Novarge Premium
İletişimin Düşmanı: Yanlış Yazılan Kelimeler

İletişimin Düşmanı: Yanlış Yazılan Kelimeler

EĞİTİM

Yeni yılda tüm umutlarımızı biriktirip, geleceğe adım attığımız bir hafta ortasından hepinize merhaba Sevgili Novarge Ailesi…

Bireysel olarak bağlarımızı şekillendiren, geleceğe yönelik yol ve yönümüzü belirleyen bir “ağ” görevini gören iletişim; sözlü, düşünsel, fiziksel olarak birçok farklı alana ayrılıyor. Özellikle sözlü iletişimin sosyal ilişkilerimizi ve toplumsal hayatımızı şekillendirdiğini biliyoruz. Peki kurduğumuz iletişimi şekillendiren detaylar nelerdir? Yazımızda birlikte değinelim.

Novarge’de bugün; bireysel iletişimlerimizde bir şekillendirici görevini üstlenen yazım kurallarından bahsedeceğiz. Yazım kurallarına uygun, hatasız ve öz verili bir yazım stili; kurmak istediğimiz iletişimi olumlu yönde tetikliyor. Örneğin; iş başvurusu için bir metin hazırladığınızı ve e-posta yoluyla ileteceğinizi düşünün. Bu noktada yazdığınız metin ne kadar az yazım yanlışına sahipse, olumlu bir değerlendirmeye tabii olma koşulunuz o kadar artar. Aksini düşünecek olursak; kelime hataları yapılmış ve yazım kuralları açısından oldukça zayıf metinler ilk izlenimin olumsuz olmasına yol açar.

Günlük hayatta sosyal medya ve benzeri iletişim kanallarında sürekli yazım ile iç içe bir yaşam sürüyoruz. Dolayısıyla karşımıza her gün birçok farklı yazım hatası çıkıyor. Hatta bazılarının yalnış olduğunun bile okurken bazen farkına varmıyoruz. Tıpkı az önceki cümlede yaptığımız “yanlış” kelimesinin yazım hatasını okurken farkına varamadığımız anlar gibi. Gelin, karşımıza çıkan yanlışların, en çok maruz kaldığı kelimelere birlikte göz atalım.

En Çok Yazım Hatası Yapılan Kelimeler

“Her şey” yerine “herşey” yazmak

Her şey kelimesi en çok yazım yanlışı yapılan kelimeler arasında yer alır. Genellikle bu kelimelerin birbirinden ayrılmaması gerektiği düşünülür fakat bu tutum yanlıştır. Tüm ve bütün anlamına gelen her ve şey kelimeleri ayrı ayrı bir anlam ifade eder ve kendileri bir kelime bütününü oluşturur. Cümle içerisinde “her şey” kelimesinin ayrı yazılması gerekir.

Örneğin: Yanıma her şeyi aldım. Hiçbir şeyi unutmadım.

“Yanlış” yerine “yalnış” yazmak

Yanlış kelimesi de Türkçede cümle içerisinde en çok hata yapılan kelimelerden biridir. “n” ve “l” harflerinin yerlerinin yanlış kullanılması ile elde edilen kelime yanlışının doğrusu her zaman “yanlış” şeklinde olmalıdır.

Örneğin: Yanlış kapıdan çıktım. Öbür kapıyı kullanmalıydım.

“Sürpriz” yerine “süpriz” yazmak

Türkçede bazı kelimeleri okuduğumuz gibi yazmaya çalışırız. Bu kelimeler arasında genellikle “sürpriz” kelimesi de yer alır. Okurken “r” harfini yutmamız, yazarken de kullanmamamız gerektiği izlenimini yaratabilir fakat kelimenin doğru yazımı “sürpriz” şeklinde olmalıdır.

Örneğin: Sürpriz yapacağım derken her şeyi yanlış planladım.

"Entelektüel" yerine “entellektüel” yazmak

Günlük hayatta kullandığımız bazı kelimelerde harflerin fazlalığına başvurabiliriz. Fakat bazen bu yöntem, kelimelerin yanlış yazılmasına neden olabilir. Örneğin “entelektüel” kelimesinin tek “l” harfi ile yazılması doğrudur.

Örneğin: Kitapsever birçok insana entelektüellik zevkini yaşatan kütüphane misafirlerini ağırlamaya devam ediyor.

Stajyer yerine “stajer” yazmak

Fransızca kökenli olan “stagiaire” yani “stajyer” kelimesi de Türkçe yazım kurallarında en çok hata yapılan kelimelerden bir tanesi. Türk yazım kurallarında “stajer” kelimesinin kullanımı yanlış iken; “stajyer” kelimesinin kullanımı doğrudur.

Örneğin: Ofisimizde yeni bir stajyer çalışmaya başladı.

Bir şey yerine “birşey” yazmak

Türkçe dil bilgisinde olguyu, kavramı ve biçimi ifade eden “bir şey” kavramı daima ayrı yazılır. Birleşik yazımı en çok yapılan yazım yanlışlarından bir tanesidir.

Örneğin: İçeri girer girmez bir şey olduğunu fark ettim.

Novarge’de bugün Türk dil bilgisinde sıklıkla yanlış yazılan kelimelerden ve bu kelimelerin doğru yazımlarından bahsettik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hepinize sağlıklı, başarılı ve mutlu bir hafta diliyorum Sevgili Novarge Ailesi.

Unutmayın her şey geleceğiniz için.

ELİF AKSÜT

Yorum Yaz

Benzer İçerikler