Novarge Premium
Kendinizi Tanıyarak Geleceğe Hazırlanın

Kendinizi Tanıyarak Geleceğe Hazırlanın

KARİYER

Ekim ayının son günlerinden ve keyifli bir cuma sabahından sizleri selamlıyorum sayın Novarge okurları. Bugün, benliğimiz ile bir diyaloğa girmeyi deneyeceğiz. Birlikte, kendimizi ne kadar tanığımıza ve bireysel farkındalığın geleceğimizi nasıl şekillendireceğine değineceğiz.

Bireysel gelişimlerimiz, hayatımızı şekillendiren unsurlar arasında başta yerini alıyor. Kendimizi ne kadar çok geliştirirsek, o kadar ileriye bakabiliyoruz. Bu noktada kendimizi geliştirmeye başlayacağımız aşamanın farkındalığı ortaya çıkıyor. Bireysel gelişimde, eksik olan noktaların belirlenip o yönde gelişimlerin takip edilmesi önemli rol oynuyor.

Kendimizi Nasıl Tanımlayacağız?

Kendini tanımak, kafada başlar. Empati kurabilmek, eleştirel düşünceye sahip olmak ve bireysel olarak bir tanımlama yapabilmek eksikliklerimizin farkındalığını sağlayabiliyor. Bireyin kişisel olarak eksikliklerinin farkına varabilmesi kendini tanıma yolunda önemli rol oynuyor. Bireyin kendini tanımasının birçok olumlu etkisi de mevcuttur:

Empati Yeteneğinizi Güçlendirir

Mental olarak bireysel tanımlamanın bilincine erişebilmek, başka bireylerle empati yeteneğinin de güçlenmesine sebep olur. Kendini kolaylıkla tanımlayabilen bireyler, çevresindeki insanları da tanımanın öğretilerine sahip olabilir.

Bireysel Eleştiri Düzeyinizi Güçlendirir

Kendini kolayca eleştirebilen insanlar gelişime her zaman daha açık olurlar. Bu sebepten bireyin doğrularını ve yanlışlarını kolayca idrak edebilmesi, bu konularda açıklarını kapatmaya ve gelişim adımlarını atabilmeye olanak sağlar.

Özgüveni Arttırır

Bireyin yanlışlarının farkında olabilmesi olgunluğunun bir göstergesidir. Bu sebeple eksik noktalarını belirleyerek bu doğrultuda değişime açık olanlar, özgüvenleri konusunda gelişim gösterirler.

Liderlik Vasfını Oluşturur

Daima kendini iyi tanımlayabilen bireyler hayata karşı daha özgüvenli olurlar ve daha başarılı adımlar atarlar. Kriz yönetimleri fazlasıyla yüksektir ve hataları kolayca gözlemleyebilirler. Kişisel tanımlayabilmenin kazandırdığı bu özellikler doğrultusunda liderlik vasıfları yüksek olur.

Geleceğin Sağlam Adımlarını Oluşturur

Yanlışlarının ve eksiklerinin farkında olarak bireysel gelişimlerine katkıda bulunan bireyler geleceğe hatasız hazırlanırlar. Kendini tanımlama süreci bireylerin gelecekte karşılarına çıkabilecek olumsuz detayları en aza indirger.

Bireyin kendini tanımlayabilmesi, eksik noktalarını görebilmesi, bireysel olarak eleştirel bir tutum sergileyebilmesi ve bu doğrultuda gelişimi için çaba göstermesi gelecek açısından sağlam adımlara olanak sağlar. Geleceğe yönelik atılan sağlam adımlar, kariyer planlaması ve iş mülakatları gibi bireysel özgüven gerektiren her konuda olumlu gelişmelere sebep olur.

Doğru Bir Kişisel Tanımlama Nasıl Olmalıdır?

Kişisel tanımlama aşamasının bireyin geleceğine katkıda bulunabilmesi için bazı kriterleri mevcuttur:

  • Çevrenizdekilerin sizi tanımlamasına izin verin.
  • Doğrularınızı ve yanlışlarınızı iyice düşünün ve analiz edin.
  • Geleceğinizi şekillendirecek özelliklerinizi düşünün.
  • Değiştirmek istediğiniz özelliklerinizin olup olmadığını düşünün.
  • Geçmişinizi gözden geçirin. Pişmanlık duyduğunuz kararlarınızın sebebini araştırın.
  • Gelecekte kendinizi gördüğünüz noktayı değerlendirin.
  • Kendinizi kandırmayın ve olduğunuz gibi davranın.
  • İçinizden geleni doğru analiz edin.

Bireyin kendini tanımlama noktasında yaşadığı serüven hiçbir zaman bitmez. Zaman geçtikçe ve bireyin başından farklı olaylar geçtikçe davranışlar şekillenebilir. Bu noktada yukarıda bahsedilen “kişisel tanımlama” seçeneklerini aralıklarla gerçekleştirmek gelecek açısından daha verimli günlere sebep olacaktır.

Novarge’den Kendini Tanımlama Etkinliği Önerisi

Novarge ailesi olarak, kendinizi tanımlamaya başlayacağınız bir etkinlik önerisi sunmak istiyoruz.

Etkinliğimize başlamadan önce kâğıt ve kalem bulundurmanızı tavsiye ediyoruz.

  • Kâğıdın ortasına dikey bir çizgi çizin.
  • Kâğıdın sol tarafını olumlu, sol tarafını olumsuz olarak ikiye ayırın.
  • Listenin sol tarafına kendinizde gördüğünüz olumlu özellikleri yazın.
  • Sağ tarafına kendinizde gördüğünüz olumsuz özellikleri yazın.
  • Listeniz bittikten sonra olumlu ve olumsuz özelliklerinizin oranlarını karşılaştırın.
  • Etkinliğin sonuna geldiğinizde olumsuz gördüğünüz tüm özellikleri değiştirebilmek ve geliştirebilmek için bir adım atın.

Listenizi saklayın ve dört-beş yıl sonra aynı etkinliği yeniden yaparak karşılaştırma sağlayın. Bu etkinlik sayesinde kendinizi tanımlama yönünde ne kadar başarılı olduğunuzu anlayacak ve karşılaştırma sonucunda ne kadar yol kat edebildiğinizi görebileceksiniz.

Bir yazımızın daha sonuna geldik çok sevgili Novarge okurları. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hepinize mutlu, sağlıklı ve başarılı hafta sonları diliyorum.

Unutmayın, her şey geleceğiniz için!

ELİF AKSÜT

Yorum Yaz

Benzer İçerikler