Novarge Premium
İşaret Dili Öğrenmek İsteyenlere Önemli Tavsiyeler

İşaret Dili Öğrenmek İsteyenlere Önemli Tavsiyeler

EĞİTİM

İnsan gelişimi, sınırsız bir olgudur. Anne karnında başlayan bu gelişim bireylerin istekleri ve içinde bulundukları koşullara göre değişiklik gösterebilir. Bu gelişimin en önemli basamaklarından birisi dil öğrenimidir. Bu yazımızda toplumsal farkındalığın artırılmasında önemli bir noktada olan işaret dilini öğrenmek isteyenlere önemli tavsiyelerde bulunacağız.

İşaret dili öğrenmek bir bakıma herhangi bir yabancı dili öğrenmek gibidir. Dil öğreniminde geçerli olan yöntemler işaret dilinde de uygulanır.

Kısaca işaret dili; işitme ve konuşma engeli olan bireylerce kullanılmakta olan bir iletişim şeklidir. Zaman geçtikçe bu iletişim yöntemi yalnızca engelli kişiler arasında kullanılmaktan çıkmış ve onlar ile iletişimde olmayı talep eden bireyler tarafından da öğrenilmeye başlanmıştır. Bu iletişim yönteminde el hareketleri ile beraber kullanılan jest ve mimiklerde çok önemlidir.

İşaret dilini öğrenerek işitme ve konuşma engelli bireylerle iletişime geçebilirsiniz ama bu dil sayesinde yeni bir meslek sahibi de olabilirsiniz. Mesela bu alanda kendinizi geliştirip işaret dili tercümanı olarak adliyelerde bilirkişi olarak görev alabilirsiniz.

İşaret Dili Öğrenmek İsteyenlere Önemli Tavsiyeler

- Uzmanından eğitim alın

İşaret dilini doğru bir şekilde öğrenebilmeniz için alanında uzman olan bir kişi ya da kurumdan eğitim almalısınız. Yukarıda bahsettiğimiz gibi işaret dili içerisinde kurallar barındıran bir yapıdadır. Bu kuralları doğru öğrenebilmek ancak işaret dili eğitimi ile olacaktır. Daha önce bu konuda hiç bilginiz yoksa temel işaret dili eğitimi ile süreci başlatabilirsiniz. Devamında isteğinize göre işaret dilinde uzmanlaşabilir ve İşaret dili tercümanlığı ile meslek haline getirebilirsiniz.

- İşaret dili sözlüğü edinin

İşaret dili eğitimine başladıktan sonra Türk Dil Kurumu’nun İşaret Dili Sözlüğü’nü başucu kitabı yapmalısınız. Buradan yararlanarak evvela harfleri ezberlemeli ardından en temel cümle kalıplarında geçebilecek sözcükleri ezberleyip bu sözcüklerle kısa cümleler kurmaya çalışın. Kelime ezberi yapacağınız zaman öncelikle işaret dilini nerede kullanacaksanız o alandaki kelimelerden başlayın. Yani siz adliyede çalışmak için bu dili öğreniyorsanız o zaman bu alanda geçen sözcükleri öğrenmeye öncelik vermelisiniz.

- Bol bol pratik yapın

Yeni bir dil öğrenme noktasında pratik yapmak çok önemlidir. Ülkemizde, ilkokuldan lise bitinceye kadar İngilizce eğitimi alındığı halde önemli kazanımların olmamasının sebebi pratik eksikliğidir.  Bu yüzden İşaret dilinde ilerlemek ve hızlanmak için bol bol pratik yapmalısınız. Kuralların tekrar edilmesi, harflerin öğrenilmesi pratikle gerçekleşecektir ama bu konuda işitme ve konuşma engeli olan bireylerle pratik yapılması size çok daha faydalı olacaktır. İlk zamanlarda biraz zorlansanız da zamanla gelişecek ve çok iyi bir konumda olacaksınız.

- Ayna karşısında çalışın

İşaret dili, görsel bir dildir. Bu yüzden işaretler ezberlenirken ayna karşısında çalışmak görsel hafızanızı güçlendirecektir. Ayrıca ayna karşısında çalışarak, işaret dili için çok önemli olan mimiklerinizi de doğru bir şekilde kullanmayı öğrenebilirsiniz.

- Dijital dünyadan yararlanın

Günümüz dünyasında internetle artık ihtiyaç duyulan tüm bilgilere erişmek çok kolay. Siz de işaret dili hakkında kendinizi yetersiz gördüğünüz noktalar varsa bu eksiklikleri gidermek amacı ile değişik kaynak ya da uygulamalara ulaşabilirsiniz ve gelişiminizdeki noksanları giderebilirsiniz.

- Pes etmeyin

Az önce de bahsettiğimiz gibi yeni bir dil öğreniyorsunuz. Bu dünyaya girdiğinizde kimi zaman yapamadığınız, yorulduğunuz ve pes etmek isteyeceğiniz zamanlar olabilir. Böyle zamanlarda pes etmeyi aklınızdan bile geçirmeyip “başaracağım” diyerek kendinizi motive etmeniz gerekiyor. Unutmayın siz bir dil öğreniyorsunuz ve dil öğrenmek hiç de kolay değildir. Kendinizi olumlu olarak motive etmekten vazgeçmeyin.

Bahsettiğimiz bu metotlarla işaret dilini etkili ve hızlı bir şekilde öğrenme noktasında önemli adımlar atabilirsiniz. Eğer sizin de işaret dili öğrenmek gibi bir planınız varsa ilk adımı hemen atın. Gerisi zaten gelecektir.

Yorum Yaz

Benzer İçerikler