Novarge Premium
Geleceğin Kariyerleri: Yapay Zekâ İş Hayatını Ne Yönde Etkiler?

Geleceğin Kariyerleri: Yapay Zekâ İş Hayatını Ne Yönde Etkiler?

İŞ HAYATI

Baharın soğuk yüzüyle karşılaştığımız bir haftanın ortasından hepinize merhaba Sevgili Novarge Ailesi. Bugün sizlerle, geleceğin kariyerleri için belirleyici bir nitelik taşıyan yapay zekadan ve iş hayatına yönelik etkilerini içeren, “Yapay Zekâ İş Hayatını Ne Yönde Etkiler?” sorusunun cevabına değineceğiz.

Geçmişte şaşkınlıkla karşılama ihtimalimizin yüksek olduğu birçok değişim ve gelişimi günümüzde hayatımızın içerisinde görüyoruz. Söz konusu teknoloji günümüzde pandemi gibi hayat şartları ile karşılaştığında da gücünü yapay zekâ ile karşılaştırarak, yaşamsal fonksiyonları karşılayabilecek bir niteliğe bürünüyor. Yapay zekânın günümüzde kendini göstermiş olduğu ses, görüntü ve lisan özelliklerinin akabinde yaşamsal faaliyetlere yönelik etkileri gün be gün etkisini gösteriyor. Örneğin, geçmişte yalnızca kurumlar ve merkezler aracılığıyla sağladığımız alışveriş, eğitim, ticaret gibi yaşama yönelik kavramları yapay zekâ yardımıyla internet ağı üzerinden gerçekleştirebiliyoruz.

Yapay Zeka ve İş Hayatı

Günümüzde yapay zekanın hızlı adımlarla günlük yaşantımız içerisinde yer bulması, geleceğe yönelik kariyer ve eğitim olanakları da şekillendiren unsurlar arasında yerini alıyor. Örneğin iş gücünü ve insan emeğini gerektiren bazı işlemler, günümüzde yerini yapay zekanın da etkisiyle makinelerin yetkisine bırakabiliyor. Hal böyle olunca herkesin zihninde, “Yapay Zekâ İş Hayatını Ne Yönde Etkiler?” sorusu canlanıyor.

Yapay Zekâ İş Hayatını Ne Yönde Etkiler?

Yaşamın son 20 yılında teknoloji dünyasında yaşanan gelişim ve dönüşümler kariyer planlarını da etkileyen nitelikler arasında yer alıyor. Geçmişte popüler meslekler arasında yer alan doktorluk ve öğretmenlik gibi iş alanları günümüzde nano teknoloji ve yapay zekâya yönelik meslekleri de ekleyerek devam ediyor. Oxford Üniversitesi’nin bünyesinde yapılan bir araştırmaya göre önümüzdeki 25 yıl içerisinde robotların iş gücüne ve kariyer hakimiyetine sahip olacağı düşünülüyor. Ancak insana yönelik iş gücünün robotlar ve yapay zekâ tarafından devralınması kolaylıkla gerçekleşecek bir nitelik olarak görünmüyor. İnsana yönelik iş gücünün, kariyer ve işe yönelik alanlarda sağladığı nitelikler benimseniyor. Novarge'de daha önceki yazılarımızda ele aldığımız "Geleceğin Parlayan Meslekleri" isimli makalemize göz atabilirsiniz: https://www.novarge.com.tr/blog/gelecegin-parlayan-meslekleri.html

Yapay Zeka ve İş Hayatı

Yapay zekâ teknolojilerinin gelecekte tüm iş gücüne yönelik söz sahibi olacağı söz konusu olduğunda genellikle büyük bir korku hakimiyeti oluşabiliyor. Ancak yapay zekâ teknolojilerinin gözde yarattığı temsili korkunun yanında faydaları ve değişimleri de beklenenden büyük olacak gibi görünüyor. Yapay zekâ teknolojileriyle birlikte yaşamın içine dahil olan mesleklerin yanı sıra var olan mesleklerin içerisinde bazı değişimler ve gelişimler de söz konusu olacak. Örneğin, sağlık sektöründe ve tıp alanında nano teknolojilerin kullanımının yaygınlaşması sağlık teknolojisi alanında ve sağlıkçıların donanımı konusunda büyük bir alana hitap edebilecek.

Yapay Zekanın Hayatımıza Kazandıracağı Yeni Meslekler Nelerdir?

Yapay zekânın teknoloji furyasıyla birlikte hayatımızın tüm alanlarına dahil olması, haliyle yeni mesleklerin ve iş güçlerinin de var olacağı anlamına geliyor. Gelecek yaşamda şu an ismini duymadığımız ya da işlevi hakkında bilgi sahibi olmadığımız birçok meslek söz konusu hale gelecek gibi görünüyor. Örneğin yapay zekânın sosyal ve ahlaki birçok etkisinin yanında yapay zekâ ahlak bilimcileri önemli hale gelecek ve geleceğin meslekleri arasında yerini alacak. Akabinde oluşan veri yığınlarını düzenleyici bir göreve tekâmül eden veri bilimciler de söz sahibi olabilecek. Yapay zekanın iş hayatının içerisine dahil olması ile rağbet görecek geleceğin meslekleri şu şekilde sıralanabilir.

  • Yapay Zekâ Ahlak Bilimcisi
  • Veri Bilimciler
  • Yapay Zekâ Mimarlığı
  • Yapay Zekâ Ürün Yöneticisi
  • Veri Dedektifi
  • Yapay Zekâ Uzmanı
  • Iot Uzmanı
  • Robot Koordinasyon Uzmanı

Yapay Zeka ve İş Hayatı

Novarge’de bugün sizlerle, hayatımızın her alanında söz sahibi olan yapay zekâ teknolojilerinin kariyer yaşamına olan etkilerinden ve geleceğin mesleklerinden bahsettik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hepinize mutlu, başarılı ve sağlıklı bir hafta diliyorum Sevgili Novarge Ailesi.

Unutmayın, her şey geleceğiniz için.

ELİF AKSÜT

Yorum Yaz

Benzer İçerikler