Novarge Premium
Hız Çağının Altın Değeri: Hızlı Öğrenme Teknikleri

Hız Çağının Altın Değeri: Hızlı Öğrenme Teknikleri

EĞİTİM

Bahar ayının ortalarına hızla yaklaştığımız bir haftanın son iş gününden hepinize merhaba Sevgili Novarge Ailesi. Bugün sizlerle yaşamın hızına ayak uydurmaya çalıştığımız günlük hayatta hızlı öğrenme tekniklerine değineceğiz.

Hepimizin bildiği üzere dijital çağa adım attığımız günden beri adeta bir hız çağında yaşıyoruz. Kimi zaman kolayca ayak uyduruyor, kimi zaman uyum sağlamakta oldukça zorlanıyoruz. Hızın oldukça büyük önem arz ettiği günümüzde eğitim, kariyer ve öğrenmeye yönelik tüm bilişsel düzeylerde hızlı kavrayabilmek, çözüm yöntemlerinin de hızla gelişebilmesini sağlıyor.

Örneğin kariyer planlaması yapan ve geleceğe yönelik hedeflerini belirleyen bireyler bireysel tanımlamalarını gerçekleştirmedikleri düzeyde basamakları tırmanırken sıkıntılar yaşayabiliyorlar. Ancak zamanın hızlı temposuna ayak uydurarak bireysel tanımlamalarını gerçekleştirmiş ve bilişsel yönden gelişim sağlamış bireyler kolaylıkla geleceğe adımlarını atabiliyorlar.

Hızlı Öğrenme Teknikleri

Yaşam alanlarımızın neredeyse tümünde bir gereksinim haline gelen hız kavramı, eğitim alanında da öğrenme tekniklerinin içerisinde oldukça büyük bir öneme sahip. Yaşadığımız bilgi çağında hızlı öğrenme tekniklerine uyum sağlayabilen bireyler adımlarını daha sağlam ve kolay atabilirler. Çağımızda öğrenmekte güçlü çeken ve zamanın hızına ayak uyduramayan bireyler eğitim hayatlarında yaşadıkları zorlukların akabinde kariyer hayatlarında da çeşitli nedenlerle birçok olumsuzlukla baş başa kalabilirler. Özellikle zamana dayalı öğrenme problemleri yaşayan bireyler için “hızlı öğrenme teknikleri” bireye yönelik birçok fayda sağlar.

Hızlı Öğrenme Teknikleri Nelerdir?

Yaşam boyunca hızlı ve etkili bir biçimde bilgi sahibi olabilmek çoğu insanın hayallerini oluşturur. Uzmanlara göre etkili bilgiye kısa sürede sahip olabilmenin teknikleri mevcuttur. Gelin, birlikte değerlendirelim.

Konsantrasyonu Yükseltmek

Kişinin bir olaya odaklanma sürecinde başarı elde edebilmesi için yüksek oranda konsantrasyonunu sağlayabilmesi gerekir. Konsantrasyonun sağlanabilmesi de öğrenme sürecine olumlu etki eden tekniklerden biridir. Konsantrasyon sağlama süreci bireyler için zorlu bir aşama izlenimi verebilir ancak doğru tekniklerle gerçekleştirildiğinde öğrenmeyi büyük ölçüde verimli hale getirecektir.

Örneğin, hızlı öğrenmenin bir aşaması olan konsantrasyonu sağlayabilmek için dikkatinizi dağıtan tüm eşya ve olguları çalışma ortamının dışına çıkartabilirsiniz. Sadece çalışacağınız konunun üzerine odaklanmak konsantrasyonunuzun da etkili bir şekilde yükselmesini sağlayacaktır.

Unutmayın; konsantrasyonunuzu ne kadar sağlayabilirseniz, o kadar hızlı öğrenmeye başlarsınız.

Hızlı Öğrenme Teknikleri

Beynin Isınma Süreci

Nasıl ki bir sporu yapmadan önce bir süre ısınma egzersizlerine başvuruyorsak, bilgiyi öğrenebilmek için beynimizin de ısınma sürecine ihtiyacı vardır. Beynin hızlı ve etkili çalışabilmesi için öncelikle beyin egzersizleriyle kasların harekete geçmesini sağlamak gerekir. Yapabileceğiniz en iyi beyin kasları egzersizi, ağızdan nefes alıp burundan vermektir. Belirli bir süre egzersizi tekrarladığınızda beyninizin ısınmasını sağlayarak hızlı şekilde öğrenmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Unutmayın; spor öncesi vücudun ihtiyacı gibi, öğrenme öncesi beyin de egzersizlere ihtiyacı vardır.

Hızlı Öğrenme Teknikleri

Zihinde Canlandırmak

Çalıştığımız ya da pratiğini yaptığımız bir konunun zihinde canlandırarak çalışılması daha hızlı öğrenilmesi yolunda birçok fayda sağlar. Bir konuya başlamadan öncesinde ya da başladığınız süreçte zihinde ona dair canlandırmalar yapmak zihnin çeşitli fonksiyonlarının çalışmasını sağlayarak hızlı öğrenmeye avantaj sağlar. Aynı zamanda çalıştığınız bilgiyi zihinde canlandırmak, hafızada daha uzun süre kalmasına ve tekrar hatırlanma ihtimaline de katkıda bulunur.

Unutmayın; öğrenme süreci zihnin birçok fonksiyonuyla yakından ilişkilidir.

Hızlı Öğrenme Teknikleri

Bilinçaltınızı Sınayın

Zihin bir konuya yönelik bilgileri topladıktan sonra hafızada bellek dediğimiz sistemin içerisinde toplar ve yeri geldiğinde hatırlanmasına yardımcı olur. Bir konuya çalıştıktan sonra vakit kaybetmeden bilinçaltınızda o konunun tüm detaylarını aklınıza getirip beyninizi bir sınama sürecine tabii tutarsanız, bilginin daha aktif kullanılmasını sağlayabilirsiniz.

Unutmayın; bilginin aktif kullanılması hızlı öğrenme süreçlerini de tetikleyecektir.

Hızlı Öğrenme Teknikleri

Süreci Renkli ve Eğlenceli Hale Getirmek

Çalıştığınız şey her ne olursa olsun süreci eğlenceli hale getirmek motivasyonunuzun da artmasına olanak sağlayacaktır. Bir bilgi öğrenirken ya da çalışma esnasında beynin sağ lobunda çalışmalar gözlemlenir. Ancak çalışma ortamınızı eğlenceli ya da öğrendiğiniz bilgiyi renkli hale getirirseniz beynin sol lobunun da çalışmasını sağlayabilirsiniz. Örneğin yeni öğrendiğiniz bir bilginin zihninizde canlandırdığı resmi kâğıda dökerek ya da üzerine birçok araştırma yaparak öğrenme sürecinizi hızlandırabilirsiniz.

Unutmayın, yeni bilgilerin öğrenme sürecini eğlenceli hale getirmek sizin ellerinizde.

Hızlı Öğrenme Teknikleri

Novarge’de bugün; hız çağında yaşama yönelik adımlarımızı atarken hızlı öğrenme tekniklerinin önemine ve detaylarına değindik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hepinize mutlu, başarılı ve sağlıklı bir hafta sonu diliyorum Sevgili Novarge Ailesi.

Unutmayın, her şey geleceğiniz için!

ELİF AKSÜT

Yorum Yaz

Benzer İçerikler