Novarge Premium
İş Hayatında Tükenmişlik Sendromu Sorunu

İş Hayatında Tükenmişlik Sendromu Sorunu

İŞ HAYATI

Tükenmişlik Sendromu, son dönemde bilhassa iş hayatında ismi çok sık anılan bir problem. Altında büyük oranda stresin yattığı bu sorun, fiziksel ve psikolojik rahatsızlıklara sebep olabiliyor. 

İş hayatında meydana gelen maddi ve manevi doyumsuzluk hissi ve buna eşlik eden yetersizlik duygusu tükenmişlik sendromunu ortaya çıkaran sebepler olarak gösterilmektedir. Bireyin beklentileri ile amaçları arasındaki denge sağlanamamışsa bir süre sonra bireyde iş hayatına karşı olumsuz bir bakış oluşuyor. Artık yaptıkları anlamsızlaşıyor ve beklentileri de eskisi kadar önemli olmuyor. 

İnsanlar pek çok amaç uğruna iş hayatında yerlerini alırlar. Bu, çetin ve rekabetli ortamda kimisi sevdiği işi gönlünce yapmaktayken kimisi de hayatını devam ettirmek için pek çok şeye katlanmak zorunda kalıyor. İkinci kısımdaki insanlar, zaten işi yapmak zorunda olduklarından ve seçme şansları çok olmadığından rüzgârda uçan yaprak misali hayatın akışında kaybolup gidiyor. İlk grupta, yani işini seven insanlar içinse kimi zaman her şey yolunda gitmeyebiliyor. Çünkü rekabetin büyük olduğu iş ortamlarında yüksek verimlilik ve potansiyel beklentisi de çok oluyor. 

Başlarda büyük azim ve heveslerin öncülüğünde hedefe yürüyen bireyin, zamanla isteği azalıyor ve amaçlarını gerçekleştirebilecek gücü kendisinde bulamıyor. Böylece tükenmişlik sendromunun ilk adımları da atılmış oluyor. 

Tükenmişlik Sendromunun alt yapısında olumsuz düşünce yapısı vardır. Zihinsel bozulma duygusal yetersizliğe dönüşüyor ve bireyde mutsuzluk, yetersizlik, değersiz hissetme gibi duygular ortaya çıkıyor. Bunlarında artması ile beraber de fiziksel problemler baş gösteriyor. Bu sendromun artması ile bireyler, sindirim sistemi rahatsızlıkları, eklemlerde, baş ve boyunda ağrılar, uyku düzeninin bozulması, devam eden gerginlik ve öfke durumları, iştah kayıpları, gibi pek çok fiziksel ve ruhsal sorunlar yaşayabilirler. 

Depresyon ve kaygı bozukluğu rahatsızlıkları ile yakın belirtiler gösteren Tükenmişlik sendromu, çalışma hayatı temelli olması ile diğer rahatsızlıklardan ayrılmaktadır. İş yükünün artması, işten ilk günkü gibi zevk alamama, heyecanın azalması, amaçlara ulaşamama şeklinde belirtilerle başlayan bu sendromda, kişiye çevresinden gelecek yardım çok mühimdir. 

Uzun seneler aynı işte çalışan pek çok insanda Tükenmişlik Sendromu sorunu ortaya çıkabilir. Bu sorunla kısa çalışma periyotlarında da karşılaşabiliriz. Mühim olan şey bu problemden nasıl kurtulabileceğimizdir. İşte size bu konuda bazı tüyolar: 

Bakış açımızı değiştirmek 

Eğer siz de çalıştığınız işte robotlaştıysanız artık farklılık yapmanızın vakti gelmiş demektir. Bu değişiklikte ilk adım hayata bakış açınızı değiştirmek olmalıdır. Öncelikle yeni bakış açıları geliştirin. İçinde bulunduğunuz iş ortamına kimler sahip olmak ister? Bu işi bırakırsanız ne yaparsınız? Kendinizden daha düşük pozisyonlarda çalışmak zorunda kalsanız ne hissedersiniz vs. 

Uzman görüşü almak 

Tükenmişlik sendromunuz kontrol edilemez bir hal aldıysa kesinlikle uzman desteği almalısınız. İhmal etmeden bir an önce alanında uzman bir kişiyle görüşmek ve onun rehberliğine başvurmak sizi rahatlatacaktır. 

Çalışma alanını ferahlatmak 

 Tekdüze bir şekilde her gün aynı yerde aynı işi yapmak sizi bu sendroma iten sebepler arasında olabilir. İmkânınız varsa farklı yerlerde çalışmak, arada az da olsa ufak egzersizler yapmak, ufak molalarda farklı alanlarla ilgilenmek gibi anlık değişimler mutlaka hayatınızda ve çalışma alanınızda olmalıdır. 

Sosyal hayatınızı güçlendirin 

İş hayatınız yoğun geçiyor olabilir. Bunun dışındaki alanlarda her şeyi bir kenara bırakmak, kafanızı boşaltmak, sosyal alanlarınızı güçlendirmek motivasyonunuzu toparlamanıza ve yeni haftaya da güzel bir şekilde başlamanıza sebep olacaktır. 

Tükenmişlik Sendromu iş hayatında karşınıza çıkan ama aşılamayacak bir sorun değildir. Önemli olan bu soruna kendinize kaptırmayın ve sizi hayatta tutan pek çok güzelliğin olduğunu da unutmayın. 

Yorum Yaz

Benzer İçerikler