Novarge Premium
CV’nin Önemli Bir Detayı: Ön Yazı

CV’nin Önemli Bir Detayı: Ön Yazı

KARİYER

2021 yılının bir haftasının daha sonuna yaklaşırken, keyifli bir Cuma gününden hepinize merhaba Sevgili Novarge Ailesi. Bugün yazılarımızda sık sık ele aldığımız, geleceğe dair bir konumlandırma görevini üstlenen “kariyer” kavramına yönelik, iş başvurularında yer alan önemli bir nitelikten bahsedeceğiz.

İş hayatımız ve kariyer hedeflerimiz için öncelikle geçmişe yönelik tüm deneyim ve birikimlerimizi topladığımız bir CV’ye ihtiyaç duyarız. CV içerisinde eğitim geçmişi, iş deneyimleri, hobiler ve sertifikalar gibi işverenlerin hakkınızda bilgi sahibi olmasını kolaylaştıran birçok değerli nitelik yer alır. “CV Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler” isimli yazımıza linkten göz atabilirsiniz: https://www.novarge.com.tr/blog/cv-hazirlarken-dikkat-edilmesi-gerekenler.html

Geleceğe yönelik bireysel olarak belirlediğimiz bir kariyer hedefi doğrultusunda başvurularımızı yapmaya başlarız. Tüm dünyanın sosyal medya ve internet ağlarına yöneldiği çağ özelinde genellikle başvurularımızı internet ağında kariyer siteleri üzerinden sağlarız. Bu başvurularda öncelikle bireysel bir profil ve CV ekledikten sonra ön yazı ile şirketin bilgilerine ulaştırabiliriz.

Kariyer sitelerine başvurularda genellikle CV gönderilmesi ve profil detaylarının doldurulması yeterli olarak görülebilir. Fakat bu kısımda önemli olan ve ilk izleniminizi oluşturacak bir detay söz konusudur. Bu detay, sıklıkla karşımıza çıkan fakat çok da üzerine düşünmediğimiz “Ön Yazı” kısmıdır.

Ön yazı, şirketlerin CV’nize göz atmadan önce kendi dilinizde bireysel olarak tanımlama yaptığınız bir öz geçmiş yazısıdır. Ön yazı gelişmiş CV’lerde avantaj yaratacağı gibi, gelişmemiş ve eksikleri olan CV’lerde de deneyimlerin eksikliğinin bir nebze de olsa doldurulmasına yardımcı olabilir. Gelin, öz yazı kısmında yazılması gereken önemli detaylara birlikte göz atalım.

CV İçin Ön Yazı Nasıl Yazılmalı?

Ön yazı, CV’nizin kendi diliniz ile oluşturduğunuz bir özetidir. Aynı kulvarda rakipleriniz ile başvuru yaptığınız bir işte, ön plana çıkmanızı sağlayan en önemli niteliklerden bir tanesi ön yazınızın başarılı bir şekilde yazılmış olmasıdır. Ön yazıyı bir kapak yazısı olarak düşünebilirsiniz. Sizi görmeyen ve henüz tanımayan insanların hakkınızda ve deneyimlerinizde ilk olarak bilgi sahibi olmasını kolaylaştıran önemli bir niteliktir. Elbette bu durumda ön yazının içerisinde yer alması gereken kavramların bilinmesi büyük önem taşır.

Ön Yazıda Nelere Yer Vermeliyiz?

Genel Bilgiler

CV’nizde yer vermediğiniz ya da kendinizde gözlemlediğiniz güçlü ve dinamik yönleri ön yazıda birincil olarak paylaşabilirsiniz. Unutmayın, şirketin sizin bilgi ve deneyimlerinizi görmekten önce, “kim olduğunuzu” bilmeye ihtiyacı vardır. Aynı zamanda, kendini tanıyan ve bireysel farkındalığını sağlamış bireyler rakiplerinden bir adım öndedir.

Ön yazınızda takım çalışmasındaki becerilerinizden, güçlü yönlerinizden ve hayallerinizden bahsedebilirsiniz.

Beceriler

Bu noktada özellikle CV’niz içerisinde yer verdiğiniz becerilerinizin yanı sıra; kendinizde bu iş için yeterli gördüğünüz becerileri ön yazınızda paylaşabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli koşul, CV’de bahsedilen ve üzerinde durulan bir konu hakkında aynı bilgilere ön yazı içerisinde sıklıkla değinmekten kaçınmaktır.

Örneğin ön yazınızda takım çalışmasında başarılı olmanızın temelinin iletişim kabiliyetinizin güçlü olmasından kaynaklandığını vurgulayabilirsiniz.

Deneyimler

Ön yazınızda en önemli konulardan bir tanesi deneyimlerinize yer vermektir. Deneyimlerinizi başvurduğunuz iş ve becerilerin yeterliliği ile bağdaştırmak; ilk izleniminizde olumlu bir etki yaratacaktır.

Örneğin; yazı alanında bir işe başvuruyorsanız, bu alanda daha önceki deneyimlerinizi, becerilerinizi ve başarılarınızı anlatabilirsiniz. Özellikle başarıyı doğru bir dille anlatmak ve bireysel yeterliliğinizin farkında olmak oldukça büyük bir başarı adımı olacaktır.

Ön Yazı Oluştururken Kaçınmanız Gereken Hatalar

İmla ve Yazım Hataları: Ön yazınızı yazarken, ilk izlenim için bir metin oluşturduğunuzu unutmayın. Yazım ve imla kuralları bakımından eksiklik gösteren metinler özellikle kurumun size karşı bakış açısının şekillenmesine yol açar ve attığınız adımın sekteye uğramasına neden olur.

Birbiriyle Çelişkili Cümleler: Ön yazınızda yazdığınız yazıların sizin ile uyumlu olması ve doğruluğunun kesinlik belirtmesi çok önemlidir. Yalan bilgiler içeren ve birbiriyle sıklıkla çelişen cümleler işletme ile aranızdaki dürüstlük perdesini sarsabilir.

Süslü Kelimelere Yer Vermek: Ön yazınızın kısa, öz ve net ifadelere dayalı olması gerekir. Süslü kelimeler ve gereğinden fazla uzun cümleler kafa karışıklığına yol açabilir.

Sadece İş ve Deneyimlerden Bahsetmek: Ön yazı iş ve deneyim bilgilerinizin yanı sıra kişisel bilgilerinizin de karşı tarafa aktarıldığı bir bilgi yazısıdır. Sadece iş deneyimlerine yer vermek yerine, bireysel farkındalıklarınızı ve yeterliliklerinizi yazabilirsiniz.

Negatifliklerden Kaçının: Ön yazınızın karşı tarafın hakkınızda bilgi sahibi olmasını sağlayan ilk etken olduğunu unutmayın. Olumlu ve iyimser bir bakış açısı ile karşılaşmak istiyorsanız; ön yazınızda mutlaka negatifliklerden ve olumsuzluklardan arınmalısınız.

Novarge’de bugün; kariyer basamaklarında CV ile bir tamamlayıcı görevini üstlenen “Ön Yazı” kısmında dikkat edilmesi gereken kurallardan bahsettik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hepinize başarılı, sağlıklı ve mutlu bir hafta sonu diliyorum Sevgili Novarge Ailesi.

Unutmayın, her şey geleceğiniz için.

ELİF AKSÜT

Yorum Yaz

Benzer İçerikler