Novarge Premium
Dünyayı Değiştiren Güç: Sayısal Zekâ

Dünyayı Değiştiren Güç: Sayısal Zekâ

EĞİTİM

Haftanın son çalışma gününden hepinize merhaba Sevgili Novarge Okurları…

Novarge ailesi olarak geleceğinizi konumlandırma ve başarı elde etme yolunda desteğimizi eksik etmiyoruz. Bugün yazımızda sizlerle; tarihin en büyük icatlarına ve dünyanın değişimine katkıda bulunan bireylerin ortak bir özelliği olan sayısal zekâdan bahsedeceğiz.

Günümüzün gelişmiş teknolojisi ve dünyanın değişimine olanak sağlayan büyük icatlara imza atan bireylerin sayısal zekâlarının gelişmiş olduğunu biliyoruz. Stephan Hawking, Bill Gates gibi isimlerin günümüz teknolojisine katkılarını ve geleceğimize yönelik attığı adımları bir düşünün. Bu bilgilerin ve zekânın belirleyici gücünün ekseninde; sayısal zekânın anlamına ve geliştirme yöntemlerine değinelim.

Sayısal Zekâ Nedir?

Sayısal zekâ; detaylı ve kapsamlı düşünebilme, analiz etme, mantıksal değerlendirme ve matematiksel (sayısal) problemlerin çözümünü sağlayan zekânın bir tür yeteneğidir. Sayısal zekâya sahip bireyler, olayları mantıksal çerçevede kolayca değerlendirebilir ve çözüm geliştirebilirler. Aynı zamanda neden-sonuç ilişkisi çerçevesinde düşünebildikleri için kapsamlı düşünme yetenekleri gelişmiştir.

Sayısal zekâ yönünden gelişim gösteren bireyler, olasılıklara dayalı ve varsayım üzerine hareket etmezler. Aksine, olaylar karşısında net ve gerçeklik olanağı yüksek veriler ile ilgilenirler. Zihinleri her zaman çalışan bir bilgisayar gibidir. Bir kavram çerçevesinde hareket ederken dahi; zihinleri arka planda sürekli bir düşünme ve analiz eğilimindedir.

Sayısal zekâ alanında gelişmiş bireylerin matematik alanında çok iyi olmalarına yönelik bir gerekçe yoktur. Birey kendini sayısal zekâ yönünden geliştirmek istediği takdirde birçok farklı alanda, birçok farklı yöntem ile gelişim gösterebilir.

Sayısal Zekâ Nasıl Geliştirilir?

Zekâ düzeyinin bireyden bireye farklılık gösteren bir gelişim çizelgesi mevcuttur. Okuyarak, dinleyerek ya da hareket ederek gibi birçok farklı yöntem ile sayısal zekâyı geliştirebilirsiniz.

Bulmaca Çözün: Bulmacalar, sonuç odaklı düşünme kabiliyetinizi tetikleyeceği ve kolay yoldan düşünmeyi sağlayacağı için sayısal zekânızı geliştirme yolunda mutlaka bulmaca çözmelisiniz.

Mantıksal Bulmacalar Çözün: Mantık bulmacaları, normal bulmacaların yanı sıra mantık alanında da düşünme açınızı genişleterek sayısal zekâya olan kabiliyetinizi arttırır.

Satranç Oynayın: Satranç gibi neden-sonuç ilişkisini destekleyici oyunlar sayısal zekânızın gelişmesinde önemli rol oynar.

Matematiksel İşlemleri Düşünün: Günlük hayatta bir iş ile uğraşırken bir yandan da matematiksel işlemleri yapmaya çalışabilirsiniz. Zihninizin bu aktivitesi sayısal zekânızın gelişmesinde önemli bir rol oynayacaktır.

Zekâ Soruları Çözün: Çözümü zor ve birçok düşünce olanağı sunan zekâ sorularını çözmeye çalışın. Zihnin mantıksal bir çözüm üretmesi ve olguları neden-sonuç ilişkisine dayandırma çabası sayısal zekânızın gelişimine katkı sağlayacaktır.

Hamleleri Öngörmeye Çalışın: Oynadığınız basit bir oyunda rakibinizin hamlelerini öngörmeye çalışın ve sonuç odaklı düşünün. Zihnin bu tür mantıksal aktiviteleri sayısal zekâ yönünden gelişiminize katkı sağlayacaktır.

Neden-Sonuç İlişkisi Arayın: Günlük yaşamda neden-sonuç ilişkisi içerisinde olguları değerlendirmek ve genel anlamda sonuç odaklı olmak, sayısal zekâ yönünden gelişiminizde önemli rol oynayacaktır.

Dâhilerin ve geleceğin şekillenmesinde önemli rol oynayan isimlerin sayısal zekâ yönünden gelişim gösterdiğini ve hayatlarını bu yönde şekillendirdiklerini biliyoruz. Sizler de sayısal zekânızı geliştirmeye başlayarak, geleceğinize olumlu yönde destek verebilirsiniz.

Novarge’de bugün; zekânın problem çözme ve analitik düşünmede etkin bir becerisi olan sayısal zekâdan ve geliştirme yöntemlerinden bahsettik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hepinize başarılı, sağlıklı ve huzurlu bir hafta sonu diliyorum Sevgili Novarge Ailesi…

Unutmayın, her şey geleceğiniz için!

ELİF AKSÜT

Yorum Yaz

Benzer İçerikler