Novarge Premium
Diksiyon Eğitimi Neden Önemlidir?

Diksiyon Eğitimi Neden Önemlidir?

EĞİTİM

İnsan hayatındaki belki de en önemli unsur iletişimdir. Kişi, iletişim sayesinde sosyalleşir ve ancak kendini ifade ederek rahatlar. Diksiyon da bu önemli yapının belki de temelinde olan gizli güçtür.

Diksiyon, hayatın tüm alanlarında insanlarla iletişim kurarken ifadelerimizi destekleyen ve yeri geldiğinde bizi kurtaran çok önemli yetidir. Sözcükleri doğru ve yerli yerinde kullanmak, tonlamalara ve vurgulara dikkat etmek, konuşma yaparken bunu jestlerle ve mimiklerle desteklemek diksiyonun temelinde olan prensiplerdir. Günümüzde artık insanların “ne anlattığı” değil “nasıl anlattığı” önemli bir konuma geldiği düşünülecek olursa işte tam burada devreye diksiyon girmektedir.

İletişim halinde olduğumuz her an fikir, düşünce ve ifadelerimizi karşımızdakine ulaştırmak için onlarca sözcük kullanırız. Karşınızdakine mesajınızı iletirken doğru sözcükleri seçmek ve onları doğru vurgu ile belirtmek önemli bir beceridir. Bu şekilde hem kendinizi doğru ifade edebilir hem de yanlış anlaşılmalardan kurtulabilirsiniz.

Diksinyon, ilk izlenimde çok önemli bir konumdadır. Yapılan araştırmalara göre diksiyon, ilk izlenimde dış görünüşten sonra en çok etkili olan ikinci unsurdur. Pek çok kişi diksiyonun doğuştan edinildiğini düşünse de aslında diksiyon ve güzel, etkili konuşma sadece alınacak olan eğitimlerle kazanılır. Bu eğitimlerde hedef bireyin ana diline ait olan standart konuşma dilini edinmesidir. Ama bir diksiyon eğitimini bununla sınırlandırmak yanlış olacaktır. Çünkü bu eğitimler içeriğinde nefes egzersizleri, soluk alma, vurgu, tonlama, etkili konuşma, fonetik gibi konular da barındırmaktadır. Yani alınacak olan diksiyon eğitimi kişinin sağlık, kişisel gelişim ve konuşma açılarından bir üst seviyeye çıkmasını sağlayacaktır.

DİKSİYON EĞİTİMİ NEDEN ÖNEMLİDİR?

- Bireylerin kendini çok daha iyi tanıtmasını sağlar. Kendini iyi ifade eden kişiler sosyal yaşamlarında karşılarına çıkabilecek pek çok zorluğu daha kolay bir şekilde aşabilecektir.

- İnsanların ihtiyaçlarını gidermesinde yardımcı olur. İnsan yaşamında ihtiyaçlar hiç bitmez. Bu ihtiyaçların giderilmesi de kişinin kendini iyi ifade etmesine bağlıdır. Etkili ve güzel konuşma yetisine sahip kişiler toplumsal olaylarda sosyal haklarını daha iyi savunabilirler.

- Diksiyon insanın kişilik elbisesidir. Güzel bir mekana giderken ya da bir davette bulunurken dış görünüşünüz ne kadar önemli ise diksiyon yani güzel konuşma da kişiliğinizi yansıtması bakımından o kadar önemlidir. Çünkü ilk izlenimde karşınızdakilerin size ön yargılı davranmamaları ve hakkınızda olumsuz düşünmemeleri önemli bir konudur.

-  İletişimin her yerde ve her zaman olması: İnsanın iletişim macerası ana rahmine düşmesi ile başlar ve son nefesini verdiği zaman son bulur. Bu serüvenin her döneminde ve her zaman iletişim olgusunu yaşayacak olan birey için güzel, etkili ve anlaşılır konuşmak hayatına kalite katması bakımından fark yaratacaktır.

DİKSİYON EĞİTİMİYLE NE KAZANIRSINIZ?

- Bireylerin ve topluluğun önünde çok daha özgüvenli ve rahat konuşabilirsiniz.

- Konuşmanızda meydana gelen bozuklukları fark edip bunlardan kurtulabilirsiniz.

- Ana dilinizi gereğine uygun bir şekilde kullanıp doğru bir biçimde telaffuz edebilirsiniz.

- Etkili konuşma şeklinizle iletişimde inandırıcılığınızı artırabilirsiniz.

- Günlük yaşamınızda veya iş hayatında daha etkili ve saygın bir iletişim kurabilirsiniz.

- Etkili ve güzel konuşma sayesinde kariyerinizde daha başarılı bir konuma gelebilirsiniz.

- Yaptığınız güzel konuşmalar sonrası aldığınız olumlu geri dönütlerle özgüveninizi artırabilirsiniz.

Konuşma yalnızca ses frekansları ile başkalarına aktarılan düşünceler değildir. Bunun yanında kendine özel kuralları ve teknikleri olan bir iletişim şeklidir. Alacağınız diksiyon eğitimi ile bu iletişimi güçlendirmek, sizin de güçlenmenizi sağlayacaktır. Çünkü ses, kişinin kendisine duymuş olduğu özgüvenin en mühim göstergelerindendir. Doğru bir eğitim ve çalışma ile sesinizi güzelleştirebilir, etkileyiciliğinizi artırabilirsiniz.

Son olarak C. E. Bingaman’ın diksiyon eğitimin önemini anlatan şu güzel cümlesi ile yazımızı sonlandırıyoruz:

“ Söz söylemekte, kelimelerden üstün olan bir şey vardır ki söze tesir veren odur, bu da sözün söylenişindeki tattır, onun için söylenen sözden fazla, söyleyiş tarzına bakılır.”

Yorum Yaz

Benzer İçerikler