Novarge Premium
CV Kaderini Belirler: Hobiler

CV Kaderini Belirler: Hobiler

KARİYER

Bulutların arasından güneşin süzülerek yüzünü gösterdiği bir haftanın son iş gününden hepinize merhaba Sevgili Novarge okurları. Bloğumuzda daha önce iş görüşmelerinin altın kapılarını açan bir anahtar görevini üstlenen CV (özgeçmiş) içerisinde yer alan konulardan, en çok yapılan hatalardan ve dikkat edilmesi gerekenlerden bahsetmiştik. Bugün, özgeçmiş hazırlama sürecinde birçok insanı ikiye bölen bir konudan bahsedeceğiz. CV’de hobilere yer var mı, yok mu?

İnsanları iki topluluk haline getiren bu fikirlerden biz, var olması gerektiğini savunuyoruz. Özgeçmiş içerisinde yer verdiğiniz hobiler, iş alanında kat edeceğiniz yolların, iş verimliliğinizin ve işe olan heyecanınızın bir göstergesi olacaktır. Elbette bahsettiğimiz hobiler; dizi izlemek, gezinti yapmak gibi herkesin gündelik hayatta sıklıkla yaptığı aktiviteler değil. Sizi, iş alanında karşılaşacağınız olası rakiplerinizden ayrıştıracak etkili ve uyumlu hobilere ihtiyacınız var.

Örneğin, hayatınızın bir alanında spora yönelik koçluk ya da satranç gibi akıl oyunlarına özgeçmişin hobi alanında yer verilebilir. Bir takımın koçluğunu yapabilmek, iş alanında göstereceğiniz liderlik vasfın bir tasvirini oluştururken; satranç gibi akıl oyunları, analitik düşünme ve problem çözme becerilerinizi gösterecektir.

Cv içerisinde yer verdiğiniz hobilerde dikkat etmeniz gereken birkaç nitelik söz konusudur. Öncelikle sizi rakiplerinizden ayrıştıracak hobilerin, hayatınızın içerisinde mutlaka önemli bir yeri olması gerekir. Aksi takdirde iş görüşmesinde hobi ile ilgili soru yöneltildiğinde hayatınıza dair uzunca bir düşünme süresi ilk izleniminizi olumsuz yönde etkileyecektir. CV içerisinde yer verilen hobilerin hayatınızda önem taşıması ve özgeçmişinize değer katması gerekir. Gelin, CV’de önem taşıya hobilere birlikte göz atalım.

CV’de Önem Taşıyan Hobiler

Zekâ Oyunları

Özgeçmişin içerisinde, hobilere yönelik zekâ oyunlarına yer vermek problem çözme becerinizi ve analitik düşünme düzeyinizi gözler önüne serecektir. Unutmayın, hobilerinizde yer verdiğiniz özelliklerin sizi mutlaka diğer rakiplerinizden ayrıştırıcı nitelikte olması gerekir. Satranç, yap-boz, bulmaca, sudoku gibi zekâ oyunlarına hobilerinizde yer vererek analitik düşünme becerinizi gösterebilirsiniz.

Yaratıcılık Temelli Hobiler

Özgeçmişiniz içerisinde yaratıcılığınızı ortaya çıkartacak hobilere yer vermek, iş alanında yaratıcı düşünme becerinizi ve sanat ile olan ilişiğinizi gösterecektir. Aynı zamanda yaratıcılık temelli aktiviteler iş alanında fikir düzeyinizi, analitik düşünme becerinizi ve hayal gücünüzün yaratıcılığını gösterecektir. CV’niz içerisinde yazım alanı, resim, müzik aleti çalmak, kitap okumak, blog yazmak, tasarım ile uğraşmak gibi hobilerinize yer vererek yaratıcılığınızı temellendirebilirsiniz.

Sosyalleşmeye Yönelik İlgi Alanları

Özgeçmişiniz içerisinde sosyalleşmeye yönelik hobilere yer vermek, iş esnasında takım çalışmasına yatkınlığınızı ve iletişim becerilerinizi gösterecektir. İş ilanında özellikle takım çalışmasına uyum çok önemlidir. Bu sebeple hobilerinizde bu gibi yetkinliklere yer vermek rakiplerinizden ayrışmanıza olanak sağlayacaktır. Örneğin kitap kulübü, kamp ekibi, dans ve gönüllü çalışmalar gibi sosyal aktivitelere yönelik hobilerinize yer vermek sosyal alandaki becerilerinizi gösterecektir.

Eşsizliğinizi Gösterecek Hobiler

Özgeçmiş içerisinde benzersiz ve sıra dışı hobilerinize yer vermek, iş verenin aklında kalmanıza ve geri dönüp özgeçmişinizi incelemesine olanak sağlar. Ayrıştırıcı hobileriniz ile iş alanında da rakiplerinizin önüne geçerek avantaja sahip olabilirsiniz. Örneğin; yoga, dağcılık, eskrim, günlük ve kaligrafi gibi özel ilgi alanları özgeçmişinizin ön plana çıkmasına oldukça yardımcı olacaktır.

Novarge’de bugün, kariyer basamaklarını adımlarken önem kazanan CV içerisinde yer alan hobilerin önemine ve iş alanında ayrıştırıcı hobilerin yaratacağı ayrıcalığa değindik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hepinize mutlu, sağlıklı ve başarılı bir hafta sonu diliyorum Sevgili Novarge Ailesi.

Unutmayın, her şey geleceğiniz için!

ELİF AKSÜT

 

Yorum Yaz

Benzer İçerikler