Novarge Premium
Helal Gıda Standardı Eğitimi nedir?

Helal Gıda Standardı Eğitimi nedir?

EĞİTİM

Helal Gıda Standardı Eğitimi, bir kişinin helal gıdalar hakkında bilgi edinmesini ve bu konuda eğitim almasını sağlayan bir programdır.

Helal gıda, İslam inancına göre uygun bir şekilde üretilen ve tüketilen gıdalara verilen isimdir. Bu standardın amacı, insanların helal gıdaları doğru bir şekilde tanımlaması ve bu ürünleri tüketirken güven duymalarını sağlamaktır. Eğitim programı, genellikle helal gıda sektöründe çalışanların ve helal gıda ürünleri satan işletmelerin çalışanlarının katılımı ile gerçekleştirilse de bu konuda hassas olan ve konuya ilgisi olan tüm bireylere açıktır.

Helal gıda için genel şartlar nelerdir?

Helal gıdaların üretimlerinde, İslam dinine ait olan kurallara uygun şekilde hayvanların kesimi ve işlenmesi, yüksek kalitede hammaddelerin kullanılması ve gıdaların paketlenmesinde hijyenik koşulların sağlanması çok önemlidir. Helal gıdaların satışında ise, bu gıdaların helal olduğunun belgelendirilmiş olması gerekir.

"Helal gıda" terimi, İslam dininin emirlerine göre hazırlanmış ve tüketilmeye uygun olan gıdaları ifade eder. Bu tür gıdaların hazırlanması ve tüketilmesi sırasında bazı kurallar bulunmaktadır. Örneğin, helal gıdaların hazırlanması sırasında kesinlikle domuz eti, alkol ve bunlarla birlikte üretilen gıdalar kullanılmamalıdır. Ayrıca, bu gıdaların üretim ve satış işlemleri de İslam dininin emirlerine uygun bir şekilde yürütülmesi gerekir. Bu kuralların tamamının yerine getirilmesi halinde bir gıda “helal” olarak kabul edilir.

Helal gıda için genel olarak şu koşullar geçerlidir:

- Helal gıdaların hazırlanması sırasında domuz eti, alkol ve bunlarla birlikte üretilen gıdalar kullanılmamalıdır.

- Helal gıdaların üretim ve satışı sırasında İslam dininin emirlerine uygun bir şekilde yürütülmesi gerekir.

- Helal gıdaların tüketiminde, İslam dininin emirlerine uygun bir şekilde davranılmalıdır.

- Helal gıdaların etiketinde bu gıdaların helal olduğu belirtilmelidir.

Bu koşulların tamamı yerine getirildiğinde bir gıda helal olarak kabul edilir. Ancak bu koşullar kesin olmayıp, her bireyin kendi inanç ve anlayışı doğrultusunda değerlendirmesi gereken konular olabilir. Bu nedenle helal gıda konusunda herhangi bir kesin kural bulunmamaktadır.

Alacağınız bu eğitimle ISO 22000 GYS ile bağlantısını anlayabilecek, böylece mevcut sisteminize OIC/SMIIC 1:2019 Helal gıda için genel şartlar standardını daha iyi kavrayacaksınız. Standardın gerektirdiği dokümantasyonu oluşturmak ve uygulamak için atılması gereken adımlara dair detaylı fikir edineceksiniz. Ayrıca belgelendirme başvurunuzda, helal belgelendirme kuruluşuyla yapacağınız sözleşmelerde, belgelendirme ve gözetim tetkiklerinde nelere dikkat etmeniz gerektiğine dair, tecrübeyle sabit ipuçları edineceksiniz

ISO 22000 GYS ve OIC/SMIIC 1:2019 Nedir?

ISO 22000, Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi (GYS) standartının bir parçasıdır. Bu standart, bir gıda üretim ve dağıtım sürecinde gıda güvenliğini sağlamak için gerekli olan kuralları ve süreçleri tanımlar. ISO 22000 standartı, gıda güvenliği yönetim sistemlerinin oluşturulması, uygulanması, sürekli iyileştirilmesi ve sürekli denetlenmesi için bir rehber olarak kullanılabilir. Bu standart, bir gıda üretici veya dağıtıcısının gıda güvenliğini sağlamak için ne yapması gerektiğini açık bir şekilde belirtir. Bu sayede, üretilen ve dağıtılan gıdaların insan sağlığı açısından güvenli olduğu garanti altına alınır.

OIC/SMIIC 1:2019, "Standartlar ve Metotların Uyumluluğu Uluslararası İslam Konferansı (OIC) Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri İçin Genel Yönergeler" standartının adıdır. Bu standart, İslam Konferansı Örgütü (OIC) tarafından geliştirilmiş ve yayınlanmış bir belgedir. OIC/SMIIC 1:2019 standartı, gıda güvenliği yönetim sistemlerinin nasıl oluşturulacağı, uygulanacağı ve denetleneceği konusunda genel yönergeler içerir. Bu standart, OIC üyesi ülkelerdeki gıda üretici ve dağıtıcılarının gıda güvenliğini sağlamak için ne yapması gerektiğini açık bir şekilde belirtir. Bu sayede, bu ülkelerde üretilen ve dağıtılan gıdaların insan sağlığı açısından güvenli olduğu garanti altına alınır.

Yorum Yaz

Benzer İçerikler