Novarge Premium
Eğitimin Temel Taşı: Öğrenme Aşkı

Eğitimin Temel Taşı: Öğrenme Aşkı

KARİYER

Eğitimin Temel Taşı: Öğrenme Aşkı

Güneşli bir haftanın ilk gününden herkese sağlıklı, başarılı ve mutlu bir hafta diliyorum çok sevgili Novarge okurları. Bugün sizlerle, bireysel gelişimin en önemli yapı taşlarından biri olan ve eğitim kavramını temellendiren bir öğreti olarak: öğrenme aşkını konuşacağız.

Günün her saniyesi, hayata dair farklı bir detayı öğrenebilmek için çeşitli adımlar atıyoruz. Hayata geldiğimiz ilk andan itibaren öğrenmeye başlıyoruz. Ebeveynlerimizin adını, hayatımızı, arkadaşlarımızı, karakterimizi, ilgi alanlarımızı, hoşlandıklarımızı ve daha birçok detayı öğrenme süreci ile hayatımızın şekillendiğini söyleyebiliriz.

Bireyin kişisel gelişim sürecinde ve gelecekteki meslek hayatında önemli bir rol taşıyan eğitim kavramının temeli, öğrenme güdüsüne dayanıyor. Öğrenme isteği ise bireyin merak duygusunun kamçılanması ile ortaya çıkıyor. Merak edilen her kavram ve bireyin kafasında uyandırdığı soru işaretleri, içgüdüsel olarak bir öğrenme isteğinin oluşmasına olanak sağlıyor.

Öğrenme isteği üzerine günümüzde yapılan araştırmalar gösteriyor ki, insanı en çok motive eden şey öğrenme ve gelişim arzusudur. Belirgin bir süreçten sonra insan, dış dünyada öğrendiklerinin ekseninde kendi iç dünyasında yeterliliklerini ve öğretilerini sorgulamaya başlar. Bu noktadan sonra birey kendini öğrenme ve bilinçlenme evresinin içerisinde bulur. Öğrenme aşkını hisseden birey, bir süre sonra öğrenmeyi de öğrenir ve bunu yaşamın bir parçası haline getirir. Gördüğü, duyduğu, dokunduğu her şey, bir merak duygusu uyandırır ve öğrenme aşkını kamçılar. Öğrendikçe kazanılan bilgiler bir süreçten sonra uygulamaya dönüşür. Bu evreden sonra birey öğrendiklerini eğitim ve iş hayatına rahatlıkla yansıtabilir. Öğrenme isteği sayesinde bireyin meslek hayatı ve kariyer hedefi de beslenmiş olur.

Öğrenme aşkı ve merak duygusu ne kadar erken yaşta kazanılırsa hayata karşı verimlilik o kadar yüksek olur. Bu durumda çocukların erken yaşta öğrenme isteğine sahip olması büyük bir kazanç haline geliyor ve geleceklerini şekillendirecek bir role bürünüyor. Bu durumda bir soru ortaya çıkıyor:

Çocuğuma Öğrenme Aşkını Nasıl Aşılayacağım?

Çocukların doğdukları günden itibaren merak duygusu ile çevrelendiğini biliyoruz. Özellikle çevrelerinde gördükleri her şeyin ne olduğunu sorarak bir öğrenme aşkı ile büyümeye başlarlar. Çocukların büyüme evresinde sahip oldukları öğrenme isteğinin gelişmeye devam etmesi çok önemlidir. Merak duygusunu kaybeden ve öğrenme isteğini hissedemeyen bireyler, iş ve eğitim hayatlarında hedeflenen başarıyı yakalamakta zorluk çekerler. Çocukların öğrenme aşkını dinç tutabilmek için bazı koşullar söz konusudur:

Çocuk ilgi alanlarına yönlendirilmeli

Eğitim süreçlerinde ilgi ve yeteneklerinin farkında olarak bölümlere yönlendirilmesi, çocukların geleceklerini olumlu yönde şekillendirir. İlgi duyduğu alanda çalışmalar yapan çocuklar bireysel gelişimine önem verir ve devamlı bir öğrenme aşkına sahip olur.

Çocuk okumaya ve araştırmaya yöneltilmeli

Çocukların ebeveynleri tarafından kitap okumaya ve araştırmaya yönlendirilmesi gelecekte öğrenme isteklerinin desteklenmesini sağlar. Örneğin küçük yaşta merak duyduğu kavram için araştırmayı öğrenen çocuklar, ilerde her alanda araştırma yapmanın önemini kavrar.

Yapılan etkinlikler ve işler eğlenceli hale getirilmeli

Çocukların öğrenmeye başladığı ilk andan itibaren sevdikleri ve eğlendikleri alanlara yönlendirilmesi tüm adımlarında başarılı olmalarını sağlar. Öğrenmenin ve bilginin eğlenceli hale getirilmesi çocuk gelişiminde önemli rol oynar.

Dersler uygulamaya dönük işlenmeli

Çocukların beş duyu organlarına hitap edecek şekilde öğrenmesinin sağlanması bilgilerin kalıcı olmasını ve merak duygusunun kamçılanmasını sağlar. Örneğin çocuğun derslerine yardımda bulunup, merak duygusunu uyandıracak sorular sorabilirsiniz. Aynı zamanda uygulamaya dönük bulmacalar yaratabilirsiniz.

Eğitim ve öğretimin önemi çocuğa aşılanmalı

Çocuğa öğrenmeye başladığı ilk andan itibaren eğitimin, okumanın, araştırmanın ve öğrenmenin önemi aşılanmalıdır. Bu sayede çocuk hayatının her alanında öğrenmenin gücüne başvurur. Çocukların eğitiminde doğru yolu seçebilmesi ve başarı elde edebilmesini sağlayan aile yönlendirmesini işlediğimiz, "Eğitimde Ailenin Önemi" isimli yazımıza göz atabilirsiniz: https://www.novarge.com.tr/blog/egitimde-ailenin-onemi.html

Çocuğun gelişimini engelleyen olumsuzluklar ortadan kaldırılmalı

Çocuğun gelişiminin ve öğrenme isteğinin önüne geçen tüm olumsuzluklar ortadan kaldırılmalıdır. Çocukların vaktini alan dijital oyunların ve elektronik eşyaların kullanım sürelerinin kısıtlanması, çocuğun kalan vaktini öğrenmeye ve araştırma sürecine ayırmasını sağlar. Örneğin çocuğun vaktini kısıtlayan ve verimsiz hale getiren detaylar belirlenerek, bir çözüm yöntemi geliştirilebilir. Küçük yaşta internet dünyası ile tanışan çocukların karşılaştığı olumsuzlukları ve çözüm yöntemlerini araştırdığımız "Çocukların Dünyasında Sosyal Medya" isimli yazımıza göz atabilirsiniz: https://www.novarge.com.tr/blog/cocuklarin-dunyasinda-sosyal-medya.html

Öğrenme aşkı, insanın bireysel gelişim sürecinde önemli rol oynar ve hayatının tüm alanlarında olumlu etkilerini gösterir. Meslek ve eğitim hayatında, kariyer planlamasında, kişisel gelişim süreçlerinde bireyin öğrenme isteğine sahip olması her alanda gelişim gösterebilmesine ve geleceğinin şekillenmesine sebep olur.

Öğrenmenin öneminin gün be gün artarak sürdüğü bir haftanın başından kelimelerimi sizlerle buluşturdum sevgili Novarge okurları. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hepinize mutlu, verimli ve sağlıklı bir hafta diliyorum.

Unutmayın, her şey geleceğiniz için!

ELİF AKSÜT

Yorum Yaz

Benzer İçerikler