Novarge Premium
Kelimelerin Gücü Niteliğinde: Yazma Becerisi

Kelimelerin Gücü Niteliğinde: Yazma Becerisi

EĞİTİM

Güneşin aydınlık yüzünü göstermeye devam ettiği bir Kasım ayının son haftasından hepinize merhaba çok sevgili Novarge ailesi.

Bugün; dilekçeden şiire, romandan mektuba, şarkı sözünden blog yazılarına kadar hayatın tüm alanında kelimelerin gücünü gösteren; yazma becerisinden söz edeceğiz.

Yazma becerisi, hayatın pek çok alanında farklı şekillerde karşımıza çıkabiliyor. Aynı zamanda yazma becerisi; içerik üreticiliğinden yazarlığa kadar birçok alanda kariyer hedeflerine de hitap edebiliyor. İyi ifadelerle yazılmış ve kelimeleri iyi seçilmiş bir yazı; kendinizi iyi ifade edebilmenize olanak sağlıyor. Örneğin; dilekçelerde ifadenizi doğru kelimeler ve doğru imlalar ile yaparsanız, olumlu bir izlenim bırakabilirsiniz.

Yazma becerisinin geliştirilmesini sağlayan bazı unsurlar söz konusu hale geliyor. Tüm becerilerde olduğu gibi, yazı becerisinde de gelişim için bazı aşamalardan geçmek ve istekli olmak gerekiyor. Gelin, beceriyi geliştirebilecek noktalara birlikte göz atalım:

Yazma Becerisi Nasıl Gelişir?

Kitap Okumayı İhmal Etmeyin

İyi yazarların iyi okuyuculardan çıktığını unutmayın. Kitap okumak, farklı kelime dağarcıkları hakkında bilgi sahibi olmanıza, farklı anlatım tekniklerini gözlemleyebilmenize ve yazım becerinizin teşvikine olanak sağlar.

Yazım Teknikleri Hakkında Bilgi Edinin

Dilbilgisi kuralları, noktalama işaretleri ve anlatım teknikleri gibi temel bilgilere sahip olmak, yazacağınız yazının kalitesini arttırır. Yazım becerisi hakkında temel bilgileri öğretici kitaplardan, online sitelerden ya da yaratıcı yazma atölyelerinden edinebilirsiniz.

Amacınız ve Konunuz Belli Olsun

Yazmaya başlamadan önce ne için ve ne üzerine yazdığınızı bilirseniz; sınırları belli ve konu dışına çıkmayan metinler elde edebilirsiniz. Vermek istediğiniz tema ve içeriğin uyumunun sağlanabilmesi için öncelikli olarak amacınızın ne olduğuna karar verin. Bu sayede belirgin sınırlar çerçevesinde kaliteli bir metin elde edebilirsiniz.

Anlaşılır Metinler Elde Edin

Anlaşılmayan ve uzun cümlelerden oluşan metinler okuyucunun dikkatini toparlayamamasına sebep olabilir. Temel olarak, temanız çerçevesinde kısa ve anlamlı kelimeler ile metninizi oluşturmaya çalışın.

Metni Yarım Bırakmayın

Kaliteli ve değerli bir metin elde etmek istiyorsanız, mutlaka tamamlamış olmalısınız. Yarım kalmış, mesajı verilememiş ve yanlış kelimeler seçilmiş bir metin; maalesef elde etmek istediğiniz değere uzak kalır.

Metne Zaman Tanıyın

Yapılan yemekler gibi metinlerin de bir dinlenme süresi olduğunu unutmayın. Metni yazdıktan sonra mutlaka zihninizi dinlendirmeye çalışın. Gerekirse bir iki gün sonra metni tekrardan okuyun. Bu sayede zihninizin ferahlamasını ve daha sakin bir durumda değerlendirmesini sağlamış olacaksınız.

İlk Metnin Taslak Olduğunu Unutmayın

Yazdığınız metin üzerinde sürekli geri dönerek değişimler yapmak gidişatta kopukluklara yol açabilir. Metninizi yeteri kadar yazıktan sonra taslağınızı bitirin ve okuma sürecine geçin. Bu esnada düzeltmeler yapmak daha doğru bir metin elde etmenize olanak sağlar.

Sesli Okumanın Faydalarından Yararlanın

Yüksek sesle okunan metinler zihinde daha çabuk yer eder ve yanlışları görebilmenize olanak sağlar. Bu sebeple metninizi oluşturup, düzeltmeleri yaptıktan sonra mutlaka yüksek sesle okuyun. Yazıları sesli okuduğunuzda cümle içerisindeki akış dengesini, olay akışını ve anlatım tekniğini daha kolay zihninizde canlandırabilirsiniz.

Metni Hayatınızın İçerisinde Görün

Yazdığınız her metin sizin hayatınızdan izler taşır. Metninizin her detayının değerli olduğunu ve sizin hayatınızın izlerini taşıdığını unutmayın. Kaleme aldığınız her kelimenin sizin hayatınız olduğunu unutmayın.

Yazma becerisinin hayatınızın her alanında size çeşitli olanaklar sağlayacağını unutmayın ve kalemi elinize almaktan çekinmeyin. Her şey kaleminizin ucunda!

Novarge’de bugün, yazma becerisinin öneminden ve gelişim noktalarından bahsettik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere tüm okurlarımıza sağlıklı, başarılı ve huzurlu bir hafta sonu diliyorum.

Unutmayın, her şey geleceğiniz için!

ELİF AKSÜT

Yorum Yaz

Benzer İçerikler