Novarge Premium
Doğru Kariyer Planlaması Nasıl Yapılır?

Doğru Kariyer Planlaması Nasıl Yapılır?

KARİYER

Geleceğimizin yapı taşlarını oluşturduğumuz yaşam temposunda, bir haftanın daha son gününden sizleri selamlıyorum Novarge ailesi. Bugün yeniden kelimelerimi “kariyer” kavramının planlama basamaklarına ve geleceğe verdiği yönlere ayıracağım.

Kariyer, insanın hayatta ulaşmak istediği iş ve meslek olgusunu tanımlar. Kariyer hedefine ulaşmak isteyen bireyler ailede aldığı eğitimden, üniversite mezuniyetine kadar hedefleri ekseninde belirgin ve başarılı bir yol izlerler. Kariyer hedefi, gelecek yapılandırmasına kol sıvayan bireyler için yol gösterici bir niteliktedir. Tam olarak bu noktada kariyer hedefimizi seçerken kat ettiğimiz yollar ve doğru bir hedef noktası önem kazanır. Kariyer hedefini doğru belirleyerek bu eksende planlamalarını sürdüren bireyler gelecek yaşamda kariyerlerinde daha başarılı olurlar. Doğru bir kariyer hedefi konumlandırmasında “kariyer planlamasının” önemi açığa çıkıyor. Kariyer planlaması, bireyin hedefine ulaşma yolunda kat ettiği ve edeceği yolun basamaklarını temellendiren bir yönergedir. Hedeflerine ulaşırken doğru kariyer planlaması yapan bireylerin,

  • Geleceğe yönelik beklentileri nettir.
  • Kariyer yolunda doğru yönelmeleri yapabilirler.
  • Hedefe ulaşma yolunda emek sarf ederler.
  • Sonuç odaklıdırlar.
  • Başarısızlıkların ve engellerin onları yıldırmasına izin vermezler.
  • Planlı çalışırlar.
  • Öngörülü davranırlar ve ileriye dönük düşünürler.
  • Gelecek için iyi bir yaşam standardının temellerini kurarlar.
  • Hayal güçleri yüksektir.
  • Gelecek adımın temellerini atarlar.
  • Kariyer hedeflerine ulaşma şansları çok yüksektir.
  • Ne istediklerini çok iyi bilirler.

Kariyer hedefine ulaşma yönünde büyük bir önem taşıyan kariyer planlamasında en önemli husus bireyin ne istediğine karar verebilmesidir. Bu noktada bireyin kendini tanımlayabilmesi, ilgi alanlarına hâkim olması, geleceğine yönelik planlamayı yapabilmesi ve kendisi için en doğru yolu bulabilmesi önemlidir.

(Kariyer ve kariyer hedefi konusunda detaylı bilgi için “Geleceğini İnşa Edenler İçin: Kariyer Basamağı” isimli yazımıza göz atabilirsiniz: https://www.novarge.com.tr/blog/gelecegini-insa-edenler-icin-kariyer-basamagi.html)

Kariyer Planlaması Nasıl Yapılır?

Hedef Belirleme ve Genel Değerlendirme

Bireyin kariyer hedefine ulaşırken ilk önce ne istediğine karar verebilmesi gerekir. Bu doğrultuda yetenekli olduğu alanları doğru konumlandırabilmesi ve gelecekte bu noktalar için bir öngörü sunabilmesi önemlidir. Birey, hedef belirleneme noktasında kararlı olabilmelidir. Gelecekte bu hedefin onu hangi yollara yönelteceğine, karşısına çıkacak zorlukların boyutuna ve zorlukların üstesinden gelecek gücü kendisinde bulabileceğine karşı öngörülü davranmalıdır.

Sektör ve Konum Belirleme

Bu noktada bireyin yeteneklerinin, gücünün ve yetilerinin farkında olarak, ilerde hangi sektörlerde yer alabileceğine ilişkin bir değerlendirme yapması gerekir. Aynı zamanda bireyin bilgi ve birikimlerinin farkında olup, iş hayatında bu yetenekleri konumlandırabileceği noktaları işaretlemesi önemlidir.

Bireysel Değerlendirme

Kariyer planlamasının en önemli noktası bireyin hedefleri doğrultusunda kendini konumlandırma ve değerlendirme sürecine başlamasıdır. Bu konuda bireyin öz eleştiri sürecine başlayıp, genel bir değerlendirme sonucunda gerekirse gelişim düzeyine yatırım yapabilmesi gerekir.

Zayıf ve Güçlü Yönlerin Belirlenmesi

Bu aşamada bireyin kendi öz eleştirisini yapabilmesi ve eleştiriye açık olması gerekir. Kariyer açısından kendinde gözlemlediği olumlu ve olumsuz noktaları belirleyip, bu konuda harekete geçmesi önemlidir. Bazen birey kendi öz eleştirisinde yetkin olmayabilir. Bu noktada da yakın bir gözlemci ile fikir alışverişinde olarak bu noktaların belirlenmesi gerekir.

Harekete Geçmek

Kariyer planlamasının son aşamasına gelindiğinde bireyin elde ettiği veriler ve gelişmeler sonucunda hareket planı oluşturması gerekir. Bu noktada, gelmek istediği konuma ilişkin gelişim kaynaklarına başvurulabilir, hatta alanında gelişmiş bireylerden yardım alınabilir. Kariyer planlamasının harekete geçme aşamasında araştırma kavramı da çok önemlidir. Kariyer hedefine ve hayal edilen konuma ulaşabilmek için gereken olguların araştırılması, kat edilmesi gereken yolun belirlenmesi ve geleceğe yönelik bir öngörü haritası oluşturulması gerekir.

Geleceğini konumlandırmak isteyen ve bu süreçte kendine büyük hedefler belirleyen bireylerin mutlaka bir kariyer planlaması yapabilmesi gerekmektedir. Bu kariyer planlamasının sunduğu harita ekseninde ilerlemek geleceğin başarı getirilerine sebep olacaktır.

Gelecekte başarıya giden yolda önemli bir kavram olan kariyerin hedef noktalarına ve planlama ayrıntılarına değindik. Size de gelecek planlamanızda başarılı, önü açık ve sağlam temellere dayanan bir kariyer hedefi diliyoruz.

Haftanın son gününden hepinize başarılı, sağlıklı ve huzurlu bir hafta sonu diliyorum. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere çok sevgili Novarge okurları!

Unutmayın, her şey geleceğiniz için!

ELİF AKSÜT

Yorum Yaz

Benzer İçerikler