Novarge Premium
Çocukların İfade Yöntemi: Oyun Terapisi ve Eğitimi

Çocukların İfade Yöntemi: Oyun Terapisi ve Eğitimi

EĞİTİM

Ankara’nın karlı havanın güzelliği ve huzuru ile tanıştığı soğuk bir sabahtan hepinize merhaba Sevgili Novarge Ailesi. Haftanın son çalışma gününe girdik ve 2020’nin son hafta sonunu hepimiz biraz iple çekiyoruz. Günün bu huzurlu saatinde sizlerle toplumsal bir huzur kaynağımız olan çocuklarımızdan bahsedeceğiz.

Çocuklar, en güzel hazinemiz. Kalpleri pamuktan hallice; beyinleri ise bazen öylesine güçlü çalışıyor ki, hepimiz şaşıp kalıyoruz. Yetişkinlik sürecinde bireyin doğal yoldan kendini ifade edebilme oluşumu çocukluk çağında henüz etkisini tam olarak göstermeyebilir. Hatta bazen çocukların kendi duygu ve düşüncelerini farkına varabilme süreçleri de oldukça zorlu olabilir.

Yetişkinler için bir çeşit kendini ifade edebilme yöntemi olan iletişim kurma becerisi yani konuşma güdüleri; çocuklar için “oyun” olarak kendini gösterir. Çocuklar duygu, düşünce, hayal gücü ve eğilimlerini oyunlar aracılığıyla gösterirler. Oyun araç gereçleri çocuklar için kelimeleri oluştururken; oyunun kendisi ise bir tür iletişim kaynağıdır. Çocuklar oyun vasıtasıyla iletişim kurarken aslında kendilerini en güvende buldukları ifade yöntemini de deneyimlemiş olurlar.

Çocuklarda görülen psikolojik ve ruhsal problemler kendilerini en iyi ifade etme yöntemi olan “oyun” aracılığıyla tedavi edilebilir. Bu şifa yönteminin asıl kahramanları oyun terapistleridir. Gelin, Oyun Terapisi kavramının anlamına birlikte göz atalım:


Oyun Terapisi Nedir?


Oyun terapisi; çocuklarda görülen ruhsal ve psikolojik kökenli rahatsızlıkların, kendilerini en iyi ifade etme yöntemi olan oyun ve oyuncaklar aracılığıyla tedavi edilme yöntemine verilen isimdir. Oyun terapisi, çocukların ilgi beslediği oyuncaklar ve oyun yöntemleri ile eğilimli olduğu duygu durumu ve ruhsal problemlerinin açığa çıkmasına olanak sağlar.

Oyun terapistinin başlıca görevlerinden bir tanesi çocuğun kendini en iyi ifade edebileceği oyun ortamını sağlayabilmek ve duygusal iletişimi gerçekleştirebilmektir. Bu sayede oyun terapistinin çocuğun içsel dünyada yaşadığı (korku, öfke, heyecan, üzüntü, hayal kırıklığı) gibi problemlerin farkındalığı sağlanır. Oyun terapisti çocuğun gelişim sürecinde öz farkındalığının sağlanması ve bireysel kazanımlarının oluşabilmesi için önemli bir etkendir. Gerektiği durumlarda oyun terapistinin koyduğu sınırlandırma ve ölçeklendirmeler ile çocuğun bireysel öz kontrolü önemli ölçüde gelişir.


Oyun Terapisine Hangi Durumlarda Başvurulur?


Oyun terapisine 2-12 yaş arasında büyüme ve gelişme evresinde olan çocukların bireysel farkındalığını ve ruhsal gelişimini sağlayabilmek için başvurulur. Oyun terapisinin başlıca başvuru nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Anne-baba kaybının çocuk üzerinde yarattığı depresyon hali
  • Psikolojik etkenlere bağlı tuvalet problemleri
  • Olaylara ve genel yaşantıya bağlı kaygı bozuklukları
  • Okul problemleri
  • İletişim temelli davranış problemleri
  • Psikolojik kaynaklı uyu ve beslenme problemleri
  • Sosyal beceri kaynaklı olası problemler
  • Kardeşler arası kıskançlık problemleri
  • İstismar ve taciz problemleri
  • Ortam ve koşul bazlı uyum problemleri
  • Bireysel özgüven ve öz kontrol problemleri
  • Dikkat eksikliğine dayalı başarısızlık ve ümitsizlik problemleri

Oyun Terapisi Çocuğun Hayatına Neler Kazandırır?

Oyun terapisi çocuğun yaşamsal problemlerine etkin bir çözüm yöntemi sunar ve hayatın birçok alanında kazanımlara olanak sağlar.
Oyun Terapisi:

  • Çocukların problem çözme becerilerinin gelişmesini sağlar ve olaylara çok yönlü bakış açılarını değiştirir.
  • İhtiyaçlarını karşılayabilmek için duygularını en doğru ifade edebilme yönteminin farkındalığına erişir.
  • Özgüvenleri önemli ölçüde artar ve bireysel olarak öz kontrolleri gelişir.
  • Gösterdikleri olağan davranışların sorumluluklarını almalarını sağlar.
  • Olgular karşısında duygularını daha iyi anlamlandırır ve kontrol edebilirler.
  • Duygusal olarak içsel problemlerin çözümlenebilmesini sağlar.
  • Oyun terapistleri çocukların kendilerini ifade etme yöntemleri olarak oyuncakların gücünü ve oyun dünyasının imkanlarını kullanır. Oyun terapisi yöntem ve teknikleri ile birçok alanda çocukların hayata bakış açısının şekillenmesini ve bireysel gelişimlerinin tamamlanabilmesini sağlar.

Novarge Uzaktan Eğitim Merkezi’nin sertifikalı Oyun Terapisti Eğitimi programından faydalanarak siz de çocukların psikolojik ve davranışsal problemlerinin büyük ölçüde önüne geçerek; bir hayata dokunabilirsiniz. Novarge Uzaktan Eğitim Merkezinin sertifikalı Oyun Terapisi Eğitimi programına linkten ulaşabilirsiniz: https://www.novarge.com.tr/kurs/oyun-terapisi-kursu


Novarge’de bugün; çocukların psikolojik ve davranışsal düzeyde kendini ifade edebilme yöntemlerini oluşturan oyun terapilerinden ve oyuncakların çocuk zihnindeki belirleyici gücünden bahsettik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hepinize başarılı, sağlıklı ve mutlu bir hafta sonu diliyorum Sevgili Novarge Ailesi…
Unutmayın, her şey geleceğiniz için!


ELİF AKSÜT

 

Yorum Yaz

Benzer İçerikler