Novarge Premium
Dijitalleşen Dünyada Oyun Yazmanın Önemi

Dijitalleşen Dünyada Oyun Yazmanın Önemi

KARİYER

Haftanın son çalışma gününden hepinize merhaba sevgili Novarge okurları. Bugün sizlerle, yakın geleceğimizin parçası haline gelen teknolojinin de önemli bir değeri olan oyun yazmanın önemini ve gelecekteki yerini konuşacağız.

Dijitalleşen dünyada teknolojinin getirilerine göre hareket ediyoruz. Oynadığımız oyunlar, izlediğimiz filmler, kullandığımız telefonlar gibi birçok alanda teknolojinin getirilerine uyum sağlıyoruz. Örneğin, geleceğin mesleklerini ön görüyor; gelişimimizi bu yönde şekillendiriyoruz. Bu bağlamda dijitalleşmenin, bireysel gelişime katkıda bulunduğunu söyleyebiliriz.

Teknolojinin büyüyerek devam ettiği yakın gelecekte kariyer seçimlerimizi ve yaşam standartlarımızı da dijitalleşmenin gücüne göre düzenliyoruz. Örneğin geleceğin mesleklerini teknolojinin içerisinden beslenen iş kavramları ve güçleri oluşturuyor. Globalleşme çağına adım attığımız yakın gelecekte, sıklıkla karşılaşacağımız meslekleri derlediğimiz, “Geleceğin Parlayan Meslekleri” isimli yazımıza göz atabilirsiniz: https://www.novarge.com.tr/blog/gelecegin-parlayan-meslekleri.html

Teknolojinin getirilerinin geleceğimize kazandırdığı robotik sistemler ve dijital oyunlar ekseninde kişisel gelişimin de yakın geleceğe yönelik yapılandırılması söz konusu hale geliyor. Kişisel gelişimini yakın geleceğe ve dijitalleşme çağına uygun olarak gerçekleştiren bireyler, daha kontrollü bir yaşam sürebiliyorlar. Örneğin günümüzde robotik kodlama, oyun tasarımı, 3D tasarım gibi kişisel gelişim alanları oldukça büyük değer kazanıyor. Özellikle oyun tasarımları bireyin hayal gücünü ve hayata dair bakış açısını olumlu yönde etkiliyor. Her gün biraz daha hayatımızın içerisine dahil olan dijital oyunlar ve bu oyunların tasarım boyutu yakın geleceğin kişisel gelişim önceliklerini oluşturuyor.

Dijital Oyun Yazmanın Bireysel Gelişime Katkısı

  • Bireyin hayal gücü gelişir.
  • Problem çözebilme ve çözüm üretebilme kabiliyeti gelişir.
  • Takım çalışması kabiliyeti gelişir.
  • Tematik düşünebilme ve aşamalı fikir oluşturabilme yeteneği güçlenir.
  • Geleceğin mesleklerine daha kolay uyum sağlayabilir.
  • Yakın gelecekte düzene uyum sağlamakta zorluk yaşamaz.
  • Özgüvenli olur ve yeteneklerinin farkına varır.
  • Zekâ düzeyi gelişir.
  • Soyut düşünebilme kabiliyeti gelişir.

 

Dijital Oyun Tasarımcısı Nedir? Nasıl Olunur?

Oyun tasarımcısı, dijital oyunların yazım aşamasının tamamlanması ve kullanıcı ile buluşma yolundaki tüm gelişimlerini gerçekleştiren kişidir. Yakın gelecekte popülerliğini sürdürecek olan dijital oyun tasarımcıları oyunun kodlama, tasarım, gelişim, amaç, hedef kitle, sonuç gibi bölümlerini tasarlamak üzere görev alırlar.

Geleceğin önemli yeteneklerinden birini oluşturan oyun yazma yetisini kazanabilmek için üniversitenin benzeri bölümlerinden mezun olmak gibi bir zorunluluk yoktur. Dışarıdan alınan bir eğitim ya da kişisel gelişim ekipmanları sayesinde oyun yazma yeteneğine sahip olabilirsiniz.

Dijital oyun tasarımcısı olabilmek için, Unity, CryEngine, UDK gibi oyun motorlarını kullanmak ve programlama diline yeterince hâkim olabilmek önemlidir.

Dijital Oyun Tasarımcısı Ne İş yapar?

Cep telefonlar, bilgisayarlar, oyun konsolları, atariler gibi teknolojik aygıtlar için oyun yazan/kodlayan bireylerin görevleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Yaratıcı bir fikir kabiliyetine sahip olarak projeyi şekillendirmek.
  • Animasyon ve modelleme aşamalarını birlikte yürütebilmek.
  • Oyunun iskeletini ve hikayesini belirlemek.
  • Oyunda bulunacak görev ve hikâye bütünlerini oluşturmak.
  • Oyunun gidişatını, ekran görüntüsünü planlamak.
  • Görüntü, ses, ışık, düzen gibi modellemeler için takım çalışmasını benimsemek.
  • Oyunun kurgusunu yapabilmek.
  • Oyunun hedef kitlesini doğru kurgulayabilmek.

Gelişen yeni düzende özellikle çocukların teknolojinin içerisinde bulunabilmeleri ve kişisel gelişimlerini bu düzeyde şekillendirebilmeleri büyük önem taşır. Bu sebepten, çocukların bireysel gelişimleri için oyun yazma/kodlama, robotik kodlama, tasarım gibi alanlara yönlendirilebilmeleri gerekir. Novarge’nin çocukların geleceği için sunmuş olduğu, “Çocuklar İçin Robotik Kodlama ve Oyun Geliştirme” isimli eğitime göz atabilirsiniz: https://www.novarge.com.tr/kurs/micro-bit-robotik-kodlama-ve-oyun-gelistirme-egitimi

Teknoloji çağının bir getirisi olarak oyun yazma eğitimlerini ve bireysel gelişimdeki rollerini konuştuk. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hepinize sağlıklı, başarılı ve mutlu bir hafta sonu diliyorum sevgili Novarge okurları!

Unutmayın, her şey geleceğiniz için!

ELİF AKSÜT

Yorum Yaz

Benzer İçerikler