Novarge Premium
İş Hayatında Etkili İletişim İçin İpuçları

İş Hayatında Etkili İletişim İçin İpuçları

İŞ HAYATI

İş hayatı ve etkili iletişim birbirleriyle çok yakından ilişkili iki kavramdır. Bireylerin birbirleriyle yapmış olduğu tüm duygu, düşünce, bilgi alışverişi iletişimi oluşturmaktadır. İletişimin etkili bir şekilde iş hayatında kullanılması da çok önemlidir.

Siz de duymuşsunuzdur “Yalnızlık Allah’a mahsustur” sözünü. Bu söz de insan için iletişimin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Bir yere kadar yalnızlığı kaldırabilen insan bünyesi fıtrat gereği iletişime mahkumdur. Kendini ifade etmek, düşüncelerini anlatmak ve duygularını yansıtmak insanın en doğal özelliklerindendir. Tüm bunları da jestler, mimikler, el kol hareketleri, şekiller, sesler ve kelimelerle yapıyoruz.

Evet, iletişim insan için çok önemlidir. Ama iletişim kurmak da bir beceri gerektirir. Belli seviyelerde özellikle iş hayatında etkili iletişim çok önemlidir. Birey, çevresi ile bir şekilde iletişim kurabilir ama iş hayatında bu yeterli olmamaktadır. Etkili iletişim yollarını bilmek ve bunları uygulamak iş hayatında sizi bir üst basamağa götürecek en önemli yoldur.

İş hayatında iletişimin pek çok ayağı vardır. Çalışanın patronu ile, diğer çalışanlarla ya da müşteri ile kurduğu iletişim çok mühimdir. İletişim kurduğunuz kişilere karşı tavırlarınız, yeniliklere açık olma ya da problem çözme gibi özellikleri gelişmiş bireylerin iş hayatında daha başarılı olduğu görülüyor. Biz de size bu yazımızda iş hayatında etkili iletişim kurmanın ipuçlarından bahsedeceğiz.

İş Hayatında Etkili İletişim İpuçları

İş hayatı insanı kimi zaman zorlu süreçlere sokabilir. Bu zamanlarda iletişim kurmakta zorlanabilirsiniz. Sonuçta herkesten çok iyi iletişim kurması beklenemez. Fakat bu yönde atacağınız bazı adımlarla iletişim yönünüzü geliştirebilir ve kimi hatalarınızı düzeltebilirsiniz. Öncelikle bu konuda kendinizi çok eksik görüyorsanız atmanız gereken en önemli adım alanında uzman bir kişiden etkili iletişim eğitimi almaktır. Şimdi bizim size vereceğimiz bazı ipuçlarına bakalım:

Dinlemeyi göz ardı etmeyin

İletişim denildiği zaman pek çok birey sadece kendisinin konuşacağı bir ortam hayal ediyor. Ama kendinizi ifade etme hakkınızın olduğu kadar karşınızdaki kişinin de olduğunu unutmayın. Dinleme, iletişimde gözden kaçan ama aslında konuşmak kadar önemli olan bir unsurdur. İş hayatında da etkili iletişimde her şeyin doğru ilerleyebilmesi için dinleme çok önemlidir. İletişimi tek taraflı olarak düşünmemek ve karşılıklı diyaloglarla konuşmak daha sağlıklı olacaktır. Aksi takdirde sadece tek kişinin konuşması iletişim olmayacaktır. Dinleme yapmak ve karşınızdaki kişiye gerekli yerlerde gerekli dönütleri vermek etkili iletişimde çok mühimdir.

İletişimde bağlamdan kopmayın

Özellikle iş hayatında gerçekleştirilen iletişimin belli bir bağlama oturması gerekiyor. Konuşulan konular birbiriyle bağıntılı olmalıdır. Karşınızdaki kişi size projeden bahsediyorken siz ofisteki yemeklerin kötü olduğundan bahsederseniz burada iletişim kopacak ve karşınızdaki kişiden olumsuz eleştiri alacaksınız. Kafaları karıştırmadan aynı düzlemde yapılan konuşmalar hem çözüm odaklı olacak hem de iletişimi daha sağlıklı kılacaktır.

İletişimde önce saygı

Toplumun her noktasında insanlar birbirlerine karşı saygılı olmalılardır. İletişimde de bu böyledir. Öncelikle karşınızdakinin düşüncesine saygı duymalı ve onu kendi doğrularınıza göre yargılamamalısınız. Belki de söylenen şey size tamamen ters gelebilir. Yapmanız gereken şey gerilimi artırmak değil saygılı bir şekilde öyle düşünmediğinizi anlatmaktır. Herkes herkesin fikrini kabul edecek diye bir kanun yoktur. Ama karşımızdakinin ne dediğini dinlemeli ve insan olarak düşüncelerine saygı duymalıyız. Diğer türlü iş ortamında gergin ve saygısız bir kişi olarak tanınabilir ve bu durum üzerinize etiket olarak yapışabilir.

Yüzünüz gülsün ve samimi olun

Gülümsemek ve samimiyet iş hayatında size pek çok kapıyı açacaktır. Bu iki olumlu hareket karşınızdaki kişiye doğrudan pozitif enerji olarak gidecektir. Beden dilinize de yansıyacak olan bu enerji sayesinde olumlu bir iletişim gerçekleşecektir.

Bununla beraber yapmacıklık da hem normal yaşamda hem de iş hayatında kabul edilemeyen bir davranıştır. Böyle davranan insanlar inandırıcılıklarını kaybeder ve bu durum olumsuz bir iletişime davetiye çıkarır.

Önceliklerinizi ertelemeyin

İş hayatının akışına kapılıp öncelikleri ertelemeyin. Sizden bir şey istendiğinde özellikle bu iş acilse hemen gerçekleştirmeye çalışın. Bu şekilde karşınızdaki kişi kendini önemli hissedecek ve iş ortamında etkili bir iletişim oluşacaktır.

Yardımlaşın

İş hayatında etkili bir iletişimde önemli unsurlardan biri de yardımlaşmadır. ‘Bana dokunmayan yılan bin yaşasın’ fikrini bir yana bırakıp iş arkadaşlarınıza elinizden geldiğince yardım etmeniz olumlu bir hava yaratacaktır.

Yorum Yaz

Benzer İçerikler