Novarge Premium
Günlük Hayatın İçerisinden Algoritma Kavramı

Günlük Hayatın İçerisinden Algoritma Kavramı

KARİYER

Gün ışığının yüzünü gösterdiği bir haziran ayının hafta ortasından hepinize merhaba Sevgili Novarge Ailesi. Bugün sizlerle program dilinde sıklıkla karşılaştığımız ve günlük yaşamda problemlerin çözüm yöntemlerini irdeleyen “algoritma” kavramından bahsedeceğiz.

Günlük hayatta “algoritma” dediğimizde hepimizin zihninde ilk başta programlama dili ve kodlama dünyası canlanır. Fakat algoritmaların günlük yaşamda problemlerin çözüm yöntemlerini irdelemek ve konu üzerine detaylı düşünebilmek gibi birbirinden farklı birçok yöntemi de bulunur.

Teknolojinin hüküm sürdüğü çağımızda bilgisayar dili ve programlamayla ilişik bir yaşam sürüyoruz. Akıllı teknolojilerle donatılmış programlar, hayatımızın kolaylaştırılma aşamasında oldukça önemli bir sekmede yerini alıyor. Bilgisayar ve tüm akıllı cihazlarda bulunan programlar kodlama adını verdiğimiz bir teknik çevresinde şekilleniyor. Ancak bir program geliştirilip bilgisayar diline uyumlu hale getirilmeden önce bir planlama sürecinden geçiyor.

Algoritma Kavramı

Programlara kod yazılmadan önce tüm detayların planlanması ve yöntemlerin irdelenmesi işlemine “algoritma” adı veriliyor. Algoritma dediğimizde günlük hayatta yalnızca programlama dili için türetilmiş bir kavram olarak görülebiliyor. Fakat günlük hayatta karşılaştığımız birçok problem, algoritmalar sayesinde çözülüyor. Bir sorun ya da problem karşısında çeşitli çözüm yöntemlerinin irdelenmesi seçeneğini “algoritmaların” çeşitli içerikleri karşılar.

Novarge Uzaktan Eğitim Merkezi olarak sizler için, program dilinde sıklıkla karşılaştığımız ve günlük yaşamda problemlerin çözüm yöntemlerini irdeleyen “algoritma” kavramını araştırdık.

Algoritma Nedir?

Orta Çağ’da “ondalık sayı sistemine göre” anlamına gelen algoritmaların geçmişten günümüze dek değişimlere yüz tutmuş bir anlam bütünlüğü vardır. Günümüzde algoritma kelimesi “bir sorunun çözümü aşamasında işlemlerin adım adım ilerletilmesi ve çözüm yöntemine en hızlı biçimde ulaşılabilmesi” anlamını taşır. Algoritmalar esasında analitik bir düşünce yöntemini de içerisinde barındırır. Mantıksal düşünce stilini yansıtan analitik düşünce çerçevesinde bir problemin çözüm yöntemi algoritmalar sistemiyle irdelenebilir. Günlük hayatta birçok problemin çözümü ya da adım adım ilerletilmesi için kullanılan algoritma mantığı neredeyse tüm süreçlerde karşımıza çıkar.

Algoritma Kavramı

Örneğin;

  1. Adım: X sitesine git.
  2. Adım: Kullanıcı adı ve şifre gir.
  3. Adım: İçerik girişine tıkla.
  4. Adım: Yazıyı ve görselleri oluştur.
  5. Adım: Onayla.

Günümüzde çeşitli internet sitelerinde oluşturulan içerikler, algoritmanın adım adım problem çözüm mantığına göre işler ve çözülür.

Algoritma Kavramı

Günlük Hayatta Algoritmalar

Günlük yaşamda biz farkında olmasak da algoritmalar hayatımızın büyük bir çoğunluğunda karşımıza çıkar. Örneğin; bir mobilyanın kurulum detaylarına ilişkin yayınlanan kurulum şeması adım adım çözüm yöntemlerini sunarak algoritmalar sistemine başvurur. Aynı şekilde bir yemek tarifi de adımlarla sunduğu çözüm yöntemlerinin akabinde bir algoritma mantığını günlük yaşama yansıtır.

Algoritmalar günlük yaşamı kolaylaştıran bir sistemler bütünüdür. Problemlerin aşamalar şeklinde çözüm yöntemlerinin irdelenmesi ve mantıksal düşünce çerçevesi sorunlar karşısında yapıcı çözümlerin bulunabilmesine olanak sağlar.

Algoritma Kavramı

Bilgisayar Dilinde Algoritmalar

Yaşamda yer alan tüm varlıklar bir zekaya sahip oldukları sürece, kavramları anlayarak hayatlarının içerisine dahil ederler. Örneğin insanlar, okuma-yazma bildikleri süreçte okudukları metinleri algılayabilir ve hayatlarının içerisinde kullanırlar. Bilgisayarların da tıpkı insan zekâsı gibi programlamaya ilişkin detayları anlayabilmesi için algoritmaların anlatım gücüne ihtiyaçları vardır. Bilgisayarlar algoritmaları çeşitli program dilleri sayesinde algılayabilirler.

Bilgisayarlar içerisinde oldukça zeki aygıtlar olarak görülse de neyi nasıl yapacaklarını bilmeye ihtiyaç duyarlar. Yazılımcılar ve bilgisayar dilini kullanan programcılar algoritmaları bilgisayar dilinin algılayabileceği bir biçimde sunarlar.

Algoritma Kavramı

Örneğin; 50 adet kelimeyi alfabetik sıralaya dizmesi gereken bir program yazıldığında öncelikle, “Alfabetik sıra dizilimi nasıl yapılır?” sorusuna ilişkin bir algoritmanın hazırlanması gerekir. Programlama dili ve algoritma doğru yazıldığında bilgisayar her seferinde dizilimi doğru gerçekleştirecektir.

Novarge’de bugün; program dilinde sıklıkla karşılaştığımız ve günlük yaşamda problemlerin çözüm yöntemlerini irdeleyen “algoritma” kavramını araştırdık. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hepinize mutlu, sağlıklı ve başarılı bir hafta diliyorum Sevgili Novarge Ailesi.

Unutmayın, her şey geleceğiniz için!

ELİF AKSÜT

Yorum Yaz

Benzer İçerikler