Novarge Premium
James-Lange Teorisi

James-Lange Teorisi

KARİYER

Ağustos ayının sonuna doğru yaklaştığımız bir hafta ortasından hepinize merhaba Sevgili Novarge Ailesi. Bugün sizlerle, insanoğlunun varoluşundan bu yana araştırmalarını meşgul eden çalışmalardan biri olarak, James-Lange Teorisi konusuna değineceğiz.

İnsanoğlu var olduğu günden beri çeşitli duygu değişimleri üzerinde araştırmalar geliştirmiştir. Duyguların ortaya çıkış amacı ve sebep olduğu durumlar, araştırmanın temel prensiplerini oluşturur. James-Lange Teorisi, insan duyguları üzerine yapılmış çalışmaların en ilkellerinden biri olma özelliğine sahiptir. Söz konusu teori, insan duyguları hakkında değişik düşüncelere neden olsa da geniş bir kitle tarafından kabul görmüştür. James-Lange Teorisi, insan duygularının vücut üzerinde fizyolojik değişimlere yol açtığı fikrini reddeder. Bunun yerine teori, vücutta oluşan fizyolojik değişimler nedeniyle duygusal çeşitlenmenin olduğunu savunur.

James-Lange Teorisi

Novarge Uzaktan Eğitim Merkezi olarak bugün; insanoğlunun varoluşundan bu yana araştırmalarını meşgul eden çalışmalardan biri olarak, James-Lange Teorisi konusunu araştırdık. Gelin, birlikte değerlendirelim.

James-Lange Teorisi Nedir?

James-Lange Teorisi, fizyolojik duygu teorisinin en çok bilinen ve desteklenen örneklerinden birini oluşturur. Psikolog William James ve fizyolog Carl Lange tarafından önerilen James-Lange Teorisi, dışarıda gelişen olaylara karşı vücutta oluşan fizyolojik değişimlerin, çeşitli duygu durumlarına neden olduğunu söyler. Söz konusu teoriye göre duygular, fizyolojik reaksiyona neden olacak bir uyaran gözlemlendiğinde ortaya çıkar.

Örneğin; karşınıza çıkan çok büyük ve ürkütücü bir canlı vücudunuzda titremeye neden olur. Akabinde kalbini hızlı biçimde çarpar. Bu gibi fizyolojik durumlar beyin bölgesinin korku duygusunu algılamasını sağlar. Teoriye göre vücutta oluşan fizyolojik bir belirti akabinde koru ve endişe gibi hislere neden olur. James-Lange Teorisi, beyin bölgesinin fiziksel tepkileri algılayarak çeşitli duygusal durumları kendiliğinden yarattığını öne sürer.

James-Lange Teorisi

James-Lange Teorisi Üzerine Çıkarımlar

James-Lange Teorisi,

  • Duyguların vücutta fiziksel temellere dayalı olarak ortaya çıktığını savunur.
  • Vücudun fizyolojik değişimine neden olacak bir etken gördüğümüzde titreme, kalp çarpıntısı ve terleme gibi reaksiyonlar ortaya çıkar. Teoriye göre söz konusu reaksiyonlar duygusal düzeyde korku, endişe ve mutsuzluk gibi duygu durumları yaratır.
  • Başka teorisyenler tarafından eleştirilen bir teori olmasına rağmen, insan duyguları ve fizyolojik değişimler üzerine yapılan araştırmalarda teoriye yönelik belirtilere rastlanmıştır.

James-Lange Teorisi

James-Lange Teorisi Somut Örneği

James-Lange Teorisi’ni test etmek üzere tasarlanmış klinik bir deney esnasında depresyon teşhisi koyulmuş bir hasta değerlendirilmeye alınır. Söz konusu deneyin başında depresyon teşhisi koyulmuş hasta mekanik bir biyomedikal cihazla gülmeye zorlanır. Bu esnada hastaya yüz kaslarında gülme görüntüsü oluşacak şekilde uyarılar sağlanacağı bildirilir. Deneyin 30 dakikası boyunca kaslar tekrar tekrar uyarılır. Deney sonlandığında hastalar kendilerini daha iyi hissettiklerini bildirirler. Söz konusu deneyde yapay olarak gerçekleşmesine rağmen gülme refleksi, denekleri eski halinden daha iyi ve formda hissettirir.

James-Lange Teorisi

Novarge’de bugün; insanoğlunun varoluşundan bu yana araştırmalarını meşgul eden çalışmalardan biri olarak, James-Lange Teorisi konusundan bahsettik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hepinize sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir hafta diliyorum Sevgili Novarge Ailesi.

Unutmayın, her şey geleceğiniz için!

ELİF AKSÜT

Yorumlar

08 Ocak 2023

Atanur Yıldız

Çok faydalı oldu. Emeğinize sağlık.

  Bu yorum size yardımcı oldu mu ? Evet Hayır

Yorum Yaz

Benzer İçerikler