Novarge Premium
Jargon Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?

Jargon Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?

KARİYER

Sonbaharın gözdesi Eylül ayını ortaladığımız yeni bir iş haftasından hepinize merhaba Sevgili Novarge Ailesi. Bugün sizlerle, argo dilinin yanı sıra meslek grupları da dahil olmak üzere belirli bir toplulukta hâkim, sözlü iletişim nesnesi Jargon dili ve kullanım alanlarından bahsedeceğiz.

Küçük yaştan yetişkinlik evresine dek birçok farklı ortama yönelik adaptasyon süreçleri yaşarız. Okul, iş ve askerlik gibi var olduğumuz her alanda, belirli bir süreye yansıyan adaptasyona maruz kalırız. Söz konusu adaptasyon süreci, yapılan işin niteliğinden konuşma diline kadar farklı kalıplarda var olmayı başarır. Özellikle farklı meslek gruplarının sözlü iletişim biçimlerini şekillendiren konuşma diline ait kalıplar bulunur. Örneğin, askerlik sürecinin kendine ait konuşma dili tertip ve şafak saymak gibi kelime gruplarından oluşabilir. İletişim biçimlerine yansıyan söz konusu kelime gruplarına “Jargon” adı verilir.

Jargon Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?

Novarge’de bugün, argo dilinin yanı sıra meslek grupları da dahil olmak üzere belirli bir toplulukta hâkim, sözlü iletişim nesnesi Jargon dili ve kullanım alanlarını araştırdık. Gelin, birlikte değerlendirelim.

Jargon Nedir?

Fransızca dilinden türeyen Jargon kelimesi, sınırlı bir bölgede ve belirli topluluklar tarafından konuşulan dilin niteliğini kapsar. Jargon, belirli bir topluluk tarafından kelime ve sözcüklere yeni anlamlar yükleyerek yeni bir dil oluşturma aşamasına verilen isimdir. Meslek gruplarına özel oluşturulan ve sınırlı bir kişi tarafından algılanabilen sözlü iletişim biçimi, argo ile benzer nitelikler taşır. Her ikisi de belirli bir topluluk tarafından konuşulan Jargon ve argo dilini birbirinden ayıran nitelikler mevcuttur.

Jargon Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?

Jargon ve Argo Arasındaki Farklar Nelerdir?

Jargon ve argo dili, sınırlı bir grup tarafından konuşulması yönünden benzerlik gösteren kavramlardır. Ancak temel özellikleri benzer olsa da öz niteliklerinde farklılıklar görülür.

Farklı Topluluklar

Jargon ve argo dilinin benzer özellikleri yalnızca belirli bir grup tarafından konuşup anlaşılabilmesi olarak şekillenir. Ancak her iki iletişim biçimini birbirinden ayıran farklı topluluklar mevcuttur. Örneğin, argo dili yalnızca sokak kitlesi tarafından konuşulurken Jargon dilinin en büyük farkı yalnızca sokağa özgü olmayıp, belirli meslek grupları tarafından kullanılmasıdır.

Jargon Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?

Sözlüden Yazılıya Evirilen İletişim

Argo ve Jargon dilinin birbiriyle benzerlik gösteren bir diğer kemik özelliği de sözlü iletişim biçimlerini yansıtmasıdır. Jargon da tıpkı argo gibi sözlü bir iletişim aracıdır. Ancak her iki dili birbirinden ayıran temel faktör, meslek grupları içerisinde kullanılan Jargon dilinin yazılı bir iletişim aracına kolayca dönüştürülmesidir. Fakat argo için genellikle aynı durum geçerli değildir. Argo, sokak dilinde sözlü bir iletişim aracı olarak var olur ve genellikle sınırlarını korur.

Jargon Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?

Jargon Dilinin Kullanım Alanları Nelerdir?

Jargon, belirli bir grubun konuşma diline yansıyan kelimeler bütününe verilen isimdir. Jargon dili; meslek gruplarının yanı sıra işaret dili, sosyal medya ve genç kitlenin iletişim biçimleriyle de kendini gösterebilir. Örneğin, sosyal medyada geniş bir vakit geçiren bireylerin sözlü iletişim biçimleri sosyal medya dili ile çevrelenir. Aynı durum, genç kitleler için de geçerlidir. Genç bireylerin konuşma biçimi bir süre sonra yalnızca kendilerinin anlayabileceği, teknolojik birçok faktörden etkilenen ve kendi benimsedikleri bir iletişim aracı olarak şekillenir. Söz konusu iletişim biçimlerinin her biri, Jargon dilinin sağladığı bir tür iletişim biçimini yansıtır.

Jargon Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?

Novarge Uzaktan Eğitim Merkezi İşaret Dili Jargon Eğitimi

Jargon dili, duyma düzeyinde problem yaşayan bireylerin iletişim kurduğu işaret dilinde de gözlemlenir. İşaret Dili Jargon Eğitimi, işitme problemi yaşayan bireylerin kendi aralarında özel kullandığı konuşma biçimlerini öğrenerek, daha kolay iletişim kurabilmelerini sağlar. Novarge Uzaktan Eğitim Merkezi üzerinden MEB onaylı sertifikaya sahip İşaret Dili Jargon Eğitimi programına katılarak siz de bir iletişim pratiği yapabilirsiniz.

Novarge’de bugün, argo dilinin yanı sıra meslek grupları da dahil olmak üzere belirli bir toplulukta hâkim, sözlü iletişim nesnesi Jargon dili ve kullanım alanlarından bahsettik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hepinize mutlu, sağlıklı ve başarılı bir hafta diliyorum Sevgili Novarge Ailesi.

Unutmayın, her şey geleceğiniz için!

ELİF AKSÜT

Yorum Yaz

Benzer İçerikler