Novarge Premium
Dil Öğrenme Aşamasında Psikolojik Temeller

Dil Öğrenme Aşamasında Psikolojik Temeller

EĞİTİM

Eylül ayının ilk günüyle birleşen bir hafta ortasından hepinize merhaba Sevgili Novarge Ailesi. Bugün sizlerle, günümüz bilgi çağında, her birey için önem taşıyan dil öğrenme aşamasını kolaylaştıran psikolojik temellerden bahsedeceğiz.

“Bir lisan, bir insan” sözünü daha önce mutlaka duymuşsunuzdur. İnsan ve yabancı dili temel alan söz, iki insanın birbiriyle iletişim esaslarının dil öğrenimine dayandığını vurgular. Kısacası ikili iletişimin gerçekleşebilmesi için tarafların birbirlerinin dillerine hâkim olması gerekir. Niteliği fark etmeksizin öğrenilen bir yabancı dil, bireyin iletişim sürecinin yanı sıra eğitim ve kariyer yaşamını da güçlendirir. Yabancı dil konusunda bireysel gelişimini sürdüren bireylerin, eğitim ve kariyer yaşamında daha geniş olanaklara sahip olması kaçınılmazdır.

Günümüzde dil öğrenimi bireylerin gözünde oldukça zorlu bir yola işaret edebilir. Dil eğitimini tamamlamayan bireyler, psikoloji temelli öğrenim zorluğunu aşamadıkları için yurt dışına yönelik birçok adımdan kaçınmak zorunda kalırlar. Ancak yaşama yönelik her adımın dayandığı gibi dil öğrenim sürecinin de psikolojik bir altyapısı mevcuttur. Psikolojik temelleri gerçekleştirdiğiniz sürece yabancı dil öğrenme aşamasındaki korkuları bir kenara bırakmayı başarabilirsiniz.

Dil Öğrenme Aşamasında Psikolojik Temeller

Novarge’de bugün, günümüz bilgi çağında, her birey için önem taşıyan dil öğrenme aşamasını kolaylaştıran psikolojik temellerini araştırdık. Gelin, birlikte değerlendirelim.

Dil Öğrenimi ve Psikolojik Temeller

Yaşamda bireysel gelişim üzerine attığımız adım ne kadar güçlü olursa olsun, psikolojik olarak hazırlanmadığımız sürece hedeflediğimiz başarıya ulaşmakta zorlanırız. Söz konusu durum, dil öğrenim sürecinde de geçerlidir. Yabancı bir dili öğrenirken zihinde oluşan belirsizlik, soru işaretleri, inançsızlık ve isteksizlik tüm gelişim süreçlerini etkiler. Bireysel dil öğrenim aşamasını ulaşılabilir hâle getirmek için psikolojik olarak adım atılabilecek temeller bulunur.

Cesaretli Düşünce

Yaşamda attığımız birçok adımın başarıya ulaşma temeli sağlam bir cesaret girişimine dayanır. Bir yabancı dilin öğrenim sürecinde bireysel yetenek ve inançlarınıza yönelik eksik cesaretiniz, adımları tırmanırken vazgeçmenize neden olabilir. Öncelikle dil öğreniminin zorlu bir maratondan ibaret olduğunu kabul etmeniz gerekir. Zorluğu kabul ettiğiniz ve karşınıza çıkacak engelleri aşacak cesarete ulaştığınız sürece dil öğrenim sürecinde bir başarı yakalayabilirsiniz.

Dil Öğrenme Aşamasında Psikolojik Temeller

Bireysel Kontroller

Günümüzde dil öğrenim sürecinde birçok birey, başarısızlığının sebebini kursların yetersiz eğitimi ve öğretmenlerine bağlar. Ancak bir başarısızlığın temelini araştırırken öncelikli adımlardan biri bireysel kontrolleri gerçekleştirmektir. Bir dili öğrenirken yaşadığınız zorluklarda öncelikle “isteğimi gerçekleştirmek için neler yapıyorum?” sorusunu kendinize yönlendirmeniz gerekir. Bireysel alanda yoğun bir isteği karşıladıktan sonra gerekenleri yaparak yabancı dil ile önünüzde duran birçok engeli ortadan kaldırabilirsiniz.

Dil Öğrenme Aşamasında Psikolojik Temeller

Düşünceyi Yönlendirmek

Öğrenim sürecine yönelik yapılan araştırmalar, üstbilişsel düşünme yeteneklerinin, öğrenme sürecinde önemli bir role sahip olduğunu gösterir. Üstbilişsel yöntem, bireysel olarak düşünce stratejilerimizi yönlendirme tekniğine dayanır. Sizin için en doğru öğrenim yolunu seçmek, kendi düşüncelerinizi kontrol etmek ve doğru yönde kullanmak bir nevi düşünce stratejinizdir. Bireysel düşünce stratejilerinize hâkim olarak, öğrenim aşamasında doğru araç, sistem ve hedefleri saptayabilirsiniz.

Dil Öğrenme Aşamasında Psikolojik Temeller

Yüksek Motivasyon

Başarıya ilerleyen her adımda olduğu gibi dil öğreniminde de motivasyon yüksekliği oldukça önemlidir. Dil öğrenirken isteğinizin temel nedenlerini, hedeflere yakınlığınızı ve başarıya yönelik inancınızı düşünmeye çalışın. Yürüdüğünüz bir öğrenim yolunda soru işaretlerinizi gidermek, motivasyon sağlamanıza büyük ölçüde yardımcı olur.

Dil Öğrenme Aşamasında Psikolojik Temeller

Novarge’de bugün, günümüz bilgi çağında, her birey için önem taşıyan dil öğrenme aşamasını kolaylaştıran psikolojik temellerden bahsettik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hepinize sağlıklı, başarılı ve mutlu bir hafta diliyorum Sevgili Novarge Ailesi.

Unutmayın, her şey geleceğiniz için!

ELİF AKSÜT

Yorum Yaz

Benzer İçerikler