Novarge Premium
Disleksi ile Yaşamak

Disleksi ile Yaşamak

EĞİTİM

Öğrenmenin ve bilincin güçlü olduğu bilgi çağında yeni bir haftadan hepinize merhaba Novarge okurları!

Eğitimin gelecek inşasında bir temeli oluşturduğu günümüzde, bilgi ve öğrenme iç güdüsü en önemli yapı taşlarından bir tanesini oluşturuyor. Bilgi çağında eğitimin ve gelişimin temeli öğrenme iç güdüsünden geçiyor. Öğrendiğimiz, öğrenmeye gayret ettiğimiz ve gelişime ayak uydurduğumuz sürece geleceğin dünyasında yer almamız o kadar kolaylaşıyor. Günümüzde bilgi edinmenin ve öğrenmenin konsantrasyonun yüksekliğinden geçtiği süreçte maalesef her birey bilgi çağına ayak uydurmada aynı oranı gösteremiyor. Odaklanmanın temeline dayanan konsantrasyon bozukluğu “disleksi” hastalığının bir belirtisidir.

Nedir Bu Disleksi?

Disleksinin günümüzde topum bilincinde zekâ geriliği ya da zekâ düzeyinde bir bozukluk olarak görülmesinin aksine; aslında disleksi, bir çeşit öğrenme bozukluğudur. Disleksiden mustarip bireylerin, öğrenme güdüsünde beynin sol lobunu kullanmakta zorlanması ile ortaya çıkan bu problem bireylerin konuşmalarında birtakım bozulmaların görülmesine sebep olur. Konuşma bozuklukları beynin kelimeleri ayırt edememesi ve doğru şekilde seçkide bulunamaması üzerine gerçekleşir. Disleksi bireyler eğitim ve öğretim hayatında genelde çalışkan olmaları ile ön plana çıkarlar. Fakat ilkokul düzeyinde olan çocuklarda bu durum pek anlaşılmaz ve dikkate alınan bir husus olmaz. Bu durumun problem yaratan noktalarından bir tanesi de çocuk yaşta teşhis edilip, önleminin alınmamış olmasıdır.

Çocuğumun Disleksi Olduğunu Nasıl Anlayacağım?

Disleksinin doğuştan gelen bir durum olduğu bilinmektedir. Doğum anında yaşanan komplikasyonlar ya da sonrasında beliren sorunlar disleksiye sebep olmaktadır.

  • Kelimelerin çözümlenmesi zorlaştığı için bu durum konuşmayı da zorlaştırır.
  • Yaşıtlarından eksik bir performans gösterilmesine sebep olur.
  • Konsantrasyon bozukluğu yaratır.
  • Okuma ve yazma düzeylerinde birtakım bozukluklara sebep olur.
  • Konuşma düzeylerinde ve kelimelerinde mantıksal hataların görülmesine sebep olur.
  • Okuma güçlüğü yaratır.
  • Metinlerin sessiz okunma ya da konuşurken beliren birtakım özgüven eksikliği bireylerde disleksinin en gözle görülür sebeplerini oluşturur.

 

Çocuğuma Ne Zaman ve Nasıl Disleksi Teşhisi Koyabileceğim?

Disleksinin bazı belirtileri bireylerin konsantrasyon ve okuma bozuklukları gibi sebepler ile anlaşılabilir. Ancak bazı durumlarda -ilkokul çağlarında- dikkate alınan bir husus olmayabilir ve anlaşılmaz. Bu sebeple sınıf öğretmenlerinin ve velilerin çocuklarını iyi tanıyabilmesi gerekmektedir. Öncelikle çocuğun duyusal bir probleminin olup olmadığından emin olunmalıdır. Duyusal problem seviyesi az düzeyde ise disleksi ihtimali güçlü olabilir. Aynı zamanda disleksi hastalığının genetik bulguları da mevcuttur.

  • Duyusal bir problem mevcut olmadığı halde öğrenme ve okuma güçlüğü var ise,
  • Genetik bulgular mevcut ise,
  • Okuma, öğrenme ve konuşma güçlüğü çekiyor ise,
  • Yaşıtları ile iletişim kuramıyor ve kendini ifade etmekte zorlanıyor ise disleksi ihtimali oldukça yüksektir.

Nasıl Bir Gelişim Yöntemi Uygulanacak?

Disleksi, ilaç ya da operasyon ile düzeltilecek bir durum değildir. Doğuştan gelen ve hayat boyunca sürecek bir durum olduğu için öncelikle disleksinin nüksettiği sorunların ortadan kaldırılabilmesi için gereken çaba sarf edilir. Bu sebeple eğitim döneminde ve çocuk yaşta teşhis çok önemlidir. Çocuğun özel eğitime tabii tutularak diğer yaşıtlarından daha fazla ilgi ve zamana sahip olmasını sağlamak birincil koşullardandır. Ödev ve sorumluluk gerektiren becerilerinde disleksi yaşayanlara daha fazla vakit tanınmalıdır. Bireylere tanınan farklı eğitim yöntemlerinde birden çok duyuya hitap eden yöntemler tercih edilmelidir. Bunun sebebi algılamalarda farklılıkların görüldüğü ve duyuları diğer yaşıtlarından farklı işleyen çocuklarda baskın olan başka bir duyu ile bilgi edinebilmesidir. Psikolojik olarak diğer yaşıtlarından daha zayıf bir duygu durumuna sahip olan bireyler için psikolojik destek sağlanmalıdır.

Türkiye’de bir ilk olarak Novarge Eğitim Merkezi’nin sunmuş olduğu Disleksi eğitimine katılarak etkili anne-baba-çocuk iletişimini sağlayarak farklı iletişim yollarını, dislektik bireylerin gelişimini, disleksi hakkında toplumu daha bilinçli bir hale getirme tekniklerini ve disleksi ile ilgili yanlış bilinenleri düzeltme ve önyargıları yıkma tekniklerini öğrenebilirsiniz.

Eğitimimize aşağıdaki linkten kolayca ulaşabilirsiniz:
https://www.novarge.com.tr/kurs/disleksi-egitimi

Hepinize mutlu, sağlıklı ve sevgi dolu bir hafta diliyorum Novarge okuları. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!

ELİF AKSÜT

Yorum Yaz

Benzer İçerikler