Novarge Premium
Değer Kavramı ve Değerler Eğitimi

Değer Kavramı ve Değerler Eğitimi

EĞİTİM

Güneşli bir temmuz ayına adım attığımız, haftanın son gününden hepinize merhaba Sevgili Novarge Ailesi. Bugün sizlerle, bir toplumun ortak düşünce ve temel ilkelerini oluşturan “değer” kavramından ve bireysel gelişimde bir kazanım süreci olarak “değerler eğitiminden” bahsedeceğiz.

Birey, toplum içerisinde inanç ve kültürel ögelerden kaynaklı ortak düşünce, amaç ve temel ahlak kurallarını bir ilke olarak benimser. Söz konusu ilkelerin içerisine dahil olduğu ve toplumsal gereksinimleri karşıladığı sürece toplumun en küçük parçası olan “bireyi” oluşturur. Toplum içerisinde kabul gören çeşitli inanç, ortak düşünce ve prensipler, yaşam bütününde paylaşılır ve bir düzen oluşturur. Toplum içerisindeki bireylerin yaşamsal düzenini oluşturan temel ilkeler “değer” olarak adlandırılır.

Değer Kavramı ve Değerler Eğitimi

Değer Nedir?

Toplumu oluşturan en küçük parçası olan bireylerin büyük bir çoğunluğu tarafından kabul gören, benimsenen, paylaşılan ve söz konusu yaşamın dinamiklerini düzenleyen her tür inanç, kültürel faktör, düşünce ve duygu “değer” olarak adlandırılır. Değer, toplumun kendi varlık ve işleyişini devam ettirmek adına bireylerin büyük bir çoğunluğu tarafından gerekli ve doğru görülen ortak düşüncelere, amaçlara ve inançlara verilen isimdir. Kısacası değer kavramı, bir toplum içerisinde kabul gören ve insanların söz konusu kavramlara mensup olduğu sürece toplum içerisinde kabul gördüğü davranışlara verilen isimdir.

Değerler, toplum içerisinde büyük bir öneme sahiptir. Değerlere uygun çerçevede davranışlarını şekillendiren bireyler de toplum gözünde değerlidir. Toplumsal değerler yalnızca karakterimizi değil; toplum içerisinde bulunacağımız karakter şeklini, gelecekte mensup olacağımız anne-baba rollerini, kariyer yaşantısındaki mevkiimizi, eğitim hayatındaki başarı seviyemizi ve sosyal çevrede konumumuzu belirleyen faktörlerdendir.

Değer Kavramı ve Değerler Eğitimi

Toplum, bünyesinde yer alan her bireyin değerlerle bir bütün içerisinde yetişmesi ve gelecekte vatana, millete, topluma, kendi hayatına hayırlı bir birey olabilmesi amacıyla “değerler eğitimi” verir.

Değerler Eğitimi Nedir?

UNESCO tarafından değerler eğitimi; “Çocukların ve gençlerin pozitif değerleri keşfedip geliştirmeleri ve kendi potansiyellerine göre ilerlemeleri için yürütülen eğitimsel gayretler” olarak tanımlanmıştır. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenmiş ve eğitim kurumlarında aşinalığı sağlanan 10 kök değer, “adalet, dostluk, dürüstlük, öz denetim, sabır, saygı, sevgi, sorumluluk, vatanseverlik, yardımseverlik” olarak şekillenir.

Değer Kavramı ve Değerler Eğitimi

Bireyin toplumda kendi hayatı ve çevresi için “doğru” eylemlerini belirleyen değerler kavramı, eğitim kurumlarında öğretildiği gibi çocuk yaşta aile içerisinde de aşinalığın sağlanması gerekir. Değerler eğitimi, bireyin toplum içerisinde faydalı, sorumluluk sahibi ve düşünceli özelliklere sahip olmasını sağlarken; beraberinde birçok faydayı da getirir.

Değerler Eğitiminin Faydaları Nelerdir?

Değerler eğitimi;

  • Bireyin kişiliğinin her yönden gelişmesini sağlar.
  • Toplum içerisinde kabul görmüş kurallara daha dolay uyum sağlaması için faydalı bir öğretidir.
  • İnsanın mükemmellik duygusuna ulaşmasına yardımcı olur.
  • Bireyi ve toplumun kendisini kötü ahlaktan korur.
  • Bireyin iyi ahlak çevresinde donatılmasını sağlar.
  • Bireylerin toplum içerisinde iletişim kurma becerisini geliştirir.
  • Eğitim ve kariyer yaşantısında daha sağlam ve emin adımlarla ilerlemesini sağlar.
  • Bireyin toplum içerisinde özgüven sahibi bir karaktere sahip olmasına yardımcı olur.
  • Kişinin insanlara karşı hoşgörülü ve yardımsever yaklaşmasını sağlar.
  • Çevre bilinciyle toplum içerisinde doğaya, hayvana ve insana nasıl davranılması gerektiğini öğretir.
  • Daha bilinçli ve “doğru” karakter eğiliminde bireyler oluştururken; kişinin uzak durması gereken karakter özelliklerinin de öğrenimine yardımcı olur.
  • Saygılı, sevgili ve mutlu bireylerin yetişmesine katkı sağlar.

 

Değer Kavramı ve Değerler Eğitimi

Novarge Uzaktan Eğitim Merkezi tarafından sağlanan “Aile ve Sosyal Yaşam Danışmanlığı” sertifikalı eğitim programı, toplum değerlerine saygılı ve gelecekte yetkin bireylerin yetişmesine yardımcı olur.

Novarge’de bugün; bir toplumun ortak düşünce ve temel ilkelerini oluşturan “değer” kavramından ve bireysel gelişimde bir kazanım süreci olarak “değerler eğitiminden” bahsettik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hepinize güneşli, mutlu ve keyifli bir hafta sonu diliyorum Sevgili Novarge Ailesi.

Unutmayın, her şey geleceğiniz için!

ELİF AKSÜT

Yorum Yaz

Benzer İçerikler