Novarge Premium
İş Hayatında Beden Dilinin Önemi

İş Hayatında Beden Dilinin Önemi

KARİYER

Adım adım ilerlediğimiz bir ekim ayının ilk haftasından hepinize merhaba Sevgili Novarge Ailesi. Bugün sizlerle, iş hayatında ikili iletişimin bir anahtarı olarak beden dilinden bahsedeceğiz.

Hayata adım attığımız ilk andan itibaren göz, mimik, dokunuş ve sözlerimiz ile kendimizi ifade etmeye başlarız. Günümüzde “iletişim” kelimesi yalnızca sözlü konuşmalar ile ilişkilendirilse de iki taraf arasında kurulan bağın birden çok yolu bulunur. Örneğin, henüz yaşını doldurmamış bir bebeğin ebeveynleriyle iletişime geçme yolu seslerdir. Huzursuz, mutsuz ya da rahatsız olduğunda sesleriyle ifade eden bebeğin mimikleri yaşla orantılı gelişim gösterir. Çocukluk evresinde ikili iletişimin temelleri mimik, söz ve ifadelere dayanır. İstediğini işaretler yoluyla belirten bir çocuk, rahatsızlığını küçük sözlerle ifade etmeye başlar. İnsan yaşı ilerledikçe ikili iletişim kanalları gelişerek konuşma, mimik, ifade, ses ve dokunuş ile şekillenir.

Karşımızdaki insanla sözlerin olmadığı bir iletişim kurarken düşüncelerini anlayabilmenin yolu beden dilidir. Beden dili, sözlü iletişimi güçlü kılabilmek amacıyla vücut hareketlerinin kullanımına teşvik eder. Beden dili doğru kullanıldığında karşıda olumlu bir izlenim bırakırken yanlış kullanıldığında olumsuz görüşlere neden olabilir. Beden dilinin doğru kullanılması gereken mekânlar içerisinde ilk sırada iş yerleri bulunur. Örneğin iş yerinde olumsuz bir duruma ilişkin üzgün olduğunuz durumlarda beden diliniz nefreti çağrıştırarak yanlış anlaşılmalara neden olabilir. Özellikle iş hayatında beden dili kurallarına hâkim olmanın önemi yüksektir.

İş Hayatında Beden Dilinin Önemi

Novarge’de bugün, iş hayatında ikili iletişimin bir anahtarı olarak beden dilinden bahsettik. Gelin, birlikte değerlendirelim.

İş Hayatında Kullanılan Beden Dili Hareketleri

Gözleri Yuvarlamak

Gözleri devirmek ya da yuvarlamak karşımızdaki insanın söylediklerine ilişkin ilgi duymadığımızın somut bir göstergesidir. Yalnızca gözlerimizi dinlendirmek için yapıyor bile olsak karşı tarafta iletişimi olumsuz karşıladığımız yönünde bir görüşün uyanması muhtemeldir.

İş Hayatında Beden Dilinin Önemi

Koltuğa Yayılarak Oturmak ve Sırt Yaslamak

Patron ve üst mertebelerinizin olduğu bir mekânda yayılarak koltuğa oturmak ve sırtınızı yaslayarak bacaklarınızı açmak saygı duymadığınıza ilişkin bir izlenime neden olabilir. Karşınızdaki insan konuşurken önem hafifçe eğilerek arkaya yaslanmadan dinlemek, konuya ilişkin ilgi duyduğunuzu belirtir.

İş Hayatında Beden Dilinin Önemi

Düşük Omuzlar

Hepimizin bildiği gibi düşük omuzlar eksik bir özgüven göstergesidir. Özellikle iş hayatında otoriteye karşı güven duygusunu geçirebilmek için dik durmak önemlidir. Dik durarak omuzları aynı hizaya getirmek bireysel güveni karşıya yansıtır. Özellikle patron ve üst mertebelerle yapılan iş görüşmelerinde kendinden emin bir duruş, olumlu izlenimler doğurur.

İş Hayatında Beden Dilinin Önemi

Zayıf El Sıkışması

El sıkışmaları, çoğunluk tarafından önemsenmeyen bir iletişim biçimi olsa da karşı tarafa yönelik mesajları oldukça yüksektir. Ellerin tam temas etmediği ve göz teması kurulmayan el sıkışmaları memnuniyetsiz bir izlenim yaratır. Aynı zamanda el sıkışırken fazla sıkmak ve kendinize doğru çekmek karşı tarafın olumsuz düşünmesine neden olur. El sıkışırken dik durmak ve göz teması kurmak oldukça önemlidir. Güçlü bir biçimde sağladığınız el sıkışması, karşı tarafın özgüveninizi algılamasını sağlar.

İş Hayatında Beden Dilinin Önemi

Sürekli Onaylamak

İş hayatında karşınızdaki kişiyi dinlerken kafa sallamak bir onay belirtisidir. Ancak bunu sürekli yapmak karşı tarafın söylediklerine kulak asmadığınızı ya da kayıtsız kaldığınızı gösterebilir. İletişimde olduğu gibi beden dilinde de fazla mesajın zarar doğurma olanağı yüksektir.

İş Hayatında Beden Dilinin Önemi

Devamlı Kıpırdamak

İnsan vücudu, rahatsız ve güvensiz olduğu ortamlarda sürekli kıpırdama ihtiyacı hisseder. Ancak heyecanlı olduğunuz bir iş ortamında sürekli kıpırdamak karşı tarafa rahatsızlık mesajı verebilir. Bu gibi durumlardan kaçınmak için hareketin fazlasına olabildiğince dikkat etmek gerekir.

İş Hayatında Beden Dilinin Önemi

Novarge’de bugün, iş hayatında ikili iletişimin bir anahtarı olarak beden dilinden bahsettik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hepinize huzurlu, mutlu ve sağlıklı bir hafta diliyorum Sevgili Novarge Ailesi.

Unutmayın, her şey geleceğiniz için!

ELİF AKSÜT

Yorum Yaz

Benzer İçerikler