Novarge Premium
Doğru Meslek Seçimi Nasıl Yapılır?

Doğru Meslek Seçimi Nasıl Yapılır?

KARİYER

2021’in ilk gününden hepinize merhaba Sevgili Novarge Ailesi! Yeni yıl hepimize başarı, sağlık, mutluluk ve huzur getirsin.

Novarge’de yılın ilk gününde her zaman olduğu gibi geleceğimize odaklanıyoruz ve özellikle kariyer hedeflerimiz için bir belirleyici görevi gören meslek seçimlerimize değiniyoruz.

Meslekler; gelecek yaşantımız ve kariyer hedeflerimiz için bir yörünge görevini görüyor. Çocukken herkesin hayalini kurduğu bir meslek vardır. Bu meslekler genelde toz pembe ve zorlukları hesaba katılmayan, “şarkıcılık, oyunculuk, mankenlik, doktorluk ve öğretmenlik” olarak şekillenir. Yıllar geçtikçe yaşamın içinde bulunan farklı meslekleri ve bireysel farkındalığımıza en uygun alanları belirlemeye başlarız. Bu noktada; bireysel farkındalığın düzeyi ve doğruluğu esastır. Özellikle bireysel gelişimini tamamlamış ve yetkinliklerinin farkında olan bireyler meslek seçimleri konusunda daha şanslı ve bilgili olabilirler.

Meslek seçimi konusunda dikkat etmeniz gerekenleri sizler için araştırdık ve sıraladık. Gelin, birlikte göz atalım:

Meslek Seçiminde Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?

Bireysel Tanımlama

Kişisinin kendini tanıyabilmesi her zaman büyük önem arz eder. Burada kastettiğimiz tanımlama duygu ve düşüncelerin farkındalığından ziyade; yeteneklerin farkındalığı, zayıflıkların ön görülebilmesi ve yönelimlerin anlaşılmasını kapsıyor. Özellikle geleceğe büyük ölçüde müdahale eden meslek seçimlerinde, kişinin yeteneklerinin ve eğilimlerinin farkındalığını sağlayabilmesi çok önemlidir. Örneğin, beynini sol bölümünü kullanan ve matematiksel zekâsı gelişmiş olan bireylerin sanat ya da edebiyat ağırlıklı işlerde ilerlemesi oldukça zorludur.

Bu noktada bireysel farkındalığın sağlanabilmesi için yönelimlerin anlaşılabilmesi, his ve arzuların şekillendirilmesi ve olağan gelecek planının değerlendirilmesi gerekir.

Unutmayın, mutsuz olduğunuz bir iş; geleceğinizi tehlikeye atar.

Alanlara Yönelik Mesleklerin Belirlenmesi

Sayısal ya da sözel alanlara ya da her ikisine eşit ölçüde yönelimimiz olabilir. Özellikle yaparken zevk aldığımız ve önemli bir yeteneğimiz olduğunu düşündüğümüz hareketlerimiz bu alanlara yönelimlerimizi önemli ölçüde belirler. Örneğin, sayısal alanda gelişmiş olduğunuzu düşünüyorsanız gerekli araştırmaları yaparak; sayısal becerilerin gerekli olduğu meslekleri değerlendirebilirsiniz.

Mesleklerin Tanımlanması

Karar verilen ya da araştırılan meslekler hakkında temel bilgilerin farkındalığı oldukça önemlidir. Yönelim sağladığınız meslek hakkında gerekli araştırmayı yapıp, bireysel eğilimlerinize uygun olup olmadığına karar verebilmelisiniz. Örneğin, sayısal alana yönelen bireyler, doktorluk mesleğini icra edebilirler. Fakat doktorluğun zorlu bir iş olması ve gerektiğinde insan vücudu ile çalışmaların gerçekleştirmesi bazı bireyler için uygun olmayabilir. Bu noktada mesleklerin yaptığı işlerin farkındalığı büyük önem taşır.

Mesleğe Yönelik Hazırlıkların Tamamlanması

Bireysel olarak en uygun mesleği ve alanı belirledikten sonra önümüze bir kapı çıkar ve bu kapının zilini yeterli bilgilerimiz ile çalmak zorunda kalırız. Bu kapıyı sınavlar oluşturur. Meslek yolunda ilerlerken bireysel eğilimin sağlandığı alanlara yönelik karşılaşabileceğimiz soruları ve konuları ön görerek bir çalışma yapmamız önemlidir. Örneğin sözel alanda Türkçe Öğretmenliği veya İletişim Tasarımı gibi mesleklere yönelmek istiyorsak; edebiyat ve coğrafya gibi derslerde gerekli doğru cevap sayısını yakalamamız gerekir.

Kendinize Güvenin

Ne konuda olursa olsun, kendinize güvenmek hayallerinize ulaşma yolunda önemli bir etkendir. Özellikle meslek seçimlerinde ve kariyer planlamasında bireysel yönelimlerinizin farkında olarak kendinize güveniniz ile hareket etmek; hayallerinize giden yolu oluşturur. Geleceğe yönelik olumlu kapıları çalabilmek için kendinizden, yeteneklerinizden, yönelimlerinizden şüphe etmeden hareket edebilmelisiniz!

Novarge’de bugün; geleceğinizin temelini oluşturan meslek seçimlerinizde dikkat etmeniz gereken noktaları değerlendirdik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hepinize mutlu, başarılı ve sağlıklı haftalar diliyorum Sevgili Novarge Ailesi.

Unutmayın, her şey geleceğiniz için.

ELİF AKSÜT

Yorumlar

16 Mayıs 2022

Hatice Yalçınkaya

Meslek seçmekte çok dikkat etmeliyiz ve çok çalışmalıyız

  Bu yorum size yardımcı oldu mu ? Evet Hayır

12 kullanıcı içinden 7 kullanıcı bu yorumu yardımcı buldu.

Yorum Yaz

Benzer İçerikler