Novarge Premium
İnsan Duygularının Kontrolü: Duygusal Zekâ Becerisi

İnsan Duygularının Kontrolü: Duygusal Zekâ Becerisi

KARİYER

Haziran aynının ortasına yaklaşırken bir haftanın daha sonundan hepinize merhaba Sevgili Novarge Ailesi. Bugün sizlerle; duyguları yönetme, kontrol etme ve yorumlama eylemini mümkün kılan duygusal zekâ becerisinden bahsedeceğiz.

İnsan zekâsı temel anlamda üç farklı kategoride incelenir. “Duygusal, Mantıksal ve Ruhsal Zekâ” olarak üç farklı kategoride incelenen insan zekâsı, bireyin düşünce ve yaşam düzeyini tümüyle şekillendirir. Mantıksal zekaya sahip bireylerin olayları mantık çerçevesinde değerlendirmesinin yanı sıra, duygusal zekâ becerisinde öncelikli olan duygu ve hislerdir.

Duygusal Zekâ Becerisi

Duygusal zekâ becerisine sahip bireylerin karşısındaki insanların duygularını yorumlama, kontrol etme ve yönetme gibi becerileri dolayısıyla empati yetenekleri de baskındır. İnsanların duygularını ve düşüncelerini fark ederek, kendi duygularının çerçevesinde değerlendirme sürecini üstlenirler.

Novarge Uzaktan Eğitim Merkezi olarak bugün; duyguları yönetme, kontrol etme ve yorumlama eylemini mümkün kılan duygusal zekâ becerisini araştırdık.

Duygusal Zekâ Nedir?

Evrensel tanımı EQ (emotional quotient) olarak bilinen duygusal zekâ; insan duygularına yönelik yorumlama, yönetme ve kontrol etme becerilerine verilen isimdir. Duygusal zekâ becerisine sahip bireyler karışındaki insanların duygularını, düşüncelerini ve fikirlerini kolaylıkla algılayabildikleri için anlamlandırma yetenekleri gelişmiştir. Yaşamda anlamlandırdıkları durumlar doğrultusunda daha doğru kararlar verebilir ve kolaylıkla çözüm üretebilirler.

Hayatta kişinin yüksek IQ seviyesine sahip olmasının mutluluk ve başarıyı açan kapı olduğuna dair bir kanı vardır. Fakat zekanın her türü, bireyin mutlu ve başarılı olabilmesi için gerekli kapıların açılmasında önemli bir rol oynar.

Duygusal Zekâ Becerisi

Duygusal zekâ becerisinin gelişimi genellikle birçok insan tarafından merak edilen bir husustur. Fakat bilim adamları duygusal zekanın geliştirilip geliştirilemeyeceği konusunda tartışmayı sürdürür. Duygusal zekanın geliştirilebilir bir beceri olduğunu öne süren bilim adamları, çocukluk sürecinde verilen sevginin beceriyi geliştiren önemli bir unsur olduğunu savunurlar.

Duygusal Zekâyı Temsil Eden Ana Beceriler Nelerdir?

  1. Empati: Bireyin sahip olduğu empati duygusu, karşısındaki insanın duygularını görebilmeyi ve kendini başkasının yerine koyarak düşünebilmeyi mümkün kılar.
  2. İçsel Motivasyon: Bireyin kendine, hedeflerine ve geleceğine olan inancını temsil eder.
  3. Öz Bilinç: Bireyin kendi duygu ve düşüncelerine yönelik güven ve hakimiyetini esas alır. Öz bilinci gelişmiş bireyler zayıf ve güçlü yönlerinin farkında olarak hareket edebilirler.
  4. Duygu-Durum Kontrolü: Davranışları, durumları ve dürtüleri kontrol edebilmeyi ifade ederek, değişime ayak uydurabilmeyi sağlar.

Duygusal Zekâ Becerisi

Duygusal Zekâ Özellikleri Nelerdir?

Duygusal zekâ becerisi gelişmiş bireylerin;

  • Empati yetenekleri yüksektir. Kendilerini kolaylıkla karşı tarafın yerine koyabilir, duygu ve düşünceleri hakkında bilgi sahibi olabilirler.
  • Sosyal ilişkileri kuvvetlidir. Karşısındaki kişinin duygularına önem verdikleri için sosyal ilişkilerinde saygı ve anlayış duyguları ön plandadır.
  • Hayatın birçok aşamasında çeşitli niteliklere anlam yükleyebilirler. Bu sayede karşısındaki insanı anlayabilme ve çözüm üretebilme becerileri oldukça yüksektir.
  • Bir kavram çevresinde düşünürken duygularını, düşüncelerini ve hislerini ortaya koyabilirler.
  • İçsel huzuru ve mutluluğu yakalayabilme oranı diğer zekâ türündeki bireylere göre oldukça yüksektir.
  • Duygularıyla hareket etmeleri bazı konular karşısında yanlış düşünmesine neden olabilir. Bu nedenle mutlaka ikinci bir gözle değerlendirebilmek gerekir.
  • Bir topluma hitap edebilmek için duygusal zekaya hitap edebilecek beceriye sahiptirler. Genellikle toplumun büyük bir kesimine hitap eden siyasilerin duygusal zekâları yüksektir.
  • Kendi karmaşık ve problemli duygularına dahi çözüm getirebilme oranları yüksektir.
  • Sosyal çıkarımlar yaparak toplum ve insanlar için doğru kararların verilebilmesine öncülük ederler.

 

Duygusal Zekâ Becerisi

Novarge’de bugün; duyguları yönetme, kontrol etme ve yorumlama eylemini mümkün kılan duygusal zekâ becerisinden bahsettik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hepinize başarılı, mutlu ve sağlıklı bir hafta sonu diliyorum Sevgili Novarge Ailesi.

Unutmayın, her şey geleceğiniz için!

ELİF AKSÜT

Yorum Yaz

Benzer İçerikler