Novarge Premium
İç Denetçi Uzmanı ve Baş Denetçi Arasındaki Fark Nedir?

İç Denetçi Uzmanı ve Baş Denetçi Arasındaki Fark Nedir?

İŞ HAYATI

Bu yazımızda iç denetçi uzmanı ile baş denetçi arasındaki farkların ne olduğuna bakarken konu ile alakalı olan kalite yönetimi sistemi, İSG yönetim sistemi ve çevre yönetim sistemi gibi kavramların da ne olduğunu inceleyeceğiz.

İç denetçi uzmanı, bir şirketin işleyişini inceleyen ve denetleyen bir profesyoneldir. İç denetçi uzmanı, şirketin finansal durumunu, iş süreçlerini ve yasal ve etik kuralları uymasını kontrol eder. Ayrıca, şirketin risklerini azaltmak için önerilerde bulunur ve önerilerin uygulanmasını izler. İç denetçi uzmanları genellikle şirket içinde çalışır ve yönetim kadrosunda yer alır.

Baş Denetçi Kimdir?

Baş denetçi, bir organizasyonun iç denetim faaliyetlerinin lideri ve sorumlusudur. Baş denetçi, iç denetim ekibinin çalışmalarını planlar, yürütür ve denetler, iç denetim raporlarını hazırlar ve yönetimle paylaşır. Baş denetçi, iç denetim ekibinin çalışmalarının doğruluğunu ve etkililiğini garanti eder ve iç denetim ekibinin çalışmalarının yönetim tarafından uygulanmasını izler. Baş denetçi ayrıca yönetim ve diğer iş birimleri ile iş birliği içinde çalışır ve iç denetim sürecini sürekli olarak iyileştirmek için önerilerde bulunur.

Kalite Yönetim Sistemi Nedir?

Kalite yönetim sistemi, bir organizasyonun ürün ve hizmetlerinin kalitesini sürekli olarak iyileştirmek için kullandığı bir sistemdir. Bu sistem, organizasyonun tüm faaliyetlerini, ürün ve hizmetlerinin tasarımından üretimine, dağıtımına ve son kullanıcıya kadar kapsar. Kalite yönetim sistemi, standartların ve prosedürlerin belirlenmesini, uygulanmasını ve sürekli olarak iyileştirilmesini içerir. Örneğin ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi standartları ile sertifikalandırılmış bir organizasyonun tüm iş süreçleri kalite yönetim sistemi çerçevesinde yürütülmektedir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Nedir?

İş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi (İSG Yönetim Sistemi), bir organizasyonun iş sağlığı ve güvenliği konularını yönetmek için kullandığı bir sistemdir. Bu sistem, çalışanların sağlığını ve güvenliğini koruyan ve iyileştiren faaliyetleri ve prosedürleri içerir. İSG Yönetim Sistemi, çalışanların sağlık ve güvenliği ile ilgili potansiyel riskleri tespit etmek, azaltmak ve önlemek için önleyici önlemleri içerir. Ayrıca, çalışanların sağlık ve güvenliği ile ilgili bilgi ve eğitimleri verir, İSG performansını ölçer ve sürekli iyileştirme yapar. Örneğin OHSAS 18001 (SG Yönetim Sistemi standartları ile sertifikalandırılmış bir organizasyonun tüm iş sağlığı ve güvenliği faaliyetleri yönetim sistemi çerçevesinde yürütülmektedir.

Çevre Yönetim Sistemi Nedir?

Çevre yönetim sistemi (ÇYS), bir organizasyonun çevresel etkilerini yönetmek için kullandığı bir sistemdir. Bu sistem, çevresel etkileri azaltmak için önleyici önlemleri, çevresel performansı ölçmek için gerekli araçları ve çevresel yükümlülükleri yerine getirmek için gerekli prosedürleri içerir. ÇYS, çevresel etkilerin tespit edilmesi, azaltılması, izlenmesi ve raporlanması ile ilgilidir. Örneğin ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi standartları ile sertifikalandırılmış bir organizasyonun tüm çevre faaliyetleri yönetim sistemi çerçevesinde yürütülmektedir.

Yönetim Sistemleri İç Tetkik Kılavuzu Nedir?

Yönetim sistemleri iç tetkik kılavuzu, bir organizasyonun yönetim sistemi sertifikasyonları için gerekli olan iç tetkikleri gerçekleştirmek için kullanılan bir rehberdir. Bu kılavuz, iç tetkik ekibinin nasıl çalışacağını, nelere dikkat etmesi gerektiğini ve iç tetkiklerin nasıl değerlendirileceğini açıklar. Bu kılavuz, iç tetkik ekibinin sertifikasyon kriterlerini ve standartlarını anlamasına ve uygulamasına yardımcı olur. Örneğin ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 gibi yönetim sistemi standartları için sertifikasyon kuruluşları tarafından hazırlanmış bir iç tetkik kılavuzları mevcut.

Yorum Yaz

Benzer İçerikler