Novarge Premium
Geleceği Kodlayanlar İçin: Robotik Kodlama

Geleceği Kodlayanlar İçin: Robotik Kodlama

EĞİTİM

Zamanın hızla akışını takip edemediğimiz ve kendimizi akışa bıraktığımız günlerde; yeni bir haftanın başlangıcından hepinize merhaba Novarge okurları.

Geleceğin getirdikleri ve geçmişimizden hızla alıp götürdükleri bir kenara dursun: hayatımıza şöyle bir dönüp baktığımızda bile birkaç yıl öncesi aslında göz açıp kapayıncaya kadar pılını pırtını toplayıp gitmiş gibi görünüyor. Aslında bu zaman dilimi öylesine çok şeyin değişimine ve gelişimine sebep oluyor ki… Örneğin yıllar önce bize akıllı telefonların yapabilecekleri hakkında bilgi verildiğinde küçük bir hayalden ibaret olduğunu düşünebilirdik. Oysaki şu an, geleceğe dair söylenen her şey için olağan gözüyle bakıyoruz hatta belki de daha fazlasını bekliyoruz.

Akışına yetişemediğimiz yaşamda, geleceğin yapı taşlarını oluşturan birincil unsurlar arasında robotik sisteme dayalı makineler ve teknolojiler yer alıyor. Yeni medyanın hâkim olduğu şu günlerde elimizden indirmekte zorlandığımız akıllı telefonların, görüntülerinin canlılığına anlam veremediğimiz bilgisayar oyunlarının ya da bir tıkla ulaşabildiğimiz internet ağlarının yapımının altında belirgin kodlar yatıyor. İşte bu uzman ellerinden çıkmış kodlar bizim geleceğimizi birer birer kodluyor ve değiştiriyor.

Nedir Bu Robotik Kodlama?

Robotlar sensörlerinin de doğrultusunda girdileri kabul ederek bilgi toplayan ve belirgin bir sonuç veren aygıtlardır. Robotik bilimi ise robotların kullanım alanları ve işletim sistemleriyle ilgilenir. Robotik kodlama en basit tanımı ile robotların sensör verilerinin işlenerek kontrol mekanizmasının kurulmasına verilen isimdir. Yani, bir robotun gerekenleri yerine getirebilmesi için programlanmasıdır.

 

 

Robotik kodlama yapmak esasında bilgisayarın dilini bilmektir. Bilgisayarın dilini çözerek kodlamaya başlayabilmenin en temel yolu ise algoritmalardan geçer. Algoritmalar, bir çözüm yöntemine ya da belirlenmiş bir amaca yönelik sorun çözme basamaklarıdır. Algoritmalar kodların oluşum basamaklarını oluşturur.

Robotik Kodlama Neden Önemlidir?

Geleceğin yapı taşlarını oluşurken ve gün geçtikçe teknoloji hayatımızın her yerine hükmetmeye hazırlanıyorken, önümüzdeki günlerin gelişimlerini de hayatımıza katacağız. Geleceğin teknolojisini oluşturan robotlar ve akıllı cihazların gelişimi ile ilgili birçok detayın temeli kodlamaya dayanıyor. Bu sebeple önümüzdeki günlerde robotiğin, kodlamanın ve algoritmaların önemini hayatımızın her alanında fark edebileceğiz.

Çocuk Gelişiminde Robotik Kodlamanın Önemi

Her ebeveyn çocuğunun geleceğe hazır olmasını ister. Bu hazırlığın dahilinde onun için her zaman en iyisini diler ve çabalar. Geleceğin yapı taşlarını oluşturan ve zamana hükmeden çocuklarımız için geleceğin mesleklerine yönelmek çok önemlidir. Bu yönelimin temeli de her zaman aile yönergelerine dayanır. Ailenin çocuğun yeteneklerini keşfedip, bu yetenek dahilinde bir yönerge sunabilmesi gerekir.

 

 

Robotik kodlamanın, geleceğin teknolojisini oluşturduğu yaşamda çocukların kodlamaya yönlendirilmesinin büyük önem taşıdığı görülüyor. Geleceğin mesleklerinin yarısından fazlası teknolojinin getirilerinden var olan dalları oluşturuyor. Geleceğimize yön verecek mesleklerimizin listesi için novarge.com.tr/blog/gelecegin-parlayan-meslekleri.html “Geleceğin Parlayan Meslekleri” isimli yazımızı inceleyebilirsiniz.

Robotik kodlama, oluşumunu sağlayan bir algoritma zinciri ve teknolojik bir devinimin birlikteliği ile meydana gelir. Çocukların bu teknolojik dönüşüme tanık olabilmesi onların gelişiminde de birtakım gelişimlere sebep olacaktır:

 

 

Robotik kodlama çocukların problem çözebilme yeteneklerini geliştirir.

Kodlama içerisindeki algoritmaların dizimi, çözümü ve sonuca kadar gelişen yolun inşasında bireyler bir nevi matematik problemi çözer gibi tutum sergilerler. Kodlama yazarken çocukların zihin gücü aktifleşir ve problem çözebilme yetenekleri gelişir.

Kodlama çocukların yaratıcılığının gelişmesini sağlar.

Robotik kodlama becerisi gelişen çocuklar, çalışmalarının sonucuna ulaşabilmek için en kısa ve en doğru yolu zihinlerinde yaratarak hareket ederler. Kodlama çalışmaları çocukların yaratıcılığının gelişmesinde önemli rol oynar.

Çocuklara esnek düşünme becerisini kazandırır.

Robotik kodlama becerisine sahip çocuklar her alanda fikir üretebilirler. Kodlama bireyin farklı alanlarda sonuçları öngörerek çalışma yapabilmesine olanak sağlar, bu sayede çocukların esnek düşünme becerisi gelişir.

Takım olarak çalışabilme ve iletişim kabiliyetini arttırır.

Kodlama ve robotik becerisi takım halinde gerçekleştirilir. Çocukların zihin ve fikir alışverişleri bir araya gelerek kodlama adına çok farklı ve doğru sonuçlar elde edilebilir. Takım halinde çalışan çocuklar, iletişim yönünden kabiliyetli bireyler haline gelirler.

 

 

Zihinsel olarak gelişimlerini sağlar. Bu sayede eğitimin diğer alanlarına da katkıda bulunur.

Kodlamaya eğilimli ve robotik becerisi gelişen çocukların zekâ ve düşünme becerileri güçlenir. Farklı konular hakkında sonuca odaklı ve pratik düşünebilme yeteneklerinin farkına vararak yol kat ederler. Bu doğrultuda çocukların sadece kodlama alanında değil, diğer eğitim alanlarında da gelişim gösterdiği görülür.

Sorumluluk bilincini arttırır.

Takım halinde çalışan çocuklar kodlama sürecinde üzerlerine düşen görevin farkında olup, bu doğrultuda hareket ederler. Bu durum çocukların sorumluluk bilincini geliştirir.

Özgüvenin artmasına sebep olur.

Robotik kodlama eğitimi neticesinde çocukların elde ettikleri sonuç ve öngörüleri ile gelecekte bu kodlamanın ulaşacağı konum onlara özgüven kazandırır. Özgüveni yüksek çocuklar şimdi ve gelecekte çok başarılı işlere imza atarlar.

Robotik Kodlamanın geleceği oluşturan teknolojinin nimetlerinden olduğunu gördük. Siz de kendiniz ya da çocuklarınız için Novarge Uzaktan Eğitim Merkezi’nin sunmuş olduğu “Robotik Kodlama Temel Seviye Eğitimi” programı sayesinde kodlamanın temeli hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Robotik Kodlama Temel Seviye Eğitimi: https://www.novarge.com.tr/kurs/robotik-kodlama-temel-seviye

Robotik Kodlama İleri Seviye Eğitimi: https://www.novarge.com.tr/kurs/robotik-kodlama-ileri-seviye

Robotik Kodlama Eğitici Eğitimi: https://www.novarge.com.tr/kurs/robotik-kodlama-egiticinin-egitimi

Haftanın ilk gününde yazıma veda ederken hepinize başarılı, sağlıklı ve mutlu bir hafta diliyorum Novarge okurları. Unutmayın, her şey geleceğiniz için!

ELİF AKSÜT

Yorum Yaz

Benzer İçerikler