Novarge Premium
İlginç Fobi Türleri! Siz de Hangisi Var?

İlginç Fobi Türleri! Siz de Hangisi Var?

İŞ HAYATI

Fobi, bir   nesneye, duruma veya canlıya karşı duyulan mantıksız korkudur. Korku, tehlikeye karşı doğal bir tepki olsa da fobiler genellikle gerçek zarara yol açması muhtemel olmayan bir şeye tepki olarak ortaya çıkar.

Kan, yükseklik veya hayvanlar gibi özel bir fobisi olan kişi birey, fobinin kaynağı ile karşı karşıya kaldığında yoğun bir korku ve endişe yaşayacaktır. Bu korku ve endişe kimi zaman az olsa da kimi zaman kişinin günlük yaşantısına engel olabilecek bir seviyede olabilir. Günlük yaşamını engelleyen fobisi olan birinin uzmanından tedavi görmesi şarttır.

En Garip ve En Nadir Fobiler

Fobi denilince akla yükseklik korkusu veya örümcek korkusu gibi yaygın fobiler gelse de daha az duyulan çok garip fobiler de vardır. İşte daha önce hiç duymamış olabileceğiniz garip ve nadir fobi türleri:

Arachibutyrophobia (Fıstık ezmesinin damağa yapışması korkusu)

Arachibutyrophobia, fıstık ezmesinin damağa yapışması korkusudur. Pek çok kişi için normal olan bu olay, arachibutyrophobiası olan insanlar için son derece korkunçtur. Fobinin şiddeti kişiden kişiye değişir. Bu duruma sahip bazı kişiler az miktarda fıstık ezmesi yiyebilir, ancak fobinin şiddeti yüksek olan kişiler fıstık ezmesi veya benzer kıvamda herhangi bir şey yemekten tamamen kaçınırlar.

Nomophobia (Cep telefonunuz olmadan kalma korkusu)

Nomophobia, cep telefonunuz olmadan kalma korkusudur. Bu fobiye sahip olan kişiler, telefonlarının yanlarında olmaması, pillerinin düşük olması veya telefonlarının hizmet dışı kalması konusunda aşırı kaygı yaşarlar. Koşullar ne olursa olsun, telefonlarını kullanamamak, nomophobia olan kişilerin paniğe kapılmasına ve aşırı kaygı belirtileri yaşamasına neden olur.Bu fobisi olan kişiler gün boyunca takıntılı bir şekilde telefonlarını kontrol edebilir ve sevdikleriyle iletişim kuramamaktan endişe edebilirler.

Plutophobia (Para korkusu)

Her insan daha fazla paraya sahip olmayı ister ama plutophobia para veya zenginlik korkusudur. Plütofobisi olan insanlar zengin insanlardan korkabilir veya kendileri zengin olmaktan korkabilir. Genelde paradan korkarlar. Bu fobiye sahip insanlar, daha çok para kazanmaktan veya zenginleşmekten kaçınmak için bilerek ilerlemelerine engel olabilirler.

Xanthophobia (Sarı renk korkusu)

Bu nadir fobiye sahip kişiler genellikle taksiler ve çiçekler gibi sarı olan herhangi bir nesneden korkarlar. Xanthophobiası olan kişiler ne pahasına olursa olsun sarı renkten kaçınabilir ve hatta sarı yiyecekleri rahatsız edici bulabilirler. Bu fobi, her yerde sarı şeyler bulunabileceğinden, günlük yaşamda bireylerin hayatını zorlaştırabilir.

Octophobia (Sekiz sayısından korkma)

Octophobia, sekiz sayısından korkmaktır. Bu fobiye sahib olan insanlar, adreslerde veya reklamlarda gördükleri sekiz sembolünden korkarlar. Ayrıca sekiz kişilik gruplar halinde sunulan nesnelerden de korkabilirler. Bu nadir fobi, 8 rakamının sonsuzluk işaretine benzerliğinden kaynaklanabilir. Ayrıca ayın sekizinde ya da saat 8’de meydana gelen bir kaza gibi sekiz sayısını içeren travmatik bir olaydan da kaynaklanabilir.

Globophobia (Balon korkusu)

Korku seviyesi kişiden kişiye değişir ve balonların yakınında olmaktan tamamen balonlu yerlerden kaçınmaya kadar değişebilir. Bu fobinin ilerlediği bazı bireyler videoda balon gördüklerinde bile kaygılanmaya başlarlar. Bu nadir korku, özellikle küçük çocuklar için zor olabilir, çünkü çocukların doğum günü partilerinde genellikle balonlar bulunur. Bu fobi genellikle çocukken balon patlatmak ve gürültüden korkmak gibi bir balonla travmatik bir deneyimden kaynaklanır.

Omphalophobia (Göbek deliği korkusu)

Omphalophobia, göbek deliği korkusudur. Omphalophobiası olan kişiler, kendi göbeklerini bile görmekten veya göbek deliğine dokunmaktan kaçınırlar. Bakmamak için göbek deliğinin üzerine bir bandaj bile koyabilirler. Bu tip kişiler havuz ya da plaj gibi göbek deliğinin açıkta kalabileceği mekanlardan kaçınırlar.

Vestiphobia (Giysi korkusu)

Vestiphobia, giyim korkusudur. Birçok insan için bu, belirli bir giysi korkusu olarak kendini gösterir. Kimieri içinse, kişinin kendini kısıtlanmış hissetmesine neden olan dar giysiler fobinin kaynağıdır. Bu fobinin ileri seviyesindeki bireyler tüm giysilerden korkmaktadır.

Eisoptrophobia (Ayna korkusu)

Eisoptrophobia ayna korkusudur. Bu fobiye sahip insanlar aynada kendilerine bakamazlar. Bu korku, herhangi bir yansıtıcı yüzeye de yayılabilir. Bu korku aynalarla ilgili hurafelerden kaynaklanıyor olabilir. Örneğin, bir kişi aynayı kırmaktan korkabilir çünkü bunun kendilerine kötü şans getireceğine inanabilir. Bazıları aynada hayalet gibi doğaüstü bir şey göreceklerinden korkabilirler.

Chaetophobia (Saç korkusu)

Bu fobi kişinin kendi saçından, başkalarının saçından ve hatta hayvan tüyünden korkması şeklinde ortaya çıkabilir. Bu fobiye sahip olan insanlar, yerde bir tüy yumağı olmasından veya saçlarını taramaktan korkabilir. Genellikle saçlarını kestirmeyi son derece zor bulurlar ve diğer insanların saçlarına dokunmaktan çekinirler.

Yorum Yaz

Benzer İçerikler