Novarge Premium
İş Sözleşmesinin Önemi Nedir, Neden İmzalanmalıdır?

İş Sözleşmesinin Önemi Nedir, Neden İmzalanmalıdır?

İŞ HAYATI

İşçi ile işveren arasındaki ilişkinin hukuki zemine dayanması ve her iki tarafın da çıkarlarının korunması için taraflar arasında iş sözleşmesi imzalanmalıdır. İmzalanan anlaşma metni ile artık ilişkiler hukuki boyuta geçmiş olur.

İş sözleşmesini konuşabilmek için öncelikle 4857 sayılı İş Kanununa bakmalıyız. Bu kanuna göre iş sözleşmesi işverenin emirlerine ya da talimatlarına bağlı, belli bir maaş karşılığında çalışmayı gerektiren tüm iş ilişkilerini içine alan bir anlaşma sistemidir. Bu sistemde iş sözleşmesi denildiğinde akla hemen yazılı bir anlaşma gelmektedir. Burada önemli olan sözleşmenin süresidir. Kanun gereği süre olarak bir sene ve daha uzun olan iş sözleşmeleri yazılı olmak zorundadır. Ama iş sözleşmeleri sözlü olarak da yapılabilir. Burada yazılı ve sözlü iş akitlerindeki en önemli fark ispat etme faktörüdür. Herhangi bir sorun çıktığında sözlü iş sözleşmelerinin ispat edilebilmesi biraz güçtür.

İş sözleşmelerinin biçimsel yapıları ile alakalı bir kural ya da şablon yoktur. İşveren istediği biçimde bu sözleşmeyi hazırlayabilir. İş sözleşmesindeki asıl önemli nokta sözleşmenin içeriğidir. Sözleşme yazılı olarak yapılmadıysa; işveren işçiye en fazla iki ay içinde iş kuralları ve koşullarını, genel olarak çalışma şartlarını, ödeme sisteminin nasıl olduğunu, iş sözleşmesinin süresini, fesih olması durumunda iki tarafın da uymak zorunda olduğu hükümlerin yazılı olduğu bir belgeyi vermek zorundadır.

İş Sözleşmesinin Önemi Nedir?

İş veren ve işçi arasındaki tüm haklar İş Kanunu ile koruma altına alınmıştır. Bu yüzden iş sözleşmesine gelişigüzel her şey yazılamaz. İş Kanunu referans alınarak yazılacak sözleşmeler hukuk önünde tarafları koruması bakımından mühimdir. Böylece iş veren bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde sözleşmeye koyduğu geçersiz maddeleri savunamayacak ve işçi hakkını alacaktır. İş sözleşmeleri özellikle işçinin hakkını koruması bakımından önemlidir. Alın teri dökerek iş verenin katma değerini artıran işçinin kanun önünde haklarını alabilmesi için bu sözleşmeyi yapması şarttır. Yapılacak olan sözleşme ile sadece işçi değil işveren de koruma altına alınmaktadır.

İş Sözleşmesi Neden İmzalanmalıdır?

İş sözleşme sayesinde işçi, işverenin kendisine verdiği görevi yerine getirir; işveren de buna karşılık işçiye maaş ödeme borcunu yüklenir. İş sözleşmesi neden imzalanmalıdır, sorusunun cevabı da tam olarak burada yatmaktadır. Eğer kurallarına ve kanuna göre bir sözleşmeye imza atılmazsa işveren işçinin yükünü haksız bir şekilde ve istediği kadar artırabilir. Bu şekilde işçi, mağduriyetler yaşayabilir. Bunun aksinin de gerçekleşmesi mümkündür. Bu sebeple iş akdinin açık, net ve kanuna uygun bir şekilde yazılıp karşılıklı imzaların atılması mağduriyetlerin önüne geçmesi bakımından çok önemlidir.

İş sözleşmelerine imza atılırken şu noktalara dikkat edilmelidir:

* Bir iş sözleşmesi imzalanırken bakılması gereken ilk ve en önemli nokta “iş tanımı”dır. Sözleşmede ne iş yapılacağı net bir şekilde belirtilmelidir.

* Sözleşmenin başlangıç tarihinin bilinmesi ve belirtilmesi de imza atarken dikkat edilmesi gereken bir unsurdur. Başlangıç itibariyle maaş alma durumu, sigorta başlangıcı ya da kıdem tazminatı meselelerinde bazen bir gün bile fark yaratabilmektedir.

* İş sözleşmesi imzalarken metnin bulunduğu kağıt iyice incelenmelidir. Boş ve tarihsiz kağıtlara imza atılmamalıdır. Sözleşmede yazan iş tanımı ile size söylenen işin aynı olup olmadığı teyit edilmeli, herhangi bir pürüz varsa giderilmelidir.

* İş sözleşmesindeki maddeler dikkatlice okunmadan imza atılmamalıdır. Sözleşmede kimlik ve adres bilgilerinizin doğru yazıldığına emin olun. En önemlisi de kimin hangi görevleri yapacağını ifade eden maddenin sözleşmede olup olmadığını kontrol edin.

 

Yorum Yaz

Benzer İçerikler