektiği çocuğa aşılanmalıdır.

Geç Saatlerde İnternet Kullanımı Engellenmelidir

Çocukların geç saatlere kadar teknolojik aygıtlar ile birlikteliği sınırlandırılmalıdır. Fazla teknolojik aygıt kullanımı sağlık ve psikolojik açıdan bireye zarar verebilmektedir.

Virüs Bulaşma İhtimaline Karşın Anti virüs Programları Kullanılmalıdır

Çocuğunuzun kullandığı aygıta giren virüsler her türlü kötü çaplı içeriğe sebep olabilir. Bu gibi içeriklerin çocuğunuzun karşısına çıkmasını engellemek için anti virüs programları kullanmanız gerekmektedir.

Bireysel Paylaşımdan Önce Aileye Danışması Aşılanmalıdır

Çocuğunuzun sosyal medya hakkında doğru ve yanlışı anlama sürecine kadar yaptığı her paylaşımı ailesinin kontrolünde devam ettirmesi gerekmektedir.

Sosyal medyanın yaşamımızın bütününü oluşturduğu ve gelecek günlerde de hızını alamayarak devam edeceğini bildiğimiz bir haftanın daha sonuna geldik. Haftanın son iş gününden ve yazımızın son kelimelerinden, bir sonraki yazıma dek size veda ediyorum. Sağlıklı, mutlu, huzurlu bir hafta sonu diliyor, Merkür retrosundan korunmanızı diliyorum Novarge ailesi.

Unutmayın, her şey geleceğiniz için!

ELİF AKSÜT

Yorum Yaz

Benzer İçerikler