Novarge Premium
İşaret Dili Tercümanlığı ve Eğitim Programı

İşaret Dili Tercümanlığı ve Eğitim Programı

KARİYER

Baharda yağmurun yüzünü gösterdiği bir haftanın başından hepinize merhaba Sevgili Novarge Ailesi. Bugün sizlerle, iletişimin herkes için mümkün kılınmasında etkin rol oynayan işaret dili tercümanlığı becerisinden ve eğitim programlarından bahsedeceğiz.

İletişim, yalnızca iki tarafın konuşma durumuna dayanan bir davranışın yanı sıra kendini ifade edebilme yöntemidir. Yaşam süren her insanın hakkı olan iletişim, yalnızca dil ile sınırlı kalmayarak, işaret dili ve türevlerini de kapsar. Gelin, bedensel iletişimi mümkün kılan işaret dilini birlikte inceleyelim.

İşaret Dili Nedir?

İşaret dili tercümanlığı, işitme engelli bireylerin yaşamsal fonksiyonlarını karşılayabilmesi gibi konularda yardımcı bir alandır. Tercümanlık denildiğinde genelde sözlü ya da yazı tercümanlık alanı zihinde belirse de işaret dili tercümanlığı sıklıkla tercih edilen alanlar arasındadır. Beden ve işaret dilini kullanarak işitme engellilerin iletişimini mümkün kılan işaret dili tercümanlığı, işitme duyusunda sorun yaşayan tüm bireylerin korunma, eğitim, sağlık ve barınma gibi ihtiyaçlarına yönelik iletişim kurabilmesini sağlar.

İşitme engelli vatandaşların kamu kuruluşları ve adli binalarda iletişim kurabilmesi oldukça zorlaşır. İşaret dili tercümanları, işitme engellilerin bedenleri ile ifade ettiklerini, karşı tarafa aktarmakta görevlidir.

İşaret dili tercümanlığı yapan bireylerin hem beden dili hem de sözlü anlatım konusunda bilgili olabilmesi gerekir. Aynı zamanda bu niteliklerin yanında, pratik düşünebilme yetisine sahip olması becerinin gelişmesine katkı sağlayacaktır.

İşaret Dili Tercümanlığı Eğitimi

İşaret Dili Tercümanlarının Görevleri Nelerdir?

İşaret dili tercümanı denildiğinde bu kavram genellikle yalnızca işitme engellilerin iletişim kurabilmesini sağlamak olarak düşünülebilir. Ancak bu kavramın dışında birçok görev ve sorumlulukları mevcuttur.

  • Beden dili ve işaret dili arasındaki ilişkiyi sağlayarak iletişimin gerçekleştirilmesine katkıda bulunmak.
  • Plan ve programlı çalışarak; iş organizasyonlarına uyum sağlamak.
  • Sözel dili işaret diline çevirirken; aynı başarıyı, işaret dilini de sözel dile çevirmekte de göstermek.
  • İşaretlerin tanımlanmasını sağlamak.
  • Konuşma bozuklukları ve gramer bilgisi gibi problemlerin, gramer ve yazım kurallarına uyumlu olarak işaret dili çerçevesinde giderilmesini sağlamak.
  • Tercümanlığa dair meslek kurallarına hakim olmak.

 

İşaret Dili Tercümanlığı Eğitimi

İşaret Dili Tercümanlığı Eğitimi Nedir?

İşaret dili tercümanlığı eğitimi, Türk işaret dilini aktif olarak kullanabilme ve işitme engellilerle iletişim kurarak işaret dilini öğrenerek öğretebilmenin tümünü kapsayan bir programdır. İşaret dili tercümanlığı eğitim programını edinen bireyler aldıkları eğitimlerin doğrultusunda, işitme engelliler ile kolayca iletişim kurarak, hayati fonksiyonlarını sürdürmelerinde bir yardımcı olarak yer almalarını kapsar.

İşaret dili tercümanlığı eğitimini alan bireyler, adliyelerde bilirkişi olarak ya da İşaret Dili Tercümanı olarak memur kimliği altında çalışabilirler.

İşaret Dili Tercümanlığı Eğitimi

Novarge Uzaktan Eğitim Merkezi’nin sunmuş olduğu “İşaret Dili Tercümanlığı Eğitimi” programını edinerek sizler de işitme engellilerle kolayca iletişim kurabilir ve yaşamsal fonksiyonlarını işaret dili ile sürdürmelerine yardımcı olabilirsiniz. Aynı zamanda Novarge Uzaktan Eğitim Merkezi’nin sertifikalı olarak sunduğu bu eğitim programını başarı ile tamamlayarak sertifikaya sahip olduğunuzda, iletişim fonksiyonlarınızı geliştirebilir ve bu öğretiyi meslek hayatınıza yansıtabilirsiniz. Eğitim programına linkten ulaşabilirsiniz: https://www.novarge.com.tr/kurs/isaret-dili-tercumanligi-kursu

Novarge’de bugün sizlerle, iletişimi herkes için mümkün kılmanın bir aracı olan, işaret dili tercümanlığından ve eğitim programlarından bahsettik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hepinize sağlıklı, başarılı ve mutlu bir hafta diliyorum Sevgili Novarge Ailesi.

Unutmayın, her şey geleceğiniz için!

ELİF AKSÜT

Yorum Yaz

Benzer İçerikler